Verbind je met ons

Mensenrechten

Dag van de Mensenrechten: Vergeet de duizenden Oekraïense kinderen niet die door Rusland zijn ontvoerd en gedeporteerd

DELEN:

gepubliceerd

on

Op de VN-Mensenrechtendag, 10 december, mogen duizenden Oekraïense kinderen die zijn ontvoerd en gedeporteerd door Rusland, wier ouders wanhopig op zoek zijn naar een manier om ze thuis te krijgen, niet worden vergeten door de internationale gemeenschap, aldus de in Brussel gevestigde NGO Human Rights Without. Grenzen.

Op 6 december kondigde president Zelenski in zijn dagelijkse toespraak aan dat zes kinderen die vanuit de bezette gebieden van Oekraïne naar Rusland waren gedeporteerd, waren vrijgelaten met de bemiddeling van Qatar.

In totaal zijn minder dan 400 Oekraïense minderjarigen gered in verschillende afzonderlijke en individueel ontworpen speciale operaties, aldus het platform “Kinderen van Oorlog” opgericht namens het kabinet van de president van Oekraïne door verschillende officiële Oekraïense instellingen.

Hetzelfde platform heeft de foto's, namen en geboortedata geplaatst met de plaats van verdwijning van 19,546 gedeporteerde kinderen en hun aantal blijft groeien.

Statistieken: 20,000? 300,000? 700,000?

Het is onmogelijk het exacte aantal gedeporteerde kinderen vast te stellen gezien de aanhoudende grootschalige agressie, de moeilijke toegang tot de tijdelijk bezette gebieden en het onvermogen van Russische zijde om betrouwbare informatie over deze kwestie te verstrekken.

Daria Herasymchuk, adviseur van de president van Oekraïne op het gebied van kinderrechten en kinderrehabilitatie, notities waarheen het agressorland, Rusland, illegaal had kunnen worden gedeporteerd 300,000 kinderen uit Oekraïne tijdens de oorlog.

advertentie

Met ingang van juni 2023 heeft het interdepartementale coördinatiehoofdkwartier van de Russische Federatie voor Humanitaire Reactie in zijn verklaring dat sinds 24 februari 2022, 307,423 kinderen zijn vanuit Oekraïne naar het grondgebied van Rusland gebracht.

De Russische commissaris voor kinderrechten Maria Lvova-Belova zei dat het aantal van zulke Oekraïense kinderen is meer dan 700,000.

Rusland noemt de illegale overdracht van Oekraïense kinderen cynisch een ‘evacuatie’, maar het VN-onderzoekspanel kwam tot de conclusie dat geen van de onderzochte gevallen gerechtvaardigd was op grond van veiligheids- of gezondheidsredenen, en evenmin voldeed aan de eisen van het internationaal humanitair recht.

De Russische autoriteiten creëren obstakels om te voorkomen dat Oekraïense kinderen herenigd worden met hun families.

In haar rapport over deze kwestie stelt de OVSE aantekeningen dat de Russische autoriteiten sinds 2014, na de bezetting van de Krim, begonnen te werken aan de ‘overdracht’ van Oekraïense kinderen voor adoptie of verzorging door Russische gezinnen.

Volgens het Russische programma "Trein van hoop"kon iedereen uit welk deel van het land dan ook Oekraïense kinderen van de Krim adopteren, die vervolgens het Russische staatsburgerschap kregen.

Eind september 2022 sprak de Russische president Vladimir Poetin tekende een decreet over de “toetreding” tot de Russische Federatie van de gedeeltelijk bezette regio’s Zaporizja, Cherson, Donetsk en de bezette regio Loehansk in Oekraïne. Daarna begonnen ook kinderen uit deze nieuw bezette gebieden te worden ingeschreven als staatsburgers van de Russische Federatie en met geweld te worden geadopteerd.

Op 17 maart 2023, de Internationaal Strafhof heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Russische president Vladimir Poetin en de Russische presidentiële commissaris voor kinderrechten Maria Lvova-Belova wegens de oorlogsmisdaad van de onwettige deportatie van bevolking en de onwettige overdracht van bevolking van bezette gebieden van Oekraïne naar de Russische Federatie, ten nadele van Oekraïense kinderen.

Aanbevelingen

Mensenrechten Zonder Grenzen steunt de aanbevelingen van de secretaris-generaal van de VN, die er bij Rusland op aandringt ervoor te zorgen dat er geen veranderingen worden aangebracht in de persoonlijke status van Oekraïense kinderen, inclusief hun staatsburgerschap;

  • Alle partijen moeten ervoor blijven zorgen dat de belangen van alle kinderen worden gerespecteerd, onder meer door het vergemakkelijken van de opsporing van gezinnen en de hereniging van niet-begeleide en/of gescheiden kinderen die zich buiten de grenzen of controlelijnen bevinden zonder hun familie of voogden;
  • Partijen bij het conflict moeten de kinderbeschermingsautoriteiten toegang geven tot deze kinderen om gezinshereniging te vergemakkelijken;
  • de speciale vertegenwoordiger voor 'Kinderen en gewapende conflicten', samen met agentschappen en partners van de Verenigde Naties, om manieren te overwegen om dergelijke processen te faciliteren.

Mensenrechten zonder grenzen, Oudergemlaan 61/, B – 1040 Brussel

Website: https://hrwf.eu - E-mailadres: [e-mail beveiligd]

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending