Verbind je met ons

Oekraïne

PMI, door Oekraïne erkend als ‘sponsor’ van de oorlog, blijft actief in Rusland en geniet van Oekraïense belastingvoordelen

DELEN:

gepubliceerd

on

Philip Morris International, een bedrijf dat er niet in slaagde zijn verplichtingen na te komen Beloften om de Russische markt te verlaten na de grootschalige invasie van het Russische leger in Oekraïne, blijft een van de grootste belastingbetalers bijdragen aan de Russische begroting – meldt EU Today.

In februari 2023 sprak PMI-CEO Jacek Olczak vertelde Volgens de Financial Times zijn de onderhandelingen over de exit 'vastgelopen' omdat het bedrijf het bedrijf niet 'tegen ongunstige voorwaarden voor de aandeelhouders' wil verkopen. Ondertussen behoudt PMI belastingvoordelen voor het zakendoen in Oekraïne.

In Oekraïne wordt Philip Morris International officieel erkend als internationale sponsor van de oorlog - het was inclusief op de relevante lijst van het Nationaal Agentschap voor Corruptiepreventie (NACP) in 2023 – nadat de Russische PMI-eenheid rapporteerde dat de nettowinst van het bedrijf in het eerste jaar van Ruslands grootschalige invasie van Oekraïne was gestegen tot 48.2 miljard roebel (45% meer dan in 2021), en de vennootschapsbelasting in de Russische begroting werd betaald voor een bedrag van ruim $136 miljoen.

De afgelopen drie jaar heeft Philip Morris International in Rusland zijn omzet gestaag verhoogd en staat het in de top 5 van buitenlandse bedrijven die belasting betalen aan de Russische begroting. In 2021 de omzet van Philip Morris was 359.53 miljard roebel, in het eerste 'oorlogsjaar' meer tot 392.9 miljard roebel, en in 2023 het bedrijf gerapporteerd het ontvangen van 399.9 miljard roebel.

Ondanks deze indicatoren, die de Oekraïense regering tijdens de oorlog met Rusland hadden moeten waarschuwen voor het zoeken naar nieuwe inkomstenbronnen, geniet Philip Morris International in Oekraïne een preferentieel ad valorem-belastingtarief, dat in geen enkel ander land bestaat: 12%.

De Oekraïense journalist Denis Bezlyudko drew aandacht voor de paradoxale situatie met het gebruik van belastingpreferenties door het internationale bedrijf PMI in Oekraïne.

Volgens de gegevens van de onderzoeker bedroeg het ad valorem-belastingtarief op sigaretten in Oekraïne tot 2013 25%.

advertentie

Zoals Oekraïense media meldden, was er in 2013 sprake van monopolisering door internationale tabaksfabrikanten, niet alleen op het gebied van de sigarettenproductie, maar ook op het gebied van de distributie ervan – Philip Morris International en JTI verworven 20% elk ongelijkheidsbelang van de Russische distributeur Megapolis, die eigenaar was van de Oekraïense dochteronderneming-monopolist Megapolis-Oekraïne (vervolgens werd het Oekraïense bedrijf omgedoopt tot Tedis).

Parallel aan de marktmonopolisering (nog steeds onder president Viktor Janoekovitsj, wiens regering werd beschuldigd van grootschalige corruptie), werd het ad valorem-belastingtarief verlaagd tot 12%, wat PMI extra inkomsten opleverde.

Paradoxaal genoeg blijft de rente tot op de dag van vandaag op dit niveau – tegen het groeiende begrotingstekort in.

“De situatie is gecementeerd. Wetgeving die dit tarief zou kunnen verhogen, wordt simpelweg niet aan de zittingszaal van de Verchovna Rada (Oekraïense parlement – ​​red.) voorgelegd.

In Europa, waar we onszelf graag mee vergelijken, variëren de ad valorem-belastingtarieven op sigaretten voor het grootste deel van 25% tot 50% (in sommige landen zelfs hoger). Volgens schattingen van deskundigen is de Oekraïense begroting in elf jaar tijd ongeveer 11 miljard hryvnia's kwijtgeraakt.” schrijft Bezlyudko.

Ondanks het feit dat de Oekraïense regering, tegen de achtergrond van de stopzetting van de steun van de Verenigde Staten, op zoek is naar nieuwe bronnen voor begrotingsaanvulling en kostenverlaging, wordt de kwestie van de belastingheffing voor de resterende internationale bedrijven in Rusland niet besproken in het parlement en maatschappij. Hetzelfde ad valorem-belastingtarief binnen de prijs van sigaretten wordt betaald door zowel degenen die premiumproducten kopen als degenen die “Vatra” roken (Oekraïense sigarettenproducten in het goedkopere prijssegment).

“In Rusland zelf bedraagt ​​het ad valorem-belastingtarief 16% […] In de overgrote meerderheid van de EU-landen zijn de ad valorem-belastingtarieven aanzienlijk hoger en bereiken soms 50%. Met andere woorden: een rijke roker die dure premiumsigaretten rookt, betaalt meer belasting dan een roker van goedkopere sigaretten.

“En we hebben de belastingen op Prima en Marlboro gelijk gemaakt”, – gelooft de directeur van het Oekraïense Centrum voor Burgerlijke Maatschappijstudies, politicoloog Vitaly Kulik. – “Het verschil is dat Prima van binnenlandse productie is en niet in Rusland opereert, terwijl de fabrikant van het merk Marlboro, Philip Morris, nog steeds het Russische leger financiert en Oekraïners doodt.”

De Oekraïense deskundigengemeenschap steltop zijn hoogst om beperkingen in te voeren voor tabaksbedrijven die Rusland nog niet hebben verlaten, en op zijn minst – om het ad valorem-belastingtarief te verhogen voor merken die deze bedrijven in Oekraïne verkopen.

Het probleem van internationale bedrijven die op de Russische markt zijn gebleven, wordt ook door Europese landen geconfronteerd.

Het geval van Estland is interessant. Hier, in maart, de minister van Defensie  uitgegeven een bevel dat de handel in producten van bedrijven die de Russische markt niet hebben verlaten, waaronder Philip Morris International, in departementale instellingen verbiedt. De minister maakt gebruik van de Lijst van internationale oorlogssponsors van het Oekraïense Nationale Agentschap voor Corruptiepreventie hiervoor.

Hoofdafbeelding: door Jinhai – Bestand:Philip_Morris_Izhora.jpg, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=35928542

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending