Verbind je met ons

uitgelicht

De opkomst van Kazachstan als middenmacht en implicaties voor de westerse betrekkingen

DELEN:

gepubliceerd

on

Een recente verslag door het Duitse analytische centrum ‘Foundation for Science and Politics’ heeft Kazachstan, het grootste land en een van de belangrijkste landen van Centraal-Azië, gecategoriseerd als een ‘middenmacht’ – een land met aanzienlijke invloed in de mondiale politieke en economische arena, maar minder dan een grote wereldmacht. – schrijft Onderzoeksmedewerker van het Asia Society Policy Institute, Genevieve Donnellon-May

Dit staat in schril contrast met iets meer dan dertig jaar geleden, toen het land in 30 onafhankelijk werd van de Sovjet-Unie en een bescheiden rol speelde in de internationale betrekkingen. 

De opkomst van Kazachstan weerspiegelt hoe snel de mondiale politiek zich de afgelopen dertig jaar heeft ontwikkeld. Een hoogtepunt van recente geopolitieke en geo-economische gebeurtenissen, met name de opkomst van China, dat aan Kazachstan grenst, en de invasie van Oekraïne door Rusland, een andere buur van Kazachstan, hebben de bekendheid van het land op het wereldtoneel vergroot. 

Naast de bredere geopolitieke context zijn er drie belangrijke redenen waarom de ster van Kazachstan rijzende is.

Ten eerste is Kazachstan nu een middenmacht en een internationale speler. Zijn “multi-vector buitenlands beleid”, zoals beschreven door de president van het land, Kassym-Jomart Tokajev, heeft het land in staat gesteld de betrekkingen met grote mogendheden, waaronder China, Rusland, de Europese Unie en de Verenigde Staten (VS), te beheren en te onderhouden. Dit heeft ertoe bijgedragen dat Kazachstan een belangrijke brug is geworden tussen het Oosten en het Westen.

Op het gebied van het economisch beleid heeft Kazachstan een open houding aangenomen en investeringen van alle kanten aangetrokken. Opvallend is dat de EU de grootste van Kazachstan is geworden buitenlandse investeerder, wat aangeeft in welke richting de wind waait. Naast handel met zowel zijn buurlanden als het Westen, investeert Kazachstan ook in andere landen. 

De belangstelling vanuit het Westen voor Kazachstan als economische en strategische partner wordt versterkt door recente bezoeken politieke leiders uit Europa en de VS, evenals de Amerikaanse gastheer van het C5+1-forum vorig jaar aan de zijde van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

advertentie

Kazachstan is een belangrijke doorvoerroute gedeeltelijk dankzij zijn deelname aan het Chinese Belt and Road Initiative, de Global Gateway van de EU en de Trans-Caspian International Transport Route (TITR). Recente schattingen suggereren dat momenteel meer dan 80 procent van de goederen uit China en Centraal-Azië afkomstig is geëxporteerd naar Europa loopt via Kazachstan, waardoor het een belangrijke handelsroute is.

Het belang van het land voor vracht- en containervervoer wordt onderstreept door recente trends. Gedurende de eerste tien maanden van 2023 werd er 22.5 miljoen ton vracht vervoerd vervoerd via Kazachstan een volumestijging van 19%. Het containervervoer groeide in dezelfde periode met 15%. 

Verwacht wordt dat het land een sleutelrol zal blijven spelen in het transport, waarbij het transitoverkeer via Kazachstan naar verwachting zal stijgen tot 35 miljoen ton in 2029.

Op diplomatiek vlak heeft de bereidheid van Kazachstan om de betrekkingen met alle grote mogendheden te beheren geleid tot zijn rol bij het bemiddelen in internationale conflicten, waaronder het Astana-proces over Syrië, dat gehouden de 21e gespreksronde in januari.

Bovendien is het land van plan dit te doen implementeren maar liefst 430 vredeshandhavers om deel te nemen aan verschillende missies van de Verenigde Naties (VN), waaronder de UN Disengagement Observer Force op de Golanhoogten, de VN-missie in Zuid-Soedan en de VN Interim Security Force voor Abyei in Soedan.

Sinds de onafhankelijkheid heeft Kazachstan dat ook gedaan toegewezen 600 miljoen dollar voor humanitaire en ontwikkelingshulp via het Kazachstan Agentschap voor Internationale Ontwikkeling (KazAID). Alleen al in 2022 droeg KazAID meer dan 36 miljoen dollar aan ontwikkelingshulp bij.

Als verder teken van de toenemende plaats van Kazachstan op het wereldtoneel en de belangstelling voor machtsprojectie zal het land in 2024 voorzitter zijn van verschillende toonaangevende internationale organisaties, waaronder de Shanghai Cooperation Organization, de Conference on Interaction and Confidence-Building Measures in Asia, de Organization of Turkse staten, de Islamitische Voedselzekerheidsorganisatie en het Internationaal Fonds voor het redden van het Aralmeer. Het zal in juni ook gastheer zijn van het Astana International Forum om gezamenlijke oplossingen te faciliteren voor enkele van de meest kritieke uitdagingen waarmee de mensheid vandaag de dag wordt geconfronteerd. 

Bovendien heeft Kazachstan, ondanks zijn nauwe handels- en economische banden met Rusland, de oorlog van zijn buurland met Oekraïne niet gesteund en heeft het met westerse landen samengewerkt om voorkomen het omzeilen van sancties via zijn grondgebied.

Ten tweede wordt Kazachstan steeds nuttiger voor het Westen als het gaat om de aanvoer van zeldzame aardmetalen en mineralen. Het Centraal-Aziatische land produceert 19 soorten essentiële grondstoffen die op de lijst van kritische grondstoffen van de Europese Unie staan. Het behoort ook tot de top 10 van koperproducerende landen ter wereld.

Zeldzame metalen worden als essentieel beschouwd voor de transitie naar groene energie, de ontwikkeling van digitale technologieën, defensie, lucht- en ruimtevaart en andere hightechgebieden. Momenteel de EU beroept op China om in 98% van zijn behoeften op het gebied van aanbod en raffinage van zeldzame aardmetalen te voorzien. Nu westerse landen sterk afhankelijk zijn van deze mineralen voor hun groene, technologische en energietransities, terwijl ze proberen de afhankelijkheid van China te verminderen, hebben ze er alle belang bij om aanvullende bronnen van zeldzame aardmetalen veilig te stellen. Hiertoe zou Kazachstan een rol kunnen spelen door de Europese Unie en anderen die geïnteresseerd zijn in zeldzame metalen te bevoorraden.

Ten derde biedt de energiesector een aanzienlijke kans voor Kazachstan in de context van de oorlog in Oekraïne en de verslechterende betrekkingen tussen Rusland en het Westen. Europese landen zoeken naar alternatieven voor Russische olie en gas en Kazachstan kan het gat opvullen. De EU is al een grote markt voor olie en gas uit Kazachstan, waarbij de productie van het Centraal-Aziatische land het grootste deel uitmaakt van de totale export van 32 miljard dollar naar het blok in 2022. Vorig jaar was Kazachstan verscheept 500,000 ton ruwe olie naar Duitsland, een verkoop die begon nadat Berlijn besloot te stoppen met het kopen van Russische olie. Volgens de leiders van het land is Astana dat wel klaar om het aanbod te vergroten en maak ze op lange termijn. In de toekomst zou Kazachstan in de olie-industrie zelfs een rol kunnen spelen die vergelijkbaar is met die van de Golfstaten. 

De opkomst van Kazachstan als effectieve middenmacht heeft ook gevolgen voor het Westen. De opname van het Centraal-Aziatische land als middenmacht is een signaal voor het Westen om in gesprek te gaan met landen die voorheen als perifeer in de internationale politiek werden beschouwd. 

Tegelijkertijd biedt de groeiende rol van Kazachstan op economisch en diplomatiek vlak potentiële wederzijdse voordelen. Dit is met name het geval voor energiezekerheid, geopolitieke invloed en economische groei. Samenwerking met Kazachstan in de energiesector kan de afhankelijkheid van andere landen en regio's, die potentieel minder betrouwbaar zijn, verminderen.

Ook geopolitiek gezien kan de samenwerking met Kazachstan, dat belangrijke politieke en economische hervormingen heeft doorgevoerd in de post-Sovjet-ruimte, de Europese en Amerikaanse invloed in Centraal-Azië vergroten, waar de westerse aanwezigheid tot nu toe beperkt is gebleven. Dit kan westerse landen een strategische partner bieden in een belangrijk deel van de wereld. 

In een steeds complexer en gefragmenteerder geopolitiek klimaat is het duidelijk dat het Westen voordeel moet halen uit de kansen die de groeiende invloed van Kazachstan biedt.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending