Verbind je met ons

Bangladesh

COP27: Bangladesh roept rijke landen op om de doelstelling van $ 100 miljard te halen - en deze vervolgens te overtreffen.

DELEN:

gepubliceerd

on

Het is een doel dat steeds wordt gemist, de $ 100 miljard per jaar die 's werelds rijkste landen 13 jaar geleden voor het eerst toezegden om de kosten te helpen betalen van de strijd tegen klimaatverandering in landen met lage tot middeninkomens. Bangladesh, een dichtbevolkt land dat kwetsbaar is voor de stijgende zeespiegel, is op COP27 in Egypte en roept de landen die de meeste opwarming van de aarde hebben veroorzaakt, op om eindelijk aan hun verplichtingen te voldoen, schrijft politiek redacteur Nick Powell.

Tijdens de COP15, die in 2009 in Kopenhagen werd gehouden, hebben de meest ontwikkelde landen ter wereld zich ertoe verbonden om elk jaar 100 miljard dollar te verstrekken om armere landen te helpen de klimaatverandering tegen te gaan. De logica was simpel, de rijke landen hadden hun economieën opgebouwd met behulp van de CO2-uitstotende technologieën die de planeet hadden verwarmd. In veel gevallen waren het de landen die die erfenis van welvaart hadden gemist, die nu met de meest ernstige gevolgen werden geconfronteerd.

De rijken lieten zich wat verslappen. Het doel van $ 100 miljard zou pas in 2020 worden bereikt. Toen, tijdens de COP21 in Parijs in 2015, vaak gezien als een triomf bij het verkrijgen van een internationale overeenkomst, werd het doel uitgesteld tot 2025.

Zelfs nadat er vorig jaar op de COP26 in Glasgow nieuwe richtlijnen waren overeengekomen, hebben de rijkste landen "lang op beloften gehouden, maar jammerlijk tekort gedaan aan leveringen", in de woorden van Ziaul Haque, directeur van het Bangladesh Department of Environment, die lid is van de delegatie van zijn land in de Egyptische badplaats Sharm El Sheikh.

Niet dat 100 miljard dollar per jaar waarschijnlijk genoeg zal zijn, maar het zou een verbetering zijn ten opzichte van de 83.3 miljard dollar die in 2020 werd behaald, volgens cijfers van de OESO. Onderhandelaars bij COP27 bespreken in ieder geval of formeel moet worden overwogen hoe de enorme rekening voor het verlies en de schade veroorzaakt door klimaatverandering moet worden betaald.

Bangladesh probeert de meest geavanceerde economieën ter wereld te overtuigen om eindelijk te gaan betalen. Hun regeringen hebben te maken met concurrerende prioriteiten, met name de stijgende energiekosten natuurlijk, maar ze zouden vastbesloten zijn te doen wat nodig is om de klimaatveranderingsdoelstellingen te halen.

De premier van Bangladesh, Sheikh Hasina, heeft verklaard dat dit niet alleen de meest dringende zaak van onze tijd is, maar ook de meest dringende zaak in de geschiedenis van de mensheid. Woorden zijn gewoon niet genoeg, stelt ze, niet in de laatste plaats voor de mensen van Sylhet in Bangladesh, die te maken hebben met de ergste overstromingen in een eeuw. Tweets van steun en kleine hulppakketten zijn ook niet genoeg.

advertentie

Het is al lang tijd voor actie is haar boodschap aan COP27, met een oproep tot verdubbeling van de financiering tegen 2025. De premier ziet het als een morele verplichting voor de landen die rijk zijn geworden met fossiele brandstoffen dat ze nu landen als de hare helpen , die goed is voor slechts 0.56% van de huidige wereldwijde koolstofemissies.

Bangladesh is een economisch succesverhaal geweest. In vijftig jaar is het van een verwoestende onafhankelijkheidsoorlog geëvolueerd naar een koers om een ​​middeninkomensland te worden. De opwarming van de aarde brengt echter zoveel risico met zich mee. Stijgende zeespiegels, kusterosie, droogte, extreme hitte en overstromingen veroorzaken allemaal onvermijdelijk economische schade en menselijke ellende.

De delegatie van Bangladesh maakt de zaak van haar land - in feite een zaak namens of de hele wereld - met grote urgentie en enorme geloofwaardigheid in Sharm El Sheikh.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending