Verbind je met ons

China

Frankrijk roept Chinese gezant op wegens 'onaanvaardbare' beledigingen

DELEN:

gepubliceerd

on

Frankrijk heeft dinsdag (23 maart) de ambassadeur van China ontboden om de onaanvaardbare aard te onderstrepen van beledigingen en bedreigingen gericht tegen Franse wetgevers en een onderzoeker, en het besluit van Peking om enkele Europese functionarissen te bestraffen, zei een bron van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken: schrijft John Iers.

Ambassadeur in Frankrijk Lu Shaye was afgelopen april al ontboden door het ministerie van Buitenlandse Zaken vanwege berichten en tweets van de ambassade die de reactie van Peking op de COVID-19-pandemie verdedigde en kritiek uitte op de manier waarop het Westen ermee omging.

De Chinese ambassade waarschuwde vorige week tegen Franse wetgevers die ambtenaren ontmoeten tijdens een aankomend bezoek aan het zelfbestuurde Taiwan, wat een afwijzing van Frankrijk zou opleveren.

Sindsdien is er een Twitter-ruzie geweest met Antoine Bondaz, een China-expert bij de in Parijs gevestigde Stichting voor Strategisch Onderzoek, waarin de ambassade hem omschreef als een "kleine misdadiger" en "gekke hyena".

"Het blijft onaanvaardbaar en heeft grenzen overschreden voor een buitenlandse ambassade", zei de Franse functionaris nadat Lu was ontvangen door het hoofd van de afdeling Azië van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De functionaris, die op voorwaarde van anonimiteit sprak, zei dat het gedrag van Lu een obstakel vormde voor het verbeteren van de betrekkingen tussen China en Frankrijk.

De Verenigde Staten, de Europese Unie, Groot-Brittannië en Canada hebben maandag sancties opgelegd aan Chinese functionarissen wegens mensenrechtenschendingen in Xinjiang, in de eerste dergelijke gecoördineerde westerse actie tegen Peking onder de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden.

advertentie

Als vergelding heeft het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken verschillende Europese onderdanen gesanctioneerd, waaronder het Franse lid van het Europees Parlement Raphaël Glucksmann.

De gezant was op de hoogte gebracht van de afkeuring door Frankrijk van die beslissing, zei de Franse functionaris, eraan toevoegend dat Lu "zichtbaar geschokt was door het extreem directe karakter van wat hem werd verteld" en had geprobeerd het gesprek te veranderen om over Taiwan te praten.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending