Verbind je met ons

Polen

Commissie keurt Poolse staatssteunregeling van 132.3 miljoen euro goed ter ondersteuning van producenten van granen en oliezaden in de context van de Russische oorlog tegen Oekraïne

DELEN:

gepubliceerd

on

The European Commission has approved an approximately €132.3 million (PLN 610m) Polish scheme to support the cereal and oilseeds production sectors in the context of Russia’s war against Ukraine. The scheme was approved under the State Aid Tijdelijk Crisis- en Transitiekader, door de Commissie aangenomen op 9 maart 2023 ter ondersteuning van maatregelen in sectoren die essentieel zijn om de groene transitie te versnellen en de brandstofafhankelijkheid te verminderen. Het nieuwe Raamwerk wijzigt en verlengt gedeeltelijk de Tijdelijk crisiskader, aangenomen op 23 maart 2022 om de lidstaten in staat te stellen de economie te ondersteunen in de context van de huidige geopolitieke crisis, reeds gewijzigd op 20 juli 2022 of via 28 oktober 2022.

Volgens de regeling zal de steun bestaan ​​uit: beperkte steunbedragen in de vorm van directe subsidies. De regeling zal openstaan ​​voor producenten van granen en oliezaden die voldoen aan de criteria die zijn vastgesteld in het kader van de noodmaatregelen die Polen heeft ingevoerd om deze sectoren te ondersteunen, in overeenstemming met de bepalingen van de EU-verordeningen 2023/739 en 2023/1343 maar dat vanwege het grote aantal ingediende aanvragen geen steun kon ontvangen.

De Commissie heeft vastgesteld dat de Pools schema is in lijn met de voorwaarden uit het Tijdelijk Crisiskader. In het bijzonder zal de steun (i) niet meer bedragen dan € 250,000 per begunstigde; en (ii) uiterlijk op 31 december 2023 zal worden toegekend. De Commissie heeft geconcludeerd dat de regeling noodzakelijk, passend en evenredig is om een ​​ernstige verstoring in de economie van een lidstaat op te heffen, in overeenstemming met Artikel 107, lid 3, onder b), VWEU en de voorwaarden vermeld in de Tijdelijk Crisis- en Transitiekader. Op basis hiervan keurde de Commissie de regeling goed op grond van de EU-staatssteunregels.

Meer informatie over het tijdelijke crisis- en transitiekader en andere acties die de Commissie heeft ondernomen om de economische impact van de Russische oorlog tegen Oekraïne aan te pakken en de transitie naar een netto-nuleconomie te bevorderen, vindt u hier. hier. De niet-vertrouwelijke versie van de beslissing zal onder het nummer SA.109486 in de Staatssteunregister over de concurrentie van de Commissie website zodra vertrouwelijkheidskwesties zijn opgelost.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending