Verbind je met ons

China

Het wordt tijd dat we beginnen te praten over de invloed van China in Letland

DELEN:

gepubliceerd

on

Vorige week, merkte de Estse mariene wetenschapper en onderzoeker aan de Technische Universiteit van Tallin op, Tarmo Kõuts werd veroordeeld tot gevangenisstraf wegens spionage voor een Chinese inlichtingendienst. Hij had geruime tijd toegang tot gerubriceerde Estse en NAVO-informatie en gedurende de afgelopen drie jaar ontving hij € 17,000 voor het overhandigen van deze informatie aan China, schrijft NRA-journalist Juris Paiders.

Als je het mij vraagt, is het belachelijk veel geld om je moederland te verraden en achter de tralies te belanden. Tegelijkertijd ben ik er vrij zeker van dat onze eigen landgenoten bereid zouden zijn om voor een nog lagere prijs ons land over te steken.

Kõuts werd ook bijgestaan ​​door een vrouw - een voorheen bekende golfspeler en eigenaar van een adviesbureau. Ze had de afgelopen jaren behoorlijk wat gereisd, ook naar China. Het is mogelijk dat ze tijdens een van haar reizen naar Hong Kong werd gerekruteerd door Chinese inlichtingenofficieren.

Opgemerkt moet worden dat reizen naar China de meest gebruikelijke manier zijn waarop Letten worden gerekruteerd om voor Chinese inlichtingendiensten te werken. Dit gebeurt meestal volgens hetzelfde patroon dat Sovjetchekisten gebruikten om naïeve westerse reizigers te rekruteren - de plaatselijke ambassade van Peking selecteert zorgvuldig de potentiële "toeristen" en biedt hen aan om op reis te gaan naar het "onbegrepen" en exotische Hemelse Rijk. Deze "toeristen" worden het vaakst gevraagd om deel te nemen aan een internationaal evenement, een forum of conferentie, waar Chinese inlichtingendiensten vervolgens de meest geschikte agenten van invloed uit de hele wereld selecteren.

Deze "toeristen" zijn hoogstwaarschijnlijk leden van een specifiek beroep: journalisten, politici en wetenschappers. Om geheimhouding te bewaren, kan Peking de reis naar China niet aanbieden aan de persoon waarin het geïnteresseerd is, maar in plaats daarvan aan een van hun familieleden, of het nu hun echtgenoot, kinderen of ouders zijn.

Bij terugkeer in hun thuisland vraagt ​​de Chinese ambassade de "toeristen" om de genereuze reis met loyaliteit terug te betalen. In eerste instantie is het misschien een eenvoudige inzending op sociale media die China in een positief daglicht stelt. Dan misschien een interview met een plaatselijk mediakanaal om te praten over de welvaart in China. In speciale gevallen moet u de gunst misschien terugbetalen door uw land te verraden. Dat laatste lot werd beleefd door de naïeve Estse wetenschapper Kõuts.

Dit is hoe China in staat is loyale invloedrijke agenten te rekruteren die later kunnen worden gebruikt om beïnvloedingsoperaties uit te voeren.

advertentie

Lokale journalisten wordt gevraagd artikelen te publiceren die China bevoordelen of blogs en social media-pagina's te onderhouden die de samenwerking met Peking propageren. In sommige gevallen worden de propagandaartikelen voorbereid met hulp van de ambassade of het persbureau Xinhua, en het enige dat de gerekruteerde journalist hoeft te doen is de Chinezen zijn naam en status 'lenen'. De meest enthousiaste lezers zullen al hebben opgemerkt dat er pro-Chinese artikelen in zijn verschenen Neatkarīgā Rīta Avīze en diena, en af ​​en toe ook in sommige pro-Kremlin-mediakanalen.

Ook gerekruteerde politici moeten hun loyaliteit bewijzen. Dit gebeurt meestal door te stemmen over kwesties die Peking ten goede komen, of soms door te rapporteren over binnenlandse processen en intriges die plaatsvinden in de regeringszalen. Degenen onder u die de politiek volgen, weten dat de afgelopen jaren verschillende Letse politici van verschillende partijen China hebben bezocht, om vervolgens de samenwerking met China te propageren door de vooruitgang en de opmerkelijke orde die ze daar zagen te prijzen.

Ik zal geen namen noemen, maar de partijen die ze vertegenwoordigen zijn onder meer de gebruikelijke verdachten, dwz Concord, Union of Greens and Farmers en de Letse Russische Unie, evenals de pseudo-patriottische Nationale Alliantie. Ik heb ook persoonlijk gezien dat er onder deze predikers van nationale waarden ook mensen zijn die na hun "reis" naar het prachtige China bereid zijn de superioriteit van het communisme over de "liberale" waarden van Europa te prijzen.

En tot slot wordt er ook langdurige samenwerking met Chinese inlichtingendiensten geboden aan wetenschappers, waarbij meestal gevoelige informatie wordt gedeeld. Dit wordt ‘wetenschappelijke spionage’ genoemd.

De zaak Kõuts is de eerste in zijn soort in Estland, en misschien zelfs in alle Baltische staten, wanneer een persoon is betrapt op spionage, niet voor Moskou, maar voor Peking. Misschien is dit de eerste spraakmakende zaak in de Baltische staten waarbij de invloed van China betrokken is uit de vele die onvermijdelijk zullen komen.

Ik heb al een kandidaat om een ​​soortgelijk lot te ondergaan als Kõuts - in plaats van de naam van de persoon te onthullen, zal ik alleen zeggen dat uitstekende kennis van geografie niet garandeert dat iemand een goed moreel kompas heeft.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending