Verbind je met ons

Landbouw

Boerenprotesten: regeringen moeten schade vergoeden

DELEN:

gepubliceerd

on

Veel boerenprotesten in heel Europa hebben de logistieke ketens ernstig ontwricht, belangrijke routes geblokkeerd, vrachtwagens aangevallen en vracht vernield, vaak met de politie als passieve getuige. De kosten voor chauffeurs en transportbedrijven zijn enorm en groeien nog steeds. Ze hebben compensatie nodig, zegt de IRU.

Bij de golf van protesten van boerengroepen van de afgelopen maanden is gebruik gemaakt van vergelijkbare tactieken: het blokkeren van belangrijke handelsroutes, waaronder snelwegverbindingen, grenzen, distributiecentra en havens, om het transport te ontwrichten.

Chauffeurs komen vast te zitten op de weg en worden feitelijk lange tijd gegijzeld zonder toegang tot voedsel, water en sanitaire voorzieningen, terwijl goederen met enorme vertragingen worden afgeleverd. IRU heeft de EU- en nationale autoriteiten al opgeroepen meer te doen om vitale handels- en mobiliteitsroutes open te houden.

De gemiddelde kosten voor de chauffeur of exploitant van een geblokkeerde vrachtwagen bedragen ongeveer € 100,- per uur. De kosten kunnen snel oplopen, wat vooral gevolgen heeft voor eigenaren-chauffeurs en kleine en middelgrote transportbedrijven. De bredere economische kosten lopen al in de vele miljoenen euro's.

Vrijheid van meningsuiting is niet hetzelfde als vrijheid van vernietiging

De protesten zijn steeds gewelddadiger geworden, vooral in Frankrijk, waarbij vrachtwagens en chauffeurs worden aangevallen door gemaskerde bendes demonstranten die voertuigen beschadigen en vracht, vooral voedsel, vernietigen. Dit is criminele schade aan een vrachtwagen en zijn onschuldige chauffeur, aan de transportsector als geheel en aan de mensen voor wie het voedsel bestemd is.

Helaas vallen demonstranten voornamelijk in het buitenland geregistreerde vrachtwagens aan, vaak uit buurlanden. De vrachtwaarden variëren enorm, maar één vrachtwagen kan voedsel vervoeren met een waarde van € 100,000,- of meer. Beschadigde vrachtkosten, chauffeurs en operators. De verzekering dekt geen schade omdat rellen bij de meeste polissen zijn uitgesloten. Klanten ook niet.

IRU EU Advocacy Director Raluca Marian zei: “Genoeg is genoeg. Onschuldige chauffeurs en transportbedrijven proberen gewoon hun werk te doen en voedsel en andere essentiële zaken naar markten in heel Europa te brengen.”

advertentie

“Iedereen heeft het recht om te protesteren, maar niet het recht om chauffeurs te bedreigen, vrachtwagens aan te vallen en eigendommen te vernielen. En als kostbare vertragingen, aanvallen en vernietiging plaatsvinden, moet iemand ervoor boeten”, voegde ze eraan toe.

Compenseer de slachtoffers

Regeringen in heel Europa zijn er vaak niet in geslaagd de continuïteit van logistieke ketens te waarborgen en chauffeurs te beschermen die eenvoudigweg hun werk proberen te doen. Het onvermogen van de overheid om op te treden en de rechtsstaat te beschermen blijkt vaak uit beelden van de politie die ter plaatse aanwezig is, maar niet probeert de criminele schade te stoppen.

Raluca Marian concludeerde: “Overheden hebben de plicht om het vrije verkeer van goederen te garanderen en de veiligheid van chauffeurs en hun lading te garanderen. De systemische ineenstorting van het gezag en de orde die bij deze protesten te zien is, doet de legitieme claim van slachtoffers – transportbedrijven – op compensatie van overheden voor hun verliezen rijzen.

“Als regeringen hun beschermende rol niet vervullen, moeten ze de schade betalen. Niemand anders zal dat doen. Transportbedrijven hebben nu eenvoudige en transparante processen nodig om compensatie te claimen.”

Over IRU


IRU is de wereldorganisatie voor wegvervoer, die samenlevingen helpt verbinden met veilige, efficiënte en groene mobiliteit en logistiek. Als de stem van meer dan 3.5 miljoen bedrijven die weg- en multimodale transportdiensten exploiteren in alle regio's van de wereld, helpt IRU de wereld in beweging te houden. iru.org

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending