Verbind je met ons

Azerbeidzjan

Voor de groene transitie zoekt Azerbeidzjan solidariteit en partnerschap met Europa

DELEN:

gepubliceerd

on

Als onderdeel van de Groene Week 2023 van de EU bracht de Sustainable Value Hub in Brussel besluitvormers uit Azerbeidzjan, de Europese Unie en daarbuiten samen. Ze bespraken hoe een land dat een van de belangrijkste olie- en gasbronnen van de EU is geworden, ook het voortouw neemt in de richting van een groene transitie en een duurzame energieleverancier wordt, schrijft politiek redacteur Nick Powell.

"We kunnen de klimaatverandering beperken door solidariteit en partnerschap", vertelde de ambassadeur van Azerbeidzjan bij de EU, Vaqif Sadiqov, tijdens een EU Green Week-evenement dat zich richtte op het potentieel voor samenwerking en groei door duurzame investeringen in zijn land. Azerbeidzjan is een betrouwbare leverancier van energie aan Europa, goed voor ongeveer 5% van zowel de olie als het gas van de EU. De belangrijkste prioriteiten van Azerbeidzjan zijn onder meer het duurzaam laten groeien van een concurrerende economie en het zijn van een groen groeiland met een schoon milieu.

Henrik Hololei, van het directoraat-generaal Internationale Partnerschappen van de Europese Commissie, betoogde dat de transformatie zowel wenselijk als onvermijdelijk was. Azerbeidzjan zou duurzaamheid, die steeds belangrijker wordt voor beleggers, kunnen toevoegen aan de stabiliteit en de rechtsstaat waar zij ook naar hunkeren. In navolging van de woorden van de ambassadeur zei hij dat de EU via haar Global Gateway-project vervoer, energie en connectiviteit met Azerbeidzjan wilde ontwikkelen "in een geest van partnerschap".

Naast de enorme mogelijkheden voor zonne- en windenergie, zag de heer Hololei een groot potentieel in Azerbeidzjan voor de productie van groene waterstof, die nodig is om de zware industrie koolstofvrij te maken. De EU is van plan om zoveel groene waterstof te importeren als ze verwacht te produceren in de lidstaten; de energieadviseur van de Azerbeidzjaanse ambassade, Elshan Abdulazimov, zei dat de besprekingen zich in een vroeg stadium bevonden, maar aan de gang waren als onderdeel van de groene dialoog met de Europese Unie.

De heer Abdulazimov merkte op dat duurzaamheid was gedefinieerd als voorzien in de behoeften van de huidige generatie zonder toekomstige generaties in gevaar te brengen. Op dit moment is 20% van de wereldbevolking goed voor 80% van het verbruik van hulpbronnen. De Europese doelen waren erg belangrijk voor Azerbeidzjan, aangezien de EU goed was voor de helft van de buitenlandse handel van het land. Zijn land moest positief reageren op het nieuwe koolstofaanpassingsmechanisme.

Pierre Tardieu, Chief Policy Officer bij Wind Europe, beschreef Azerbeidzjan als een energiecentrale met de expertise om te diversifiëren. Hij zei dat het land een concurrentievoordeel had, vooral als het ging om windenergie en groene waterstof. Statistieken van Azpromo, het Azerbeidzjaanse bureau voor export- en investeringsbevordering, bevestigen zijn punt.

Momenteel zijn buitenlandse investeerders bezig met de bouw van drie zonne- en windcentrales met een capaciteit van 710 megawatt. Op dit moment kunnen hernieuwbare energiebronnen, waaronder grote waterkrachtcentrales, 1,304.5 megawatt produceren, wat 17.3% van de totale capaciteit is. Het ambitieuze doel is om tegen 30 de opwekking van hernieuwbare elektriciteit te verhogen tot 2030% van de totale energiebalans van het land.

advertentie

Het potentieel voor offshore windenergie in de Kaspische Zee is enorm, naar schatting 157 gigawatt. Op land is het grootste potentieel 23 gigawatt aan zonne-energie. Export van elektriciteit naar Europa wordt voorzien via een kabel via Georgië en de Zwarte Zee.

Azerbeidzjan is een cruciaal transport- en logistiek knooppunt op de zich snel ontwikkelende Middle Corridor tussen Azië en Europa, een route niet alleen voor energie maar ook voor vitale grondstoffen en eindproducten. Ambassadeur Sadiqov merkte op dat de Europese Unie bezig is met een nieuwe outreach naar de staten van Centraal-Azië. Hij zei dat Azerbeidzjan graag zou willen deelnemen aan de vooruitgang van de EU in die regio en dat het belangrijk is om verder te gaan dan de traditionele opdeling in regio's als Centraal-Azië en de zuidelijke Kaukasus.

Henk Hololei van de Europese Commissie zei dat geopolitiek niet alleen over regio's gaat, maar ook over het verbinden van regio's. Hij merkte op dat de wereld nooit meer hetzelfde zal zijn als vóór 24 februari 2022, de dag waarop Rusland zijn grootschalige invasie van Oekraïne lanceerde.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending