Verbind je met ons

Bangladesh

'Rickshaw Girl': een viering van de geest van het Bengaalse volk brengt Bangladesh naar een internationaal publiek

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Een film die de strijd van een tienermeisje laat zien om te overleven en voor haar gezin te zorgen, is een succes geworden bij een jong publiek. Riksja meisje verhult niet hoe zwaar het leven kan zijn, maar viert ook de vastberadenheid en het talent van zijn centrale personage, schrijft Nick Powell.

Riksja meisje is een film die het publiek van alle leeftijden zou moeten inspireren, maar het is een bijzonder populaire keuze geworden op filmfestivals voor jongeren. Het vertelt het verhaal van Naima, een dorpsmeisje dat een getalenteerd schilderes is. Wanneer haar vader ziek wordt en niet langer voor het gezin kan zorgen, gaat de dappere en vastberaden tiener naar Dhaka om werk te vinden met een riksja.

Toen de film in Brussel werd vertoond als onderdeel van het International Film Festival for Young Audiences (Filem'On), verscheen zijn ster, Novera Orishi, na de vertoning via een videoverbinding. Ze zei dat "de film hard werken was, maar gemakkelijk, omdat het leuk was". De fysiek veeleisende rol vergde eerst drie maanden in de sportschool, zodat ze op locatie in Dhaka daadwerkelijk een riksja kon trappen.

Novera Orishi

Ze vond dat haar rol had laten zien hoe "Bengaalse meisjes sterk en eigenzinnig, lief en vastberaden zijn". Ze voegde eraan toe dat voor haar karakter de harde wereld van de riksja-garage in de eerste plaats een plaats van kansen was.

Regisseur Amitabh Reza Chowdhury was in Brussel voor de vertoning. Hij vertelde me achteraf dat hij de riksja zelf niet wilde vieren, die hij omschreef als "helemaal geen humaan voertuig". Hij wilde eerder uitdrukking geven aan het leven van de mensen die afhankelijk zijn van spierkracht om passagiers te vervoeren die vaak twee keer zo zwaar zijn als zij.

Wat hij wel wilde vieren, was riksjakunst, schilderijen op de carrosserie van de voertuigen die wonderbaarlijke en mooie producten van de verbeelding zijn. In Riksja meisje, komt Naima naar voren als een fijne beoefenaar van deze uitstervende kunstvorm. De film is echt en letterlijk heel kleurrijk.

Nick Powell spreekt met regisseur Amitabh Reza Chowdhury

“Stop nooit met schilderen, stop nooit met wat je wilt doen”, was de boodschap van Amitabh Reza Chowdhury. “En dat is mijn leven, op dezelfde manier dat ik een filmmaker wilde maken en niets hield me tegen. Ik ontdekte dat als je je concentreert op wat je wilt doen, je het gewoon blijft doen als je echt gepassioneerd bent”.

advertentie

“Als je het mij vraagt, moet ik Bangladesh verlaten en ergens heen gaan om films te maken, nee dat doe ik niet. Ik ben niet geïnteresseerd. Ik wil erbij zijn en films maken met de mensen. Dat is mijn passie”. Hij sprak met grote genegenheid over het riviergebied van Dhaka waar hij schoot Riksja meisje en waar hij eerder heeft gefilmd.

“Vanuit elk dorp en kleine stad komen mensen naar deze plek. Ze komen 's ochtends wanneer er een levendigheid is waar ik altijd van geniet. Ik hou van de mensen waar iedereen komt werken en dromen - en dat is altijd mijn verhaal”.

Dat wil niet zeggen dat een van de meest productieve regisseurs van Bangladesh geen bereik heeft. Zijn volgende film wordt een drama over een samenzweringsproces in 1969, een belangrijke gebeurtenis in de bevrijdingsstrijd van het land.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending