Verbind je met ons

Frankrijk

Franse premier onthult pensioenhervorming als grote test voor Macron

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De gegevens van een pensioen hervorming werden dinsdag (10 januari) onthuld door de Franse premier Elisabeth Borne. Deze hervorming veroorzaakt nu al woede onder vakbonden en een groot aantal kiezers. Het zal een cruciale test zijn voor het vermogen en de bereidheid van president Emmanuel Macron om veranderingen door te voeren.

Eén ding is zeker: Franse arbeiders zullen harder moeten werken dan ze nu doen.

Hoogstwaarschijnlijk zal de regering de pensioenleeftijd verhogen van 62 naar 64 jaar. Macron wilde oorspronkelijk 65 jaar, maar Macron zal een jaar moeten opgeven voordat de hervorming door het parlement wordt aangenomen.

Een ander ding is zeker: de regering zal botsen met de vakbonden. Ze hebben allemaal verklaard, zelfs de gematigde hervormingsgezinde CFDT, dat ze tegen verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd zijn.

64 of 65 maakt voor hen niet zoveel uit. Beide zijn onaanvaardbaar.

Voor een andere groep is de conservatieve Les Republicains de sleutel -- maar de leeftijdsdoelstelling is cruciaal. De hervorming van het parlement zal worden bepaald door hoe de wetgevers stemmen, aangezien Macron vorig jaar zijn meerderheid verloor.

LR heeft misschien veel verloren bij de verkiezingen van vorig jaar, maar hun parlementsleden en enkele centrumrechtse bondgenoten zouden voldoende zijn om de hervorming door te drukken.

advertentie

Eric Ciotti, de nieuwe chef van LR, zei dat hij de hervorming steunt, mits aan zijn voorwaarden wordt voldaan. Het gaat onder meer om het verhogen van de pensioenleeftijd van 65 naar 64 jaar en het verhogen van het minimumpensioen voor alle gepensioneerden, in plaats van alleen voor degenen die onlangs met pensioen zijn gegaan.

Niet alle leden van zijn partij zijn het daar echter mee eens, dus er is nog steeds onzekerheid.

Het lijkt erop dat de straten op dit punt de grootste uitdaging vormen.

Het is onduidelijk of de vakbonden genoeg mensen zullen kunnen verzamelen die boos zijn over de pensioenhervorming van Macron en andere kwesties, waaronder de kosten van levensonderhoud crisis.

PROTESTEN

Pensioenhervorming in Frankrijk is een gevoelig onderwerp. Dit is vooral het geval met de toenemende maatschappelijke onvrede over de stijgende kosten van levensonderhoud.

Frankrijk heeft een van de laagste pensioenleeftijden in geïndustrialiseerde landen. Volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling geeft Frankrijk met bijna 14% van zijn economische output meer uit aan pensioenen dan enig ander land.

Uit opiniepeilingen blijkt echter dat pensioenhervorming wel mogelijk is niet populair.

Slechts 27% van de kiezers is voorstander van verhoging van de pensioenleeftijd. Dat blijkt uit een peiling van Elabe voor BFM TV. 47% van de kiezers wil geen wijziging van de pensioenleeftijd, terwijl 25% liever eerder met pensioen gaat.

Macron moest zijn eerste poging tot hervorming van de pensioenen in 2020 uitstellen omdat de regering de COVID-epidemie moest stoppen en de economie moest redden.

Hoewel de stakingsactie beperkt bleef tot bepaalde sectoren zoals luchtvaartmaatschappijen en raffinaderijen, zou woede over pensioenhervormingen kunnen leiden tot bredere protesten.

Olivier Veran, een woordvoerder van de regering, zei dat hervorming van de pensioenen geen populair idee is. Hij verklaarde in plaats daarvan dat het noodzakelijk was om verantwoordelijk te zijn. Omdat het de enige manier is om ervoor te zorgen dat ons sociaal model overleeft, zullen we er vol voor blijven gaan.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending