Verbind je met ons

Bangladesh

De verkiezingen in Bangladesh bieden Europa de kans om de banden te versterken

DELEN:

gepubliceerd

on

Premier Sjeik Hasina heeft een verpletterende overwinning behaald bij de verkiezingen in Bangladesh. 

Politiek redacteur Nick Powell reisde naar Bangladesh om de twaalfde parlementaire stemming in het land te observeren en denkt na over wat deze betekent voor de bevolking en zijn betrekkingen met de EU.

Sjeik Hasina ontmoet buitenlandse journalisten en waarnemers

Bangladesh is een levendige samenleving, met een dynamisch zakenklimaat en met benijdenswaardig vrije en concurrerende media. De bevolking is goed opgeleid en goed geïnformeerd, politiek geëngageerd in de zin dat iedereen een mening heeft over hoe het land wordt bestuurd, meestal met een sterke trots op de vooruitgang van het land sinds de bevrijdingsoorlog in 1971 en vooral in de afgelopen vijftien jaar. jaar.

Veel commentaar op de twaalfde parlementsverkiezingen in het land concentreerde zich op de opkomst van 42% van het electoraat. De opkomst bij verkiezingen in Bangladesh is door de jaren heen zeer volatiel geweest; het was slechts de helft van wat er in 2024 werd bereikt, maar het was ook het dubbele. 

Ik maakte deel uit van een team van internationale waarnemers dat geen teken van intimidatie of geweld van kiezers zag, hoewel er in de aanloop naar de verkiezingsdag geïsoleerde gevallen waren geweest van brandstichting op stembureaus en het openbaar vervoer. In die zin waren het vrije, eerlijke en veilige verkiezingen, of het nu in de opmerkelijk rustige stembureaus in de hoofdstad Dhaka was, of in dorpen waar we lange rijen mannen en vrouwen geduldig zagen wachten om te gaan stemmen.

Dorpelingen staan ​​in de rij om te stemmen

Sommige kiezers hadden misschien het gevoel gehad dat de verkiezingen oneerlijk waren, omdat ze niet konden stemmen op de ooit regerende Bangladesh Nationalist Party, die had besloten een derde verkiezing op rij te boycotten. De leider is gevestigd in Londen sinds hij de rechtsgang in Bangladesh ontvluchtte en het land stond slecht achter in de peilingen voordat het de laatste verkiezingsstrijd verliet.

advertentie

Dat zorgde ervoor dat een overwinning van de zittende regering van de Awami League onvermijdelijk leek, een factor die ook wees op een lage opkomst. Met op twee na alle van de 300 parlementaire kiesdistricten uitgeroepen, won de Awami League 222 zetels, waarbij de enige andere belangrijke groep de 62 onafhankelijken waren. (Een extra 50 zetels gereserveerd voor vrouwen zullen later worden toegewezen).

In een gesprek met internationale journalisten en verkiezingswaarnemers zei premier Sheikh Hasina na haar overwinning dat haar regering deze keer wilde dat alle politieke partijen hun kandidaten nomineerden. Ze merkte op dat ‘de BNP wegbleef van de verkiezingen omdat ze bang waren voor de uitslag’. 

“We hebben een voorbeeld kunnen scheppen dat verkiezingen open, vrij en eerlijk kunnen zijn”, vervolgde ze. “Ons volk gaf mij deze kans, stemde keer op keer op mij.” Ze ontkende dat ze een “geweldige dame” was, eerder “met moederlijke genegenheid, ik zorg voor mijn volk”.

Verkiezingsdag in Dhaka

Op de vraag of Bangladesh kan worden beschouwd als een levendige democratie zonder een belangrijke oppositiepartij in het parlement, antwoordde ze dat democratie betekende dat het aan de oppositie was om haar eigen politieke partij te organiseren. Sjeik Hasina gaf de BNP de schuld van de brandstichtingen en vroeg of het proberen om mensen te vermoorden democratie was. “Hoe definieer je dat ze een democratische partij zijn, een terroristische partij?”

De premier zei ook dat ze de goede relatie van haar land met Europa wil voortzetten, als onderdeel van haar ambitie om de snelle ontwikkeling van Bangladesh te ondersteunen. Haar ambitie is om de extreme armoede, die nu iets meer dan 5% van de bevolking treft, volledig uit te roeien, en om Bangladesh tegen 2041 zijn plaats te zien innemen als een van de economisch volledig ontwikkelde landen van de wereld. 

Eén gebied waarop het land al een voorsprong heeft op bijna alle andere landen, betreft de robuuste constitutionele waarborgen die het verkiezingsproces beschermen. Een onafhankelijke verkiezingscommissie heeft de bevoegdheid om gedurende 90 dagen leiding te geven aan de politie, het leger en andere relevante overheidsdiensten voordat er een opiniepeiling wordt gehouden.

De Commissie had een enorme taak, met 120 miljoen kiezers en meer dan 42,000 stemcentra. Hoofdverkiezingscommissaris Kazi Habibul Awal waarschuwde dat bedreigingen met geweld de opkomst van de kiezers zouden kunnen beïnvloeden en deed een beroep op de feestelijke sfeer die verkiezingen in het verleden doorgaans kenmerkte. Niettemin had de Commissie het leger voor de verkiezingsweek gemobiliseerd om ervoor te zorgen dat er geen inmenging in het stemrecht zou plaatsvinden.

“We hebben goede hoop dat de verkiezingen vrij, eerlijk en geloofwaardig zullen zijn”, zei hij, eraan toevoegend dat Bangladesh de standpunten van de internationale gemeenschap respecteerde. Sommige westerse mogendheden zijn terughoudend in het geven van een onvoorwaardelijke steun, maar vooral de nauwe relatie van Bangladesh met Europa zal zich blijven verdiepen.

Het land is niet alleen een steeds belangrijkere handels- en ontwikkelingspartner, maar het is ook een regionaal baken van stabiliteit en democratie geworden, met zijn onveranderlijke buitenlandse beleid van ‘vriendschap voor iedereen, kwaadaardigheid voor niemand’. Alleen al een verlicht eigenbelang zou voor de EU voldoende zijn om de kans van de komende vijf jaar te grijpen die de kiezers van Bangladesh aan sjeik Hasina en haar regering hebben gegeven.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending