Verbind je met ons

China

Het wordt tijd dat we beginnen te praten over de invloed van China in Letland

gepubliceerd

on

Vorige week, merkte de Estse mariene wetenschapper en onderzoeker aan de Technische Universiteit van Tallin op, Tarmo Kõuts werd veroordeeld tot gevangenisstraf wegens spionage voor een Chinese inlichtingendienst. Hij had geruime tijd toegang tot gerubriceerde Estse en NAVO-informatie en gedurende de afgelopen drie jaar ontving hij € 17,000 voor het overhandigen van deze informatie aan China, schrijft NRA-journalist Juris Paiders.

Als je het mij vraagt, is het belachelijk veel geld om je moederland te verraden en achter de tralies te belanden. Tegelijkertijd ben ik er vrij zeker van dat onze eigen landgenoten bereid zouden zijn om voor een nog lagere prijs ons land over te steken.

Kõuts werd ook bijgestaan ​​door een vrouw - een voorheen bekende golfspeler en eigenaar van een adviesbureau. Ze had de afgelopen jaren behoorlijk wat gereisd, ook naar China. Het is mogelijk dat ze tijdens een van haar reizen naar Hong Kong werd gerekruteerd door Chinese inlichtingenofficieren.

Opgemerkt moet worden dat reizen naar China de meest gebruikelijke manier zijn waarop Letten worden gerekruteerd om voor Chinese inlichtingendiensten te werken. Dit gebeurt meestal volgens hetzelfde patroon dat Sovjetchekisten gebruikten om naïeve westerse reizigers te rekruteren - de plaatselijke ambassade van Peking selecteert zorgvuldig de potentiële "toeristen" en biedt hen aan om op reis te gaan naar het "onbegrepen" en exotische Hemelse Rijk. Deze "toeristen" worden het vaakst gevraagd om deel te nemen aan een internationaal evenement, een forum of conferentie, waar Chinese inlichtingendiensten vervolgens de meest geschikte agenten van invloed uit de hele wereld selecteren.

Deze "toeristen" zijn hoogstwaarschijnlijk leden van een specifiek beroep: journalisten, politici en wetenschappers. Om geheimhouding te bewaren, kan Peking de reis naar China niet aanbieden aan de persoon waarin het geïnteresseerd is, maar in plaats daarvan aan een van hun familieleden, of het nu hun echtgenoot, kinderen of ouders zijn.

Bij terugkeer in hun thuisland vraagt ​​de Chinese ambassade de "toeristen" om de genereuze reis met loyaliteit terug te betalen. In eerste instantie is het misschien een eenvoudige inzending op sociale media die China in een positief daglicht stelt. Dan misschien een interview met een plaatselijk mediakanaal om te praten over de welvaart in China. In speciale gevallen moet u de gunst misschien terugbetalen door uw land te verraden. Dat laatste lot werd beleefd door de naïeve Estse wetenschapper Kõuts.

Dit is hoe China in staat is loyale invloedrijke agenten te rekruteren die later kunnen worden gebruikt om beïnvloedingsoperaties uit te voeren.

Lokale journalisten wordt gevraagd artikelen te publiceren die China bevoordelen of blogs en social media-pagina's te onderhouden die de samenwerking met Peking propageren. In sommige gevallen worden de propagandaartikelen voorbereid met hulp van de ambassade of het persbureau Xinhua, en het enige dat de gerekruteerde journalist hoeft te doen is de Chinezen zijn naam en status 'lenen'. De meest enthousiaste lezers zullen al hebben opgemerkt dat er pro-Chinese artikelen in zijn verschenen Neatkarīgā Rīta Avīze en Diena, en af ​​en toe ook in sommige pro-Kremlin-mediakanalen.

Ook gerekruteerde politici moeten hun loyaliteit bewijzen. Dit gebeurt meestal door te stemmen over kwesties die Peking ten goede komen, of soms door te rapporteren over binnenlandse processen en intriges die plaatsvinden in de regeringszalen. Degenen onder u die de politiek volgen, weten dat de afgelopen jaren verschillende Letse politici van verschillende partijen China hebben bezocht, om vervolgens de samenwerking met China te propageren door de vooruitgang en de opmerkelijke orde die ze daar zagen te prijzen.

Ik zal geen namen noemen, maar de partijen die ze vertegenwoordigen zijn onder meer de gebruikelijke verdachten, dwz Concord, Union of Greens and Farmers en de Letse Russische Unie, evenals de pseudo-patriottische Nationale Alliantie. Ik heb ook persoonlijk gezien dat er onder deze predikers van nationale waarden ook mensen zijn die na hun "reis" naar het prachtige China bereid zijn de superioriteit van het communisme over de "liberale" waarden van Europa te prijzen.

En tot slot wordt er ook langdurige samenwerking met Chinese inlichtingendiensten geboden aan wetenschappers, waarbij meestal gevoelige informatie wordt gedeeld. Dit wordt ‘wetenschappelijke spionage’ genoemd.

De zaak Kõuts is de eerste in zijn soort in Estland, en misschien zelfs in alle Baltische staten, wanneer een persoon is betrapt op spionage, niet voor Moskou, maar voor Peking. Misschien is dit de eerste spraakmakende zaak in de Baltische staten waarbij de invloed van China betrokken is uit de vele die onvermijdelijk zullen komen.

Ik heb al een kandidaat om een ​​soortgelijk lot te ondergaan als Kõuts - in plaats van de naam van de persoon te onthullen, zal ik alleen zeggen dat uitstekende kennis van geografie niet garandeert dat iemand een goed moreel kompas heeft.

China

Video doodde de PLA-ster: tekenfilms en popsterren laatste redmiddel om 'baby'-soldaten aan te trekken

gepubliceerd

on

Het gebeurt maar zelden dat een totalitair regime zijn fouten publiekelijk aanvaardt, en ook wanneer de ogen van de hele wereld gefixeerd zijn op de kleinste stappen. Dus wanneer de laatste volkstelling een enorme daling van het aantal geboorten in heel China laat zien, is dat reden tot bezorgdheid. De CCP heeft lang haar eigen hoorn getild over het succes van haar eenkindbeleid, dat haar bevolking op 1.4 miljard heeft 'gestabiliseerd'. Maar grote aantallen hebben hun eigen Malthusiaanse logica - schrijft Henry St George.

Hoewel schijnbaar contra-intuïtief, is een grote bevolking een zegen voor elk land, op voorwaarde dat het op de juiste manier wordt behandeld. Nu is dezelfde alwetende partij gedwongen haar eerdere verklaringen en valse verklaringen in te trekken en gedwongen om haar opvoedingsbeleid te 'liberaliseren' om maximaal drie kinderen per gezin toe te laten. Helaas kan de bevalling niet met een druk op de knop worden verhoogd, en ook niet met tussenpozen van vijf jaar. Dwang, het voorkeursbeleid van de CCP in al haar buitenlandse en binnenlandse transacties, heeft geen grote invloed op dit aspect.

Het beleid van de CCP om de vruchtbaarheidscijfers voor Chinese vrouwen in 1979 te beperken, leidde tot een daling van 2.75 in 1979 tot 1.69 in 2018 en uiteindelijk tot 1.3, volgens de laatste volkstelling. Wil een land in die 'optimale' zone van evenwicht tussen jongeren en bejaarden blijven, dan moet het percentage in de buurt van of gelijk zijn aan 2.1, een doel dat op korte termijn moet worden bereikt, ongeacht de prikkels. De CCP wijzigde haar beleid in 2013 toen ze paren, zelf alleenstaande kinderen, toestonden om twee kinderen te krijgen. Deze bizarre beperking werd in 2016 volledig verwijderd en nu staat het beleid maximaal drie kinderen toe. Dit staat in schril contrast met de onmenselijke inspanningen van de CCP om het geboortecijfer van Oeigoerse vrouwen in de regio Xinjiang aan banden te leggen. Door krachtig vasectomie en kunstmatige werktuigen te gebruiken, is het bevolkingscijfer van de Oeigoeren teruggebracht tot het laagste sinds 1949, wat niets anders is dan genocide. Om er een cijfer op te zetten: het Chinese anticonceptiebeleid zou binnen 2.6 jaar tussen 4.5 en 20 miljoen geboorten van Oeigoeren en andere etnische minderheden in het zuiden van Xinjiang kunnen verminderen, tot een derde van de verwachte minderheidsbevolking in de regio. De officiële geboortecijfers zijn tussen 48.7 en 2017 al met 2019% gedaald.

De bevolkingsdaling was zo ernstig dat president Xi Jinping op 01 juni een spoedvergadering van het Politiek Bureau van het Centraal Comité van de CCP moest houden, waar hij probeerde de geboorte van meer dan één kind te stimuleren in het komende 14e Vijfjarenplan (2021). -25). De bewoordingen in de conferentie en de beleidsbeslissingen wijzen echter op een dictatoriale manier om deze zogenaamde stimulans te implementeren. "Onderwijs en begeleiding" zal worden verstrekt voor familie- en huwelijkswaarden en een nationale "Bevolkingsontwikkelingsstrategie" op lange en middellange termijn zal worden geïmplementeerd. Dit beleid is zwaar getolereerd op Weibo, waar de gewone Chinese burgers de stijgende kosten van onderwijs en levensonderhoud, het ondersteunen van bejaarde ouders, het gebrek aan kinderopvang en buitensporig lange werkuren, afkeurden.

De impact van dit beleid is het meest gevoeld in het Volksbevrijdingsleger (PLA). Hoewel het geen middel onbeproefd heeft gelaten om zijn ontwrichtende potentieel tegen de VS en India te demonstreren, in termen van een 'geïnformeerd' en 'intelligent' potentieel voor oorlogsvoering, is de waarheid dat het worstelt om rekruten met voldoende intellect en technische vaardigheden te behouden. De meeste Chinese jongeren met zelfs maar een greintje kansen op werk in technologiebedrijven, blijven mijlenver weg van de PLA. Het PLA moest zijn toevlucht nemen tot het maken van films, het produceren van rapvideo's en het vragen van steun aan filmsterren om Gen Z-jongeren aan te trekken en te behouden in haar gelederen. In tegenstelling tot de vorige generaties PLA-rekruten, van wie de meesten afkomstig waren uit boerenfamilies en gewend waren aan ontberingen en bevelen opvolgden zonder hen in vraag te stellen, zijn de nieuwe rekruten technisch onderlegd en zijn de enigen die in staat zijn om het nieuwe militaire speelgoed van PLA te bedienen, of ze nu AI, hypersonische raketten of drones. Door de nadruk op civiel-militaire fusie is PLA erin geslaagd zijn leger snel te moderniseren, maar is het vergeten dat het leger net zo goed is als zijn soldaten en officieren. De wanhoop voor rekrutering kan worden gemaakt door het feit dat de normen voor lengte en gewicht zijn verwaterd, professionele psychotherapeuten worden ingeschakeld om hen te adviseren en exo-skeletten en drones worden gebruikt om ervoor te zorgen dat de troepen minimale ontberingen ondervinden. Dit zijn allemaal uitstekende trainingsmethoden voor een leger in vredestijd, maar dergelijke 'verwennerij' en verslechterde fysieke normen zullen in oorlogstijd tot een nederlaag leiden.

Het eenkindbeleid van 1979 houdt ook in dat meer dan 70% van de PLA-troepen uit eenkindgezinnen komen en dit aantal loopt op tot 80% als het gaat om gevechtstroepen. Hoewel het een publiek geheim is dat vorig jaar meer dan vier PLA-soldaten zijn omgekomen in de confrontatie met Indiase troepen in de Galwan-vallei, is de CCP erin geslaagd dit feit geheim te houden, zich bewust van de mogelijkheden van sociale en politieke ongeregeldheden die haar succesvolle macht kunnen bederven. over informatieverspreiding. Zelfs de dood van de vier soldaten zorgde voor veel opschudding op sociale-mediawebsites in China, ondanks zwaar gecensureerd. Bloggers en journalisten die het tegendeel beweren, zijn gevangengezet of verdwenen. Dit is een natuurlijke reactie van een samenleving die de afgelopen 20 jaar in een informatievacuüm is gehouden en die de mythe van haar eigen onkwetsbaarheid en onoverwinnelijkheid heeft gevoed met voeding. De laatste oorlog die China voerde was in 1979 en ook die met geharde soldaten uit het Mao-tijdperk die bedwelmd waren door de communistische ideologie. De moderne Chinese samenleving heeft geen oorlog of de gevolgen ervan gezien. Wanneer hun eigen 'kostbare' kinderen beginnen te vallen, zal het gejammer de CCP de macht doen verliezen.

Verder lezen

China

Litouwen keert zich tegen Chinese agressie

gepubliceerd

on

Onlangs is bekend geworden dat Litouwen heeft besloten te stoppen met het '17 + 1'-formaat voor economische en politieke samenwerking tussen China en Midden- en Oost-Europese landen, omdat het van mening is dat het formaat verdeeldheid zaait. schrijft Juris Paiders.

De Litouwse minister van Buitenlandse Zaken zei tegen de media: “Litouwen beschouwt zichzelf niet langer als lid van '17 +1 'en zal niet deelnemen aan de activiteiten van het format. Vanuit EU-standpunt is dit een indeling die verdeeldheid zaait, daarom zou ik alle lidstaten willen aansporen om te streven naar een effectievere samenwerking met China als onderdeel van de '27 +1 '[indeling]. "

Het 17 + 1-formaat is opgezet om de samenwerking tussen China en 17 Europese landen te bevorderen: Albanië, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Tsjechië, Griekenland, Kroatië, Estland, Letland, Litouwen, Montenegro, Polen, Roemenië, Servië, Slowakije, Slovenië, Hongarije en Noord-Macedonië. Litouwen trad in 2012 toe tot de formule.

Critici van het formaat zijn van mening dat het de eenheid van de EU ondermijnt, terwijl de aanhangers zeggen dat het een waardevol instrument is om de betrekkingen met China te onderhouden, aangezien Litouwen niet dezelfde mogelijkheden heeft om bilaterale contacten op hoog niveau met Peking te onderhouden als de grotere Europese landen. . Het is niet nodig om toe te voegen dat het welzijn van de aanhangers van het formaat rechtstreeks afhangt van het geld van Peking.

China's investeringen in Litouwen en de bilaterale handel zijn niet erg substantieel, maar vorig jaar zagen we een ongekende toename van de Chinese vrachtstromen via de Litouwse spoorwegen.

De Litouwse inlichtingendiensten hebben gewaarschuwd dat China zijn wereldwijde invloed wil vergroten door buitenlandse economische steun te verwerven voor politieke kwesties die belangrijk zijn voor Peking. Alle drie de Baltische staten hebben in het openbaar soortgelijke gevoelens geuit over de activiteiten van China in de regio.

Medio mei besloot het Europees Parlement (EP) om het investeringscontract tussen de EU en China niet te bespreken totdat de sancties die China heeft opgelegd aan Europarlementariërs en wetenschappers van kracht blijven.

Het Litouwse parlement heeft een resolutie aangenomen waarin de misdaden tegen de menselijkheid in China en de genocide in Oeigoeren worden veroordeeld.

Litouwen heeft er ook bij de VN op aangedrongen een onderzoek te starten naar de Oeigoerse "heropvoedingskampen" in Xinjiang, en heeft de Europese Commissie gevraagd de betrekkingen met de Chinese communistische leiders te herzien.

In reactie daarop zei de Chinese ambassade dat de bovengenoemde resolutie een "laagwaardige politieke schertsvertoning" is die is gebaseerd op leugens en verkeerde informatie, en Litouwen ervan beschuldigt zich te bemoeien met de binnenlandse aangelegenheden van China. China gebruikt echter ook de marginale media in Litouwen om zichzelf in een positief daglicht te stellen. De komende weken mogen we verwachten dat ook de overige Baltische staten en Polen zich terugtrekken uit het 17+1 format, wat ongetwijfeld een negatieve reactie van Chinese ambassades zal uitlokken.

Verder lezen

China

TMview-database breidt uit naar de Chinese markt

gepubliceerd

on

Op 19 mei hebben het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO) en de Chinese National Intellectual Property Administration (CNIPA) officieel de opname van Chinese handelsmerken in TMview gelanceerd. Na de ondertekening van de overeenkomst inzake de uitwisseling van IP-informatie door de partijen in september 2020, maakte intensieve technische samenwerking tussen de bureaus voor intellectuele eigendom van de EU en China de lancering mogelijk. Meer dan 32 miljoen geregistreerde Chinese handelsmerken zijn nu online beschikbaar onder de one-stop-shop van TMview.

CNIPA-commissaris Shen Changyu en EUIPO-uitvoerend directeur Christian Archambeau hielden een virtuele bijeenkomst om de opname van Chinese handelsmerken in TMview te vieren.

Archambeau zei: "De livegang van Chinese handelsmerkgegevens in de TMview-database is een eerbetoon aan de wederzijds voordelige samenwerking tussen China en Europa in het algemeen, en meer specifiek tussen de China National Intellectual Property Administration en het Intellectual Property Office van de Europese Unie.

"Dit is een welkome stap voorwaarts in de efficiëntie en transparantie van het mondiale merkensysteem, aangezien nu ongeveer 28 miljoen Chinese merken toegankelijk zijn voor gratis, meertalig zoeken via internet. Dit zal vooral Chinese en Europese bedrijven helpen. omvang, met inbegrip van de kleine en middelgrote ondernemingen die zich steeds meer op de wereldmarkten richten."

TMview bestrijkt momenteel de EU en andere regio's over de hele wereld. Na de opname van Chinese geregistreerde handelsmerken, zal TMview toenemen van meer dan 62 miljoen naar meer dan 90 miljoen items van 75 IP Offices. Met andere woorden, ongeveer 28 miljoen in China geregistreerde handelsmerken zullen beschikbaar zijn in de wereldwijde TMview-database.

De opname van Chinese handelsmerken in TMview was mogelijk dankzij de steun van IP-sleutel China, een door de EU gefinancierd project dat intellectuele eigendomsrechten in China promoot en samenwerkt met lokale autoriteiten.

Over TMVIEW

TMview is een internationaal informatiehulpmiddel dat door de IP-gemeenschap wordt gebruikt om naar handelsmerken in bepaalde landen te zoeken. Dankzij TMview kunnen bedrijven en beoefenaars details van een merk raadplegen zoals land, waren en/of diensten, type en registratiedatum.

TMview bevat de merkaanvragen en geregistreerde merken van alle nationale IE-bureaus in de EU, het EUIPO en een aantal internationale partnerbureaus buiten de EU.

Over het EUIPO

Het is de bedoeling om met de EUIPO is een gedecentraliseerd agentschap van de EU, gevestigd in Alicante, Spanje. Het beheert de registratie van het handelsmerk van de Europese Unie (EUTM) en het ingeschreven Gemeenschapsmodel (RCD), die beide de bescherming van intellectuele eigendom bieden in alle EU-lidstaten. Het EUIPO voert ook samenwerkingsactiviteiten uit met de nationale en regionale bureaus voor intellectuele eigendom van de EU.

Verder lezen
advertentie

Twitter

Facebook

advertentie

Trending