Verbind je met ons

Azerbeidzjan

De derde verjaardag van Tovuz-botsingen en de boodschap ervan voor het lopende vredesproces tussen Baku en Yerevan

DELEN:

gepubliceerd

on

Op 12 en 17 juli 2020 vond een reeks botsingen plaats tussen de strijdkrachten van Armenië en Azerbeidzjan nadat de eerste een plotselinge aanval had gelanceerd op de positie van de Azerbeidzjaanse strijdkrachten met zware artillerie langs de staatsgrens tussen de regio's Tovuz en Armenië in Azerbeidzjan. Dit was de eerste grote escalatie tussen de partijen sinds de apriloorlog van 2016 en vooral sinds Nikol Pashinyan medio 2018 de politieke leiding in Armenië overnam. De schermutselingen, waarbij zowel zware artillerie als luchtdrones betrokken waren, resulteerden in de dood van verschillende militairen en burgers en de vernietiging van infrastructuur in het grensgebied. schrijft Vasif Huseynov.

De Tovuz-botsingen volgden op een reeks provocerende acties van de Armeense regering, met name de zogenaamde inauguratie van een nieuwe leider van het separatistische regime in de historische Azerbeidzjaanse stad Shusha in mei 2020, in aanwezigheid van de Armeense premier Minister Nikol Pashinyan. Dit veroorzaakte een landelijke verontwaardiging in Azerbeidzjan en maakte ook duidelijk dat de nieuwe regering van Armenië onder leiding van Pashinyan niet bereid was de bezette gebieden met vreedzame middelen terug te geven.

Integendeel, het optreden van de Tovuz-botsingen toonde aan dat zijn regering de intentie had om de controle over nog meer gebieden van Azerbeidzjan over te nemen, zoals eerder bleek uit de doctrine van "nieuwe oorlogen voor nieuwe gebieden" van de toenmalige Armeense minister van Defensie Davit Tonoyan. Tonoyans instructie aan het Armeense leger temidden van de Tovuz-conflicten om "nieuwe voordelige posities in te nemen", bevestigde opnieuw de uitgebreide agenda van de Armeense leiders.

Drie jaar na de gewapende escalatie in Tovuz wordt deze gebeurtenis nu algemeen gezien als de voorbode van de Tweede Karabach-oorlog.

Een belangrijke les die de Azerbeidzjaanse zijde uit de Tovuz-botsingen trok, was dat de imitatie van onderhandelingen tussen de partijen als gevolg van Armenië's misbruik van het vredesproces om de status-quo te verlengen en zijn controle over de bezette regio te consolideren, moest stoppen. Dit kwam onder meer tot uiting in massale demonstraties in Bakoe en een toenemende maatschappelijke eis van de regering om een ​​einde te maken aan de bezetting van de Azerbeidzjaanse gebieden.

Ten koste van de regionale vrede en veiligheid weigerde de Armeense regering adequaat op deze ontwikkelingen te reageren en inhoudelijke onderhandelingen te beginnen om het conflict vreedzaam op te lossen. Integendeel, we zagen een snelle militaire opbouw en militarisering van de samenleving door de Armeense leiders. De toegenomen militaire leveringen van Rusland aan Armenië, een besluit van de regering van Pashinyan om een ​​vrijwillig leger van 100,000 man te vormen en haar beleid om Libanezen en andere Armeniërs in de bezette gebieden van Azerbeidzjan te vestigen, maakten duidelijk dat Yerevan niet geïnteresseerd was in terugtrekking van zijn troepen uit Azerbeidzjaanse gebieden.

In de nasleep van deze ontwikkelingen lanceerden de strijdkrachten van Azerbeidzjan op 27 september 2020 tegenoffensieve operaties en bevrijdden ze de Azerbeidzjaanse gebieden van de bezetting in de loop van de oorlog die de geschiedenis inging als de Tweede Karabach-oorlog of 44-daagse oorlog. De weigering van Armenië om via onderhandelingen tot een oplossing voor het conflict te komen en zijn ambities om nog meer Azerbeidzjaanse gebieden te bezetten, resulteerden in de dood van duizenden mensen aan beide kanten.

advertentie

We moeten leren van de fouten uit het verleden en ervoor zorgen dat de huidige vredesbesprekingen succesvol zijn.

Drie jaar na de Tovuz-botsingen staan ​​Baku en Jerevan opnieuw op de rand van het mislukken van hun vredesonderhandelingen, zij het in een context die duidelijk verschilt van die van 2020. De nieuwe ronde van deze onderhandelingen die een jaar na de Tweede Karabach begon Oorlog heeft een reeks veranderingen ondergaan en heeft belangrijke resultaten opgeleverd die vóór de oorlog van 2020 ondenkbaar waren. De premier van Armenië, Nikol Pashinyan, heeft mondeling de territoriale integriteit van Azerbeidzjan erkend, waarvan Karabach deel uitmaakt. Er zijn ook toezeggingen gedaan door beide partijen om de vervoersverbindingen te heropenen en de staatsgrenzen af ​​te bakenen.

De Armeense regering aarzelt echter om haar mondelinge toezeggingen te formaliseren in een officieel vredesverdrag. De recent toegenomen botsingen tussen de strijdkrachten van de twee landen langs de interstatelijke grens, de gewapende aanval op de Lachin-controlepost, de botsingen tussen het door Armenië gesteunde separatistische regime en de Azerbeidzjaanse kant, evenals de weigering van Armenië om zijn troepen volledig terug te trekken uit de Karabach-regio van Azerbeidzjan hebben een nogal ongunstige achtergrond gecreëerd voor de onderhandelingen over het vredesverdrag.

Onder deze omstandigheden zou de aanstaande top van de leiders van de twee landen in Brussel via bemiddeling van de Europese Unie een kritieke lakmoesproef zijn voor de toekomst van het vredesproces. Het is absoluut noodzakelijk dat de partijen tastbare vooruitgang boeken in de richting van een vredesverdrag en dit document zo snel mogelijk ondertekenen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending