Verbind je met ons

Bangladesh

Het is tijd om door te gaan met het klimaatpact van Glasgow

DELEN:

gepubliceerd

on

Op geen enkel ander moment in de menselijke geschiedenis is een zaak urgenter gebleken dan het aanpakken van klimaatverandering; nooit is er meer op het spel gezet voor ons op deze planeet die we thuis noemen, en voor elke soort waarmee we het delen, schrijft Sheikh Hasina, premier van Bangladesh.

Opzwepende toespraken en inspirerende taal zijn nu echter niet meer dan holle sentimenten - alleen lege retoriek en fijnzinnige nonsens bij afwezigheid van de robuuste actie waar wetenschappers al lang op aandringen.

Voor de mensen van Sylhet in Bangladesh, die te maken hebben met de ergste overstromingen in een eeuw, zijn woorden niet genoeg. Woorden verhinderden niet dat plotselinge overstromingen hun huizen meesleurden, hun levensonderhoud verwoestten en hun dierbaren vermoordden. En tweets van steun of kleine hulppakketten zijn lang niet genoeg voor de 33 miljoen die vorige maand werden getroffen door de overstromingen in Pakistan.

In plaats daarvan roep ik vandaag op tot actie - actie om de gedane beloften vorig jaar op COP26, de klimaatconferentie van de Verenigde Naties in Glasgow, om landen zoals de mijne te helpen de hardste realiteit van een opwarmende planeet het hoofd te bieden. En terwijl wereldleiders zich voorbereiden om opnieuw samen te komen, dit keer Sharm El-Sheikh, roep ik mijn gewaardeerde collega's op om de middelen te vinden om de toezeggingen die ze hebben gedaan na te komen, en om de voorzieningen voor aanpassing en financiering tegen 2025 ten minste te verdubbelen.

Deze toegezegde financiële steun van ontwikkelde landen moet worden beschouwd als een morele verplichting - en het is van vitaal belang voor klimaatgevoelige landen zoals de mijne. Dit kan ook niet worden overgelaten aan een toekomstige datum. Als we ons willen beschermen tegen de verstrekkende gevolgen van de klimaatverandering waar we tegen vechten, en op dit moment nog steeds door blijven strijden, moet er onmiddellijk hulp komen.

Bangladesh draagt ​​momenteel bij 0.56% van de wereldwijde koolstofemissies, en toch is het aandeel van de schade die onze natie wordt toegebracht door klimaatverandering overweldigend.

Stijgende zeespiegels, kusterosie, droogte, hitte en overstromingen zullen allemaal een zware tol blijven eisen van onze economie. Ze zullen grote schade aanrichten aan onze infrastructuur en landbouwindustrie, aangezien we voor aanzienlijke uitdagingen staan ​​bij het afwenden, minimaliseren en aanpakken van het verlies en de schade die gepaard gaan met de gevolgen van klimaatverandering, inclusief extreme en langzame gebeurtenissen. 

Studies tonen aan dat ons BBP naar verwachting aanzienlijk zal dalen als gevolg van door de mens veroorzaakte opwarming, en dat het gemiddelde inkomen in 90 naar verwachting 2100 procent lager zal zijn dan het anders zou zijn geweest. Het Intergovenmental Panel on Climate Change (IPCC) Assessment Report projecteert dat Bangladesh tegen 15 een netto toename van de armoede met ongeveer 2030 procent zal ervaren als gevolg van klimaatverandering.

advertentie

Het zou gemakkelijk zijn om moedeloos te worden wanneer we geconfronteerd worden met zulke sombere voorspellingen, wanneer de roep om dringende actie door velen ongehoord blijft en de vooruitgang zo traag verloopt. Het zou veel gemakkelijker zijn om te bezwijken voor de verlamming van angst - maar we moeten weerstand bieden.

En in Bangladesh doen we precies dat.

In het licht van dergelijke ernstige bedreigingen zijn we tot nu toe in staat geweest om relatief veerkrachtige en consistente groei te realiseren. We hebben ook onthuld het Mujib Climate Prosperity Plan om kwesties van klimaatverandering aan te pakken, van het koolstofarm maken van ons energienetwerk tot groene investeringsinitiatieven - zowel nu als in de toekomst - allemaal in een poging om ons traject te verschuiven van kwetsbaarheid naar veerkracht en, op zijn beurt, naar voorspoed. 

We waren de eersten van ontwikkelingslanden die in 2009 een alomvattende strategie en actieplan voor klimaatverandering hebben aangenomen. Tot nu toe hebben we $ 480 miljoen toegewezen om verschillende aanpassings- en mitigatieprogramma's uit te voeren.

De temperaturen in het VK kwamen dit jaar voor het eerst in de geschiedenis boven de 40 graden Celsius uit|Christopher Furlong/Getty Images

Momenteel implementeren we ook een huisvestingsproject voor klimaatvluchtelingen in ons kustdistrict Cox's Bazar, met als doel 139 gebouwen met meerdere verdiepingen te bouwen om ongeveer 5,000 klimaatvluchtelingengezinnen te huisvesten. En tijdens mijn 18 jaar premierschap heeft mijn regering tot nu toe huizen gegeven aan ongeveer 3.5 miljoen mensen.

Ondertussen hebben we aangenomen het “Bangladesh Delta Plan 2100”, dat tot doel heeft een veilige, klimaatbestendige en welvarende delta vorm te geven. En elk jaar plant mijn partij miljoenen jonge boompjes om ook de boomdekking van ons land te vergroten.

Als voormalig voorzitter van het Climate Vulnerable Forum (CVF) en de V20 blijft Bangladesh zich richten op het behartigen van de belangen van klimaatgevoelige landen. Het is niet genoeg om gewoon te overleven; we zijn van plan om te slagen, om een ​​wereldleider te zijn, om onze buren en de wereld te laten zien dat er nog steeds een pad is naar een hoopvolle toekomst - maar we kunnen dit niet alleen.

De woorden van de internationale gemeenschap moeten voor eens en voor altijd in daden veranderen.

De in Glasgow overeengekomen verhoging van 40 miljard dollar aan aanpassingsfinanciering moet worden beschouwd als een eerste investering in onze gemeenschappelijke toekomst. Anders zullen de kosten van nietsdoen enorm zijn: IPCC Working Group II-rapport van vorig jaar al gewaarschuwd dat het wereldwijde bbp-verlies tegen 10 23 tot 2100 procent zou kunnen bedragen - veel hoger dan eerder voorspeld.

Elk voorbijgaand jaar benadrukt krachtiger de diep onderling verbonden aard van onze planeet in de 21e eeuw, met toevoerlijnen en energieafhankelijkheid die een lange schaduw over ons allemaal werpen. Dit jaar heeft al meer recordbrekende hitte-evenementen over de hele wereld gebracht, met temperaturen in het VK die voor het eerst in de geschiedenis de 40 graden Celsius overschrijden. 

Klimaatverandering, verlies en schade zijn al bij ons, waar we ook kijken. Het speelt zich op talloze manieren over de hele wereld af. en de problemen waarmee klimaatgevoelige landen zoals de mijne worden geconfronteerd, zullen snel genoeg voor de deur van andere landen staan. 

Als we enige hoop willen hebben om deze grote uitdaging het hoofd te bieden, moeten we erkennen dat de overstromingen in Bangladesh, de branden in Californië, de droogtes in Europa - allemaal veroorzaakt door een temperatuurstijging van slechts 1.2 graad - met elkaar verbonden zijn en het hoofd moeten worden geboden samen.

De beloften van vorig jaar moeten worden waargemaakt; woorden moeten uiteindelijk tot actie leiden.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending