Verbind je met ons

Azerbeidzjan

De eerste seculiere republiek in het moslimoosten – Onafhankelijkheidsdag

DELEN:

gepubliceerd

on

Vandaag, 28 mei, markeert Azerbeidzjan een van de meest opvallende en belangrijke dagen in zijn geschiedenis: de 105th verjaardag van de oprichting van de Democratische Republiek Azerbeidzjan (ADR) - de eerste democratische en seculiere staat met een parlementaire regeringsvorm in de moslimwereld, schrijft Mazahir Afandiyev, lid van het parlement van de Republiek Azerbeidzjan.

Het is een van de helderste pagina's in de geschiedenis van het Azerbeidzjaanse volk, dat de eenwording van het land herdenkt. De grondleggers van de Democratische Republiek Azerbeidzjan, Mammad Amin Rasulzadeh, Fatali Khan Khoyski, Nasib Yusifbeyli en anderen, waren vastbesloten om een ​​parlementaire republiek op te bouwen in een land met een bevolking. Nu de zuidelijke Kaukasus het toneel werd van de confrontatie tussen verschillende machten die zowel verdwijnen als zegevieren in de wereldoorlog, werd het Azerbeidzjaanse volk onderworpen aan etnische zuivering door naburige nationalisten. Tegelijkertijd riep een groep vooruitstrevende, westers ingestelde mensen de eerste parlementaire republiek in het islamitische oosten uit. Zo is 28 mei niet alleen een Azerbeidzjaanse datum; het zou een belangrijke datum moeten zijn in de hele regio, aangezien het de democratische en republikeinse waarden vierde. En deze waarden zouden een leidende ster kunnen zijn voor veel mensen in de 21e eeuw.

De waarden die het ontwikkelingspad van de ADR hebben geleid, die ook door ADR-functionarissen is gecreëerd, zijn momenteel zelfs de tekenen van wereldwijde doelen die de wereld zou willen bereiken.

Binnen korte tijd werden de belangrijkste staatsinstellingen opgericht en verdeeld in drie takken van bestuur. Zes maanden na de onafhankelijkheid vierde de Democratische Republiek Azerbeidzjan ook een parlement dat alle etnische en religieuze groepen in het land weerspiegelde. Met 80 zetels voor de grootste etnische groep - Azerbeidzjanen, 21 - Armeniërs, 10 - Russen, 1 - Duitsers, 1 - Joden, 1 - Georgiërs en 1 Polen.

Een van de opmerkelijkste wetgevingsbesluiten die door het ADR-parlement werden aangenomen, was een kieswet gebaseerd op algemeen kiesrecht, waardoor vrouwen het recht kregen om te stemmen bij verkiezingen voordat veel West-Europese landen en de Verenigde Staten dat deden. De wet stond alle politieke partijen toe om deel te nemen aan verkiezingen en evenredige vertegenwoordiging in het parlement te krijgen. De rijke en diverse politieke cultuur van die tijd werd weerspiegeld in het inclusieve karakter van het parlement, dat zowel uit alle grote politieke groepen bestond als uit vertegenwoordigers van lokale minderheden - Armeniërs en Russen.

De werkzaamheden van het Parlement waren rechtstreeks in overeenstemming met het statuut van het parlement van Azerbeidzjan, dat de rol van het handvest speelde. Op basis van het Statuut van het Parlement werden de parlementaire zittingen die vanaf de allereerste begonnen noodzakelijkerwijs alleen in de Azerbeidzjaanse taal gehouden. Andere nationale vertegenwoordigers konden echter de Russische taal spreken.

Het hoge niveau van vertegenwoordiging in het parlement werd ongetwijfeld een van de belangrijkste redenen voor een democratische staat.

advertentie

Gedurende 23 maanden nam de ADR-regering verschillende wetten aan, voerde politieke, militaire, juridische en economische hervormingen door, de nieuw gevormde Republiek besteedde aandacht aan onderwijs, met de oprichting van de Baku State University in 1919 en vele andere onderwijsinstellingen. De Democratische Republiek Azerbeidzjan garandeerde de rechten en vrijheden van alle burgers, ongeacht hun nationaliteit en religie. Voor het eerst in de moslimwereld hadden vrouwen kiesrecht en werd de Republiek erkend op de Conferentie van Versailles. Door historische omstandigheden verloor de Democratische Republiek Azerbeidzjan haar onafhankelijkheid in 1920 met Sovjet-bolsjewistische bezetting. Azerbeidzjan werd onafhankelijk na het uiteenvallen van de USSR in 1991 en kondigde zichzelf aan als opvolger van de Democratische Republiek Azerbeidzjan.

Ondanks een korte levensduur van 23 maanden, werd ADR een geweldige school voor democratische Azerbeidzjaanse intellectuelen over de hele wereld. Na de ineenstorting van de Sovjet-Unie herwon Azerbeidzjan zijn onafhankelijkheid, verklaarde zichzelf in 1991 tot erfgenaam van de ADR en herstelde de attributen van de ADR - de vlag, het embleem en het volkslied. De Democratische Republiek Azerbeidzjan, opgericht in 1918, is onze nationale schat, de helderste bladzijde in de geschiedenis van Azerbeidzjan. En de volgende jaren en decennia zijn belangrijke fasen in het leven van het land die worden gekenmerkt door levendige gebeurtenissen en grote prestaties van het Azerbeidzjaanse volk. Dat alles bij elkaar heeft geleid tot het economische, intellectuele en culturele potentieel van het huidige onafhankelijke Azerbeidzjan. De oprichting en activiteiten van de Democratische Republiek toonden de wereld de onafhankelijkheid van Azerbeidzjan en de realisatie van de dromen van vrijheid van Azerbeidzjaanse mensen die hun staat koesteren.

Het is een historisch feit dat Azerbeidzjan een van de weinige landen is die in de afgelopen eeuw twee keer onafhankelijk is geworden. Het is erg trots om een ​​kijkje te nemen in de recente geschiedenis van Azerbeidzjan, de sociaal-politieke omgeving die zich slechts 30 jaar geleden in ons land afspeelde, de gebeurtenissen die we in korte chronologische volgorde hebben meegemaakt, en om nog eens te onthouden de enorme successen die we vandaag hebben gezien ten koste van de moeilijkheden.

Het Azerbeidzjaanse volk, dat in 1991 de staatsonafhankelijkheid herstelde, werd geïnspireerd door de rijke staatstradities van de Democratische Republiek Azerbeidzjan en vestigde de onafhankelijke staat Azerbeidzjan op basis van dit historische erfgoed. De oprichter en architect van de huidige onafhankelijke staat Azerbeidzjan, een wereldberoemde politicus en groot staatsman, nationaal leider Haydar Aliyev, werd eeuwig in de moderne geschiedenis van de Republiek Azerbeidzjan. De oprichter en architect van de huidige onafhankelijke staat Azerbeidzjan, een wereldberoemde politicus en een groot staatsman, de nationale leider Haydar Aliyev werd eeuwig in de moderne geschiedenis van de Republiek Azerbeidzjan.   

Het is nogmaals vermeldenswaard dat de naam van de Eeuwige Leider in het nationale bewustzijn van het Azerbeidzjaanse volk is gegrift als de grondlegger van het moderne Azerbeidzjan. Haydar Aliyev maakte de weg vrij voor de vorming van een grote ideologie, filosofie van nationale staat en nationaal zelfbewustzijn in Azerbeidzjan, en dit bevestigt opnieuw dat de eenheid van mensen en macht resoluut, eeuwig en gebaseerd op een solide basis is.

Sinds 2003 heeft president Ilham Aliyev multiculturele waarden en tolerantie tot een prioriteit gemaakt en heeft hij internationale fora en evenementen over de hele wereld georganiseerd als erfenis van de Democratische Republiek Azerbeidzjan. Azerbeidzjan dringt erop aan over het land te praten als een land van vreedzaam, tolerant en multicultureel samenleven tussen vertegenwoordigers van alle religies, naast nationale en etnische minderheden, en dat dit model van tolerantie over de hele wereld moet worden aangemoedigd.

Dit jaar vieren we met speciale trots Onafhankelijkheidsdag. Volgens het door president Ilham Aliyev ondertekende bevel wordt 2023 in Azerbeidzjan uitgeroepen tot het "Jaar van Heydar Aliyev". Dit is een dubbel opwindend evenement voor het hele Azerbeidzjaanse volk.

Het staat vast dat Azerbeidzjan vandaag alle inspanningen levert om zijn onafhankelijkheid te beschermen, snelle ontwikkeling voort te zetten en vrede te handhaven, niet alleen voor de Kaukasus maar voor de hele regio.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending