Verbind je met ons

Azerbeidzjan

Azerbeidzjan en de EU versterken de bilaterale betrekkingen

DELEN:

gepubliceerd

on

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne heeft de levering van aardgas aan de Europese energiemarkten verstoord en voor meer volatiliteit op de energiemarkten gezorgd. Europa was er niet op voorbereid om afgesneden te worden van grondstoffen uit Rusland, met name aardgas, waardoor de afgelopen winter en de komende winter een uitdaging vormden voor burgers en politieke systemen. Volgens een analyse uit maart 2022, uitgevoerd door de Pools Economisch Instituut, de Europese Unie (EU) was voor 25 procent afhankelijk van de levering van olie, vaste brandstoffen en aardgas uit Rusland - schrijft Shahmar Hajiyev, Senior adviseur bij het Centrum voor Analyse van Internationale Betrekkingen en Liliana Śmiech, Vice President van het Warsaw Institute.

De aanhoudende oorlog heeft ook geleid tot een hernieuwd debat over het vermogen van de Europese Unie om zelfvoorzienend te zijn als het gaat om de invoer van energie uit het Kremlin. Een van de resultaten van deze gesprekken was de ontwikkeling van de REPower EU-strategie. Het belicht niet alleen het proces van diversificatie van bronnen en routes voor de levering van aardgas, maar bevat ook een doelstelling voor het koolstofvrij maken van de EU-gasmarkt. Aardgas wordt geleidelijk vervangen door groene waterstof en biomethaan. Het is ook vermeldenswaard dat de meeste Europese landen, vooral in Zuidoost-Europa (ZOE), veel afhankelijker zijn van de Russische aardgasvoorziening. Om hun energievoorziening te diversifiëren, hebben ze daarom alternatieve energiebronnen en betrouwbare energiepartners nodig, die zeer cruciaal zijn voor energiezekerheid op lange termijn.

In deze context hebben de EU en Azerbeidzjan de afgelopen jaren de energiesamenwerking versneld door belangrijke documenten te ondertekenen die niet alleen de export van fossiele brandstoffen maar ook hernieuwbare energiebronnen vanuit Azerbeidzjan naar de Europese energiemarkten ondersteunen. Voor alle duidelijkheid: het "Memorandum of Understanding on a Strategic Partnership in the Field of Energy" (MoU), ondertekend op 18 juli 2022, opende nieuwe kansen voor beide partijen. Voor Azerbeidzjan zal het land zijn aandeel in het Azerbeidzjaanse gas dat via de Trans Adriatic Pipeline (TAP) naar Europa wordt getransporteerd vergroten en tegen 20 minstens 2027 miljard kubieke meter (bcm) per jaar bereiken.

Een andere belangrijke kans voor Azerbeidzjan is de export van groene energie naar Europa. Hiermee ondersteunt het land het eerder genoemde REPowerEU-plan, dat is gebaseerd op drie pijlers: energiebesparing, schone energie opwekken en diversificatie van de energievoorziening van de EU. Het is vermeldenswaard dat het memorandum van overeenstemming schetst een gedeeld doel tussen de EU en Azerbeidzjan om de groei en toepassing van de productie en transmissie van hernieuwbare energie te versnellen. Deze samenwerking heeft tot doel de synergie van de groene energietransitie van de EU en de aanzienlijke onontgonnen hernieuwbare energiebronnen van Azerbeidzjan te benutten, met speciale aandacht voor de offshore-energie-industrie. Zowel de EU als Azerbeidzjan erkenden het belang van hernieuwbare waterstof en andere hernieuwbare gassen als een haalbare manier om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen in sectoren en toepassingen die moeilijk koolstofarm te maken zijn, zoals energieopwekking en industriële processen. Bij de ondertekening van het MoU hebben ze zich gecommitteerd aan voortdurende discussies over de verbetering van de productiecapaciteit, het transport en de handel in hernieuwbare waterstof en andere hernieuwbare gassen. Ze zijn ook van plan het gebruik ervan op meerdere gebieden te onderzoeken, zoals energieopslag en industriële procedures, terwijl ze zorgen voor eerlijke bilaterale handel en investeringen.

Verder het belang van de Wereldwijde methaanbelofte werd door beide partijen erkend en benadrukte de gezamenlijke verantwoordelijkheid om de aardgasvoorzieningsketen efficiënter, milieuvriendelijker en klimaatbewuster te maken. Dienovereenkomstig onderschrijft het MoU de ontwikkeling van systemen voor het opvangen van aardgas dat anders zou worden uitgestoten, afgefakkeld of in het milieu zou worden geloosd.

Als voortzetting van de energiesamenwerking intensiveerde Azerbeidzjan de onderhandelingen met ZOE-landen om hen te helpen de energievoorziening en -routes te diversifiëren. De "Overeenkomst inzake een strategisch partnerschap op het gebied van de ontwikkeling en transmissie van groene energie tussen de regeringen van de Republiek Azerbeidzjan, Georgië, Roemenië en Hongarije”, dat in Boekarest is ondertekend, creëert een platform voor groene energie tussen de zuidelijke Kaukasus en Europa. Deze groene energiedeal is van groot belang voor Zuidoost-Europese landen omdat de elektriciteitsmix van deze landen grotendeels afhankelijk is van fossiele brandstoffen. Daarom zal de invoer uit Azerbeidzjan hen in staat stellen de elektriciteitsmix in evenwicht te brengen door aardgas voor elektriciteitsproductie te verminderen.

Wat betreft de energiesamenwerking tussen de EU en Azerbeidzjan, is het vermeldenswaard dat Azerbeidzjan streeft naar nauwere samenwerking met ZOE-landen, die sterk afhankelijk zijn van één enkele leverancier van aardgas. De recente bezoeken van president Ilham Aliyev aan Roemenië, Bulgarije, Albanië, Servië en Bosnië en Herzegovina ondersteunen het strategisch partnerschap met deze landen. Tegen de achtergrond van dergelijke ontwikkelingen, a memorandum op 25 april 2023 in de Bulgaarse hoofdstad Sofia werd een overeenkomst ondertekend tussen de transmissiesysteembeheerders (TSO's) van Bulgarije, Roemenië, Hongarije en Slowakije en de Staatsoliemaatschappij van de Republiek Azerbeidzjan (SOCAR). Dit document benadrukt het strategische belang van de Azerbeidzjaans gas voor de regio, en wordt gezien als een belangrijke stap in toekomstige samenwerking, onder meer in projecten met betrekking tot hernieuwbare energiebronnen en waterstof. Bovendien sloot Azerbeidzjan zich met deze overeenkomst aan bij het zogenaamde "Solidariteitsring-initiatief" om energiesamenwerking te bevorderen in de context van de aanhoudende oorlog in Oekraïne. Deze overeenkomst ondersteunt de invoer van aardgas in omgekeerde richting via de Trans-Balkan-pijpleiding. Deze route kan de energiezekerheid voor ZOE-landen garanderen.

advertentie

Voor Europa is energiesamenwerking met Azerbeidzjan een effectieve manier om de energiezekerheid te ondersteunen van de landen die sterk afhankelijk zijn van één enkele energieleverancier. Zelfs met een extra gasvolume uit Azerbeidzjan zal het niet voldoende zijn om Russisch gas volledig te vervangen, maar de volumes uit Azerbeidzjan zullen ZOE-landen helpen hun afhankelijkheid te verminderen en gasbronnen te diversifiëren. Om deze reden is het een zeer waardevolle gasbron, en daarom stelt de EU gas voorop interconnectoren over om het toegenomen volume van het Azerbeidzjaanse gas via de TAP-pijpleiding te ontvangen. Er is de afgelopen tien jaar aanzienlijke vooruitgang geboekt bij het waarborgen van gasinterconnectiviteit. Er zijn verschillende nieuwe grensoverschrijdende interconnectoren gebouwd, met name in Midden- en Zuidoost-Europa. Deze nieuwe interconnectoren zijn essentieel geweest bij het verbinden van voorheen geïsoleerde infrastructuren van de Baltische staten en Zuidoost-Europa met de rest van de Europese markt.

Voltooid eind 2022, de eerste hoeveelheden aardgas door de Interconnector Griekenland-Bulgarije (IGB) aan het begin van de gasdag werden doorgevoerd vanuit de TAP-leiding. De interconnector maakt deel uit van de Vertical Gas Corridor – Griekenland – Bulgarije – Roemenië – Hongarije en biedt toegang tot aardgas vanuit de Southern Gas Corridor (SGC) en LNG naar Zuidoost- en Centraal-Europa en Oekraïne.

Uiteindelijk kan Europa gesterkt uit het uitbreken van de oorlog in Oekraïne komen. Volgens de DISE Energie rapport moet Europa streven naar volledige onafhankelijkheid van Russisch gas, energie besparen, inclusief aardgas, dringend de energie-efficiëntie verbeteren en snel hernieuwbare energie ontwikkelen. Daartoe zal de samenwerking tussen Azerbeidzjan en de EU de energiezekerheid van Europa op de lange termijn ondersteunen. De energiestrategie van Azerbeidzjan heeft tot doel de exportgeografie van zijn natuurlijke hulpbronnen uit te breiden, en de aardgasproductiecapaciteit van het land zal het in staat stellen om tegen 20 ten minste 2027 bcm gasleveringen aan de Europese energiemarkten te bereiken.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending