Verbind je met ons

Kazachstan

Kazachstan biedt haven- en luchthavenbeheer aan EU-investeerders

DELEN:

gepubliceerd

on

Kazachstan bood zijn havens aan de Kaspische Zee, Aktau en Kuryk, evenals 22 luchthavens, aan Europese investeerders aan, zodat het management een sterk transitknooppunt tussen Azië en Europa kon bouwen. De aankondiging werd gedaan door de Kazachse minister van Transport, Marat Karabayev, die in Brussel sprak tijdens de opening van een tweedaags forum gewijd aan de transportconnectiviteit tussen de EU en Centraal-Azië.

“We zijn klaar om de resterende 22 luchthavens van Kazachstan over te dragen aan Europese investeerders voor beheer, wat echt een doorvoerknooppunt tussen Azië en Europa zal worden”, aldus Karabayev.

Bovendien kondigde de minister een soortgelijk partnerschap aan met betrekking tot de zeehavens van het land aan de Kaspische Zee, Aktau en Kuryk.

Het forum bracht veel functionarissen samen, maar veelbetekenend ook een groot aantal vertegenwoordigers van het bedrijfsleven.

Onder de deelnemers op hoog niveau bevonden zich regeringsvertegenwoordigers van de vijf Centraal-Aziatische landen, evenals hoge EU-functionarissen, waaronder uitvoerend vicevoorzitter van de Commissie Valdis Dombrovskis, EU-chef Buitenlandse Zaken Josep Borrell en de commissaris belast met Transport Adina Valean.

Karabayev benadrukte de sleutelpositie van Kazachstan en bedankte de Europese partners voor het versterken van de banden met Centraal-Aziatische landen via het Global Gateway-initiatief.

Na te hebben gewezen op een aanzienlijke toename van het weg- en spoorvervoer in Kazachstan, benadrukte Karabayev dat ook het luchtvervoer exponentieel was gegroeid en dat het gebruik van het Kazachse luchtruim de afgelopen twee jaar was verdubbeld.

advertentie

Na de introductie van westerse sancties werden veel internationale vluchten omgeleid via het Kazachse luchtruim.

Karabajev zei dat Kazachstan het enige land uit de post-Sovjet-ruimte was dat zich had aangesloten bij de Vijfde Vrijheid van de Lucht, een internationale overeenkomst die elke Europese luchtvaartmaatschappij toestaat van elk punt in Europa naar elk punt in Kazachstan te vliegen.

Op het gebied van de burgerluchtvaart, zei de minister, zijn de twee grootste luchthavens al in particulier bezit overgedragen: de luchthaven van Almaty aan het Turks-Franse bedrijf TAV dat Airport de Paris beheert, en de luchthaven van Astana aan het bedrijf Terminals, dat de luchthavens van Abu Dhabi beheert.

In de huidige geopolitieke situatie hebben deze havens aan belang gewonnen als onderdeel van de Middencorridor die China met de EU verbindt. De minister zei dat zijn land van plan is de maritieme vloot te versterken en een containerhub op te zetten in de haven van Aktau, die dit jaar met de bouw zal beginnen. Voor nieuwe investeerders biedt Kazachstan 171 hectare aan om terminalcapaciteit te ontwikkelen.

Tegen 2029 zal een groot project voor de productie van “groene” waterstof met een capaciteit van 40 G/watt worden geïmplementeerd, en de haven van Kuryk zal 12 miljoen ton “groene” ammoniak transporteren, waardoor er een “groene corridor” ontstaat in de richting van Europa, zei Karabajev.

Wat het maritieme verkeer betreft, zei hij dat de vrachtoverslag via de zeehavens van Aktau en Kuryk in één jaar tijd met 86% was toegenomen, tot 2.8 miljoen ton in 2023, vergeleken met 1.5 miljoen ton in 2022.

“Dit jaar zijn we van plan deze indicator te verhogen naar 4.5 miljoen ton, en tegen 2025 zullen we 6 miljoen ton vervoeren”, aldus de minister.

Volgens Karabayev werden de havens nu vooral gebruikt door Kazachse exporteurs, maar moedigde zijn land Europese bedrijven aan om Kazachse locaties te gebruiken als de belangrijkste doorvoerroute tussen Europa en Azië.

Hij zei ook dat Kazachstan Europese bedrijven aanbiedt om de havens van Aktau en Kuryk over te dragen aan het trustmanagement op basis van ‘ship-or-pay’.

De minister nodigde Europese bedrijven uit om deel te nemen aan het New Silkway Transport Forum, dat van 19 tot en met 21 juni in Astana wordt gehouden, en kondigde aan dat er in Kazachstan een groot investeringsforum zal worden gehouden over het partnerschap tussen de EU en Kazachstan in de transportsector. in september van dit jaar.

Foto door Ivan Shimko on Unsplash

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending