Verbind je met ons

rampen

'Libanese mensen wachten nog steeds op antwoorden' Borrell

DELEN:

gepubliceerd

on

Europees commissaris Janez Lenarčič bezoekt de haven van Libanon in september 2020

Hoge vertegenwoordiger van de EU en vicevoorzitter Josep Borrell heeft de verjaardag van de havenexplosie van Beiroet vorig jaar gevierd door er bij de Libanese autoriteiten op aan te dringen hun onderzoek naar de oorzaken van de ontploffing te bespoedigen: “De families van de slachtoffers en het Libanese volk wachten nog steeds op antwoorden, ” schrijft Catherine Feore.

Op 4 augustus 2020 explodeerde 2,750 ton zeer explosief ammoniumnitraat in de haven van Beiroet, waarbij meer dan 218 mensen om het leven kwamen, 7,000 gewond raakten, 330,000 ontheemd raakten en wijdverspreide vernietiging en verwoesting veroorzaakten, geschat op $ 10 miljard. 

Het ammoniumnitraat werd meer dan zes jaar opgeslagen nadat de Libanese havenautoriteiten het in beslag hadden genomen van een schip dat van Georgië naar Mozambique voer. 

Isabel Santos MEP (S&D, Portugal), voorzitter van de delegatie voor de betrekkingen met de Mashrak zei: “De enige manier om de slachtoffers te eren en een nieuwe, mooiere pagina voor Libanon te schrijven, is door een grondig onderzoek uit te voeren, in een snelle en onpartijdige manier over de oorzaken en de verantwoordelijkheden van de explosie in Beiroet.

“Elk verder uitstel van het onderzoek zal het wantrouwen en de wrok onder de Libanese burgers jegens nationale instellingen en democratie alleen maar vergroten. Daar moeten we heel duidelijk over zijn: er moet politieke en juridische verantwoording worden afgelegd.”

Regering in staat tot hervorming

advertentie

In een verklaring zei hoge vertegenwoordiger van de EU Borrell: “De EU moedigt de Libanese politieke leiders aan om deze kans aan te grijpen om het vertrouwen van het Libanese volk te herwinnen, hun meningsverschillen opzij te zetten en snel een regering te vormen met een sterk mandaat om de huidige economische, financiële problemen aan te pakken. en sociale crises, langverwachte hervormingen doorvoeren en verkiezingen in 2022 voorbereiden.

"De Europese Unie verwelkomt en zal deelnemen aan de conferentie die op 4 augustus gezamenlijk wordt voorgezeten door Frankrijk en de Verenigde Naties ter ondersteuning van de meest kwetsbare bevolkingsgroepen van Libanon."

Pedro Marques MEP (S&D. Portugal) zei: “De erbarmelijke economische en sociale situatie in Libanon kan alleen worden overwonnen door een democratische politieke oplossing. In dit opzicht zijn er dringend gedurfde en concrete stappen voorwaarts nodig. Politieke facties moeten hun eigen belangen opzij zetten en in plaats daarvan samenwerken om snel een nieuwe regering te vormen. Geen vertragingen of excuses kunnen verder worden geaccepteerd. De EU is bereid dit proces te vergemakkelijken. We verwachten dat de nieuwe aangewezen premier binnenkort een regering zal vormen die in staat is de nodige hervormingen door te voeren om het land uit de huidige crisis te redden.”

De EU schenkt 5.5 miljoen euro om te helpen bij de bestrijding van COVID-19

Vandaag (4 augustus) heeft de Europese Commissie aangekondigd dat zij € 5.5 miljoen aan humanitaire financiering toewijst om de COVID-19-respons in Libanon te helpen versterken. 

EU-commissaris voor Crisisbeheersing Janez Lenarčič zei: “Het virus verspreidt zich snel terwijl er zeer beperkte toegang is tot gratis testen en de intensive care-afdelingen overbelast zijn. Naast de impact van de pandemie hebben Libanezen en vluchtelingen nog steeds te maken met de nasleep van de verwoestende explosie in Beiroet in 2020 en de aanhoudende economische en politieke crisis. Als reactie hierop mobiliseert de EU humanitaire hulp om het lijden van de meest behoeftigen in Libanon te verlichten en het land te helpen de pandemie te bestrijden.”

De meest recente financiering voor Libanon komt bovenop de initiële toewijzing van de EU van € 50 miljoen aan humanitaire hulp voor 2021. De financiering zal de introductie van vaccinaties ondersteunen om de komende maanden een zo groot mogelijk aantal mensen te bereiken en een toename van infecties te voorkomen. 

Heb medelijden met de natie

A factsheet (Engels) over de algemene situatie in Libanon geproduceerd door de Europese Commissie zorgt voor grimmige lectuur. Negen op de tien van de 1.5 miljoen Syrische vluchtelingen in Libanon en één op de drie Libanezen leven in bittere armoede. Het is niet verwonderlijk dat dit heeft geleid tot spanningen tussen gemeenschappen, vaak vanwege schaarste aan middelen. Syrische huishoudens hebben een hoge schuldenlast en worstelen om te overleven. Kinderarbeid is in 2020 verdubbeld en 24% van de Syrische vluchtelingenmeisjes van 15-19 jaar is getrouwd. In het hele land wonen veel Syrische vluchtelingen in meestal kleine informele tentenkampen of ondermaatse schuilplaatsen, waardoor mensen worden blootgesteld aan barre weersomstandigheden. Door de sluiting van scholen liepen in 1.2 2020 miljoen kinderen schoolonderwijs mis. 40% van de schoolgaande Syrische vluchtelingen blijft buiten elk leerprogramma.

Bovendien bedreigen frequente en langdurige stroomonderbrekingen de levering van water in het hele land. Ziekenhuizen hebben hun capaciteit ingekrompen en nemen meestal kritieke gevallen op. Er is een enorm tekort aan medicijnen en medische benodigdheden en veel doktoren en verpleegsters hebben Libanon verlaten.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending