Verbind je met ons

Frankrijk

Vakbonden roepen op tot meer stakingen vanwege de pensioenhervorming van Macron

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Meer dan een miljoen demonstranten marcheerden door Franse steden om te protesteren tegen de plannen van president Emmanuel Macron om de pensioenleeftijd te verhogen. Een golf van landelijke stakingen stopte treinen, blokkeerde raffinaderijen en belemmerde de stroomopwekking.

De belangrijkste vakbonden van het land werden gesteund door hun succes en riepen op tot een tweede dagstaking op 31 januari om Macron en zijn regering van de rails te krijgen met een pensioenhervormingsplan waardoor de meeste mensen nog twee jaar zouden moeten werken tot ze de leeftijd van 64 jaar bereiken.

In een gezamenlijke verklaring verklaarden de vakbonden dat "de regering nu met de rug tegen de muur staat.

"Iedereen weet dat het verhogen van de pensioenleeftijd niet ten goede komt aan werkgevers of de armen."

Macron ondervindt grote tegenstand van de demonstranten. Hij zei dat zijn hervorming van de pensioenen "rechtvaardig" en verantwoord was en nodig was om de overheidsfinanciën op peil te houden. Volgens opiniepeilingen zijn de meeste Fransen tegen de maatregel.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken meldde dat 1.1 miljoen mensen in heel Frankrijk protesteerden. Dit is meer dan het aantal mensen dat protesteerde tegen de eerste poging van Macron om de hervorming in 2019 door te voeren. Toen de COVID-pandemie uitbrak, stopte hij met die poging.

Intermitterende schermutselingen tussen de politie en jongeren met een kap aan de rand van de bijeenkomst in Parijs resulteerden in het gebruik van traangas. Er werden enkele tientallen arrestaties verricht.

advertentie

Op een groot spandoek, gedragen door arbeiders in Tours (West-Frankrijk), stond dat de salarissen en pensioenen moesten worden verhoogd, niet de pensioenleeftijd.

Isabelle, 53 jaar oud, een maatschappelijk werkster, zei dat ze zich zou moeten voorbereiden op haar rollator als de hervorming wordt goedgekeurd. Ze verklaarde ook dat haar baan te moeilijk was om nog twee jaar te verlengen.

Volgens het kabinet is de hervorming van de pensioenen essentieel om te voorkomen dat het stelsel failliet gaat. Volgens schattingen van het ministerie van Arbeid zou het systeem in 2027 break-even kunnen draaien door de pensioenleeftijd met twee te verhogen en door de inbetalingsperiode met € 17.7 miljard per jaar te verlengen.

Vakbonden beweren dat er andere mogelijkheden zijn om pensioenen te financieren. Deze omvatten het belasten van de superrijken, het verhogen van de werkgeversbijdragen of het toestaan ​​van welgestelde gepensioneerden om meer bij te dragen.

Belastingheffing is een manier om dit probleem op te lossen. Laurent Berger, leider van CFDT (de grootste vakbond van Frankrijk), zei dat werknemers niet zouden moeten betalen voor tekorten in de publieke sector.

SOCIALE ONTEVREDENHEID

Vakbonden staan ​​voor de uitdaging om verzet tegen hervormingen en woede over de kosten van levensonderhoud om te zetten in een massaprotest dat zou de regering uiteindelijk kunnen dwingen haar standpunt te wijzigen.

Vakbondsleiders verklaarden dat donderdag (19 januari) nog maar het begin was.

Macron verloor zijn absolute meerderheid, maar hoopt met steun van conservatieven de pensioenhervorming erdoor te krijgen.

Premier Elisabeth Borne zei op Twitter: "Laten we blijven discussiëren en overtuigen."

Treinbestuurders, leraren en raffinaderijarbeiders waren enkele van degenen die hun baan verloren. Hetzelfde overkwam de helft van het personeel bij EDF, de door de staat gerunde producent van kernenergie.

De SNCF-spoorwegexploitant verklaarde dat de hogesnelheidsintercity- en lokale forensentreindiensten in Parijs ernstig waren verstoord.

ONTREGELING

Mensen haastten zich om de laatste treinen op station Gare du Nord te halen, terwijl medewerkers in gele hesjes uitgeputte pendelaars hielpen.

Beverly Gahinet, een restaurantmedewerker, miste werk omdat haar trein was geannuleerd. Ze zei dat ze de staking steunde, ook al deed ze niet mee.

Niet iedereen was echter zo begripvol.

Virginie Pinto, een makelaar in onroerend goed, zei dat het altijd dezelfde mensen waren die staken en dat ze het moest verdragen terwijl ze probeerde een metro te vinden om naar haar werk te gaan.

Vakbondsleden praten over het herscheppen van de geest van 1995, toen de regering van Jacques Chirac een toeristenboot op de Seine vorderde om forensen te vervoeren. Ze hebben ook een pensioenhervorming teruggedraaid na weken van stakingen.

Het vermogen van vakbonden om grote delen van de op een na grootste economie in de eurozone te stoppen en regeringen te dwingen het roer om te gooien, is echter niet langer mogelijk.

Het verbod op wilde stakingen uit 2007 en de eis dat stakers een minimum aan openbare dienstverlening moeten garanderen, hebben het vermogen van vakbonden beperkt om de hervormingsambities van regeringen te laten ontsporen. Hun impact kan worden belemmerd door thuiswerken en andere veranderingen in werkpraktijken.

De overtochten met veerboten tussen Dover, Calais en Calais werden echter stopgezet door de staking. Dit is een belangrijke zeeroute voor handel tussen Groot-Brittannië, Europa en Afrika.

Dat blijkt uit EDF- en RTE-gegevens van netbeheerder RTE elektriciteitsproductie was gedaald met ongeveer 10% van de totale stroomvoorziening. Dit zette Frankrijk ertoe aan de invoer te verhogen.

TotalEnergies' (TTEF.PA), raffinaderijen in Frankrijk blokkeerden de verzending, beweerden ambtenaren van de vakbond en het bedrijf. Het bedrijf stelde echter dat het een stakingsdag was zou de raffinaderijactiviteiten niet verstoren.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending