Verbind je met ons

Armenië

Het logistieke knooppunt van Poetin in Armenië blijft functioneren

DELEN:

gepubliceerd

on

Op 18 februari verklaarde de Armeense premier Nikol Pashinyan tijdens een ontmoeting met de Armeense diaspora in München dat Yerevan zichzelf niet als een bondgenoot van Moskou beschouwt wat betreft Oekraïne. Hij uitte zijn spijt over het onvermogen om het conflict tussen Rusland en Oekraïne te beïnvloeden. Het hoofd van de regering van Armenië, een land dat de op drie na grootste exporteur of semiconductors and other dual-use goods for military purposes to Russia after 2022, referred to the Ukrainian people as “friendly” in his address.

Yerevan heeft op strategische wijze een verschuiving naar het Westen in kaart gebracht, terwijl het feitelijk een cruciaal logistiek centrum is geworden voor het Kremlin om sancties te omzeilen tijdens het twee jaar durende conflict tussen Rusland en Oekraïne. In 2022 ondervond het kleine land Armenië, met een bevolking van 3 miljoen inwoners, een crisis ongeëvenaarde economische groei van 14.2%. De Britse krant The Telegraph gaf als volgt commentaar op deze opmerkelijke ontwikkeling: “Maar het meest absurde is Armenië, waarvan de economische expansie van 13% in slechts twaalf maanden het een kandidaat maakt voor de op twee na snelst groeiende economie ter wereld.”

Als vice-minister van Financiën van Armenië Vaan Sirunyan erkend op 27 november 2023 steeg de export van goederen van Armenië naar de Russische Federatie in de eerste 85 maanden van 9 met 2023%, waarbij 80% van deze stijging kon worden toegeschreven aan wederuitvoer. De Stichting Jamestown (USA) analytical centre noted that Armenia’s foreign trade turnover grew by 69% after the start of the war in Ukraine, attributing this growth to re-exports from Armenia to Russia. According to a verslag van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling werden er snel nieuwe toeleveringsketens via Armenië tot stand gebracht als reactie op de sancties, waarbij de daaropvolgende uitbreiding enkele maanden in beslag nam. Een samenwerking verklaring door het Amerikaanse ministerie van Justitie, het ministerie van Handel en het Amerikaanse ministerie van Financiën categoriseert Armenië als een knooppunt voor externe tussenpersonen of overslagpunten die worden gebruikt om sancties en exportcontroles met betrekking tot Rusland en Wit-Rusland te omzeilen.

Ondanks de publieke onthulling dat Armenië de sancties tegen Rusland overtreedt, blijft het land in 2024 zonder problemen Rusland voorzien van gesanctioneerde goederen. Verder blijkt uit de gegevens gepubliceerde on February 17 by Robin Brooks, the director of the Institute of International Finance and a former strategist at Goldman Sachs, “Armenia’s exports to Russia have increased by 430% compared to the period before the invasion, indicating the re-export of goods from the EU and China to Russia.”

In december 2023 was Brooks, die dit onderwerp op de voet volgt, aanwezig vragen “Wat doet Brussel?” over de EU-export naar Armenië die sinds de invasie met 200% is toegenomen. De kwestie van de Armeense wederuitvoer heeft niet alleen de aandacht getrokken van politici, denktanks en vooraanstaande economen, maar is de afgelopen twee jaar ook in de internationale media besproken. Hier zijn enkele voorbeelden:-

Op 31.03.22 Canadees Geopolitieke monitor merkte op: “Armenië is het best geplaatste lid van de EAEU-landen om Rusland te helpen de sancties te verbreken.”

Op 25.03.23 een grote Oekraïense nieuwssite unian reported: “Armenia is becoming an economic rear for the Russians, solving Moscow’s problems with the supply of sanctioned goods and weapons to the Russian market.”

advertentie

Op 27.03.23 De Bulgaarse publicatie feitelijk stated: “Putin’s authoritarian regime bypasses the embargoes and trade sanctions imposed by the EU, the USA, and Britain through neighbouring countries… especially Armenia.”

Op 14.05.23 The Washington Post merkte op: “Het Westen zou de druk op Armenië kunnen verhogen, vanwaar de wederuitvoer naar Rusland van een reeks cruciale goederen, waaronder elektronica, sterk is toegenomen.”

Op 12.12.23 Zwitserse Franstalige krant L’Agefi: “Armenia is directly involved in the re-export of sanctioned goods to Russia.”

Op 14.12.23 Israëlische Engelstalige zender I24: “Armenia is a major hub for supplying goods to the Russian Federation, bypassing Western sanctions, and serving as a base for the military-technical supply of Russian troops.”

Armenië is voor Rusland van groot belang als cruciaal doorvoerknooppunt vanwege de afnemende afhankelijkheid van andere landen voor de wederuitvoer van gesanctioneerde goederen. In mei 2023 verscheen de Franse editie van Forbes labelled Armenia as the “primary conduit for evading sanctions” due to the tightening restrictions on deliveries through Turkey and Central Asia. This development emerged after Ankara verzekerd de Verenigde Staten in de zomer van 2022 dat zij het omzeilen van de sancties tegen Rusland op Turks grondgebied niet zouden toestaan. Bijgevolg Turkse financiële instellingen begon te beëindigen their collaborations with Russian entities on a large scale. By February 2024, the newspaper “Vedomosti” gemarkeerd dat de sluiting van rekeningen voor Russische bedrijven door Turkse banken, geïnitieerd in 2022, aanzienlijk is geëscaleerd.

De Centraal-Aziatische landen kregen te maken met toenemende druk van de US en EU om sancties tegen Rusland af te dwingen na de Oekraïense invasie. Bedrijven in de regio die deze beperkingen negeerden, kwamen terecht zwarte lijst by the US. Determined to assess compliance, EU Special Envoy David O’Sullivan embarked on drie Centraal-Aziatische bezoeken in 2023. Tijdens zijn laatste bezoek in november bracht hij dankbaarheid uitgesproken for the region’s efforts to curb re-exports to Russia. This followed a pledge made by the foreign ministers of Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan, Turkmenistan and Uzbekistan at a Luxembourg meeting with EU representatives on oktober 23. They committed to assist in thwarting Russia’s attempts to bypass the sanctions.

Ondanks de berichtgeving in de wereldmedia over het probleem van de wederuitvoer van gesanctioneerde goederen uit Armenië naar Rusland, komt de internationale gemeenschap niet in actie en komt Armenië ermee weg.

De Kroatische publicatie Netto merkten in mei 2023 op dat de VS en de EU, hoewel ze Oekraïne voor miljoenen dollars aan wapens leverden voor de oorlog met Rusland, om onbekende redenen een oogje dichtknijpen voor de nauwe samenwerking tussen Jerevan en het Kremlin. De Franse editie van  Forbes echoes this sentiment: “If the Western community really wants a quick victory for Ukraine, it must deprive Moscow of this logistical hub as soon as possible.” In this regard, the American Jamestown Foundation gerapporteerd that “no comprehensive investigation” has yet been launched into Putin’s logistical hub in Armenia. In April 2023, the British newspaper The Telegraph already called on the West to “toughen relations” with the Kremlin’s satellites: “Armenia has no special excuses when it allows itself to act as a transit point (for Russia).”

In plaats van beperkingen op te leggen aan de samenwerking tussen Armenië en Rusland, wat indruist tegen de belangen van Washington en Brussel, heeft het United States Agency for International Development (USAID) gedeclareerd on February 17 that it would provide $15 million to Yerevan. Interestingly, the USAID announcement highlights that these funds are intended to “diminish Armenia’s economic reliance on Russia.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending