Verbind je met ons

China

Nog steeds geconfronteerd met de dreiging van economische boycotmaatregelen van de EU vanwege het nederzettingenbeleid, probeert Israël het minder afhankelijk te maken van de Europese markt

DELEN:

gepubliceerd

on

IsraëlDoor Yossi Lempkowicz

De EU is vandaag de dag Israëls grootste import- en exportmarkt en is goed voor ongeveer een derde van Israëls totale handel. In 2012 kwam 35% van de Israëlische import uit de EU, terwijl 27% van de Israëlische export naar de EU ging. Op zondag (18 mei) heeft de Israëlische regering een driejarenplan goedgekeurd om de economische banden met ten minste vijf Latijns-Amerikaanse landen te versterken. Bovendien wil Israël ook de economische banden met Azië versterken, waarbij de nadruk wordt gelegd op het bevorderen van de bilaterale handel met India, China, Japan en andere Aziatische landen.

Israël wil zijn exportdoelstellingen variëren en zijn economische immuniteit voor schommelingen op de wereldmarkten vergroten. In Zuid-Amerika concentreert het Israëlische plan zich op Costa Rica en de vier landen die deel uitmaken van de Pacific Alliance: Columbia, Mexico, Chili en Peru. Deze vijf landen hebben een gecombineerd bbp van meer dan 3 biljoen dollar en vertegenwoordigen 40% van het bbp van Latijns-Amerika.

“We doen een zeer geconcentreerde en gefocuste poging om onze markten te variëren, van onze eerdere afhankelijkheid van de Europese markt, naar de groeiende Aziatische en Latijns-Amerikaanse markten, waarin Israël een klein marktaandeel moet veroveren en groei, werkgelegenheid en werkgelegenheid moet bewerkstelligen. sociaal welzijn in de staat Israël”, zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zondag tijdens de wekelijkse kabinetsvergadering.

“Dit is een strategische en – denk ik – een veelbelovende inspanning. Er zijn al resultaten geboekt en dat zal zo blijven. Ik zou graag willen dat alle ministers, ieder op zijn of haar eigen terrein, zich aansluiten bij deze belangrijke inspanning”, zei Netanyahu.

In totaal waren de door Israël geëxporteerde goederen in 2013 wereldwijd 66.58 miljard dollar waard. Maar slechts 2%, een bedrag ter waarde van 1 miljard dollar, ging naar de staten van de Pacific Alliance. De Pacific Alliance is de zesde grootste economie ter wereld. 26% van de buitenlandse investeringen in Latijns-Amerika, ruim 70 miljard dollar, gaat naar die landen.

Volgens het kabinet van de Israëlische premier is er in Latijns-Amerika veel vraag naar Israëlische technologie en haar expertise op het gebied van infrastructuur, landbouw en wetenschap. zei MO.

advertentie

Terwijl de EU een “speciaal bevoorrecht partnerschap” beloofde aan Israël en de Palestijnen met een “ongekend pakket van economische en politieke steun” in het kader van een vredesakkoord, de recente ineenstorting van de gesprekken tussen de twee partijen, vreest Israël dat de EU Israël zou opnieuw druk gaan uitoefenen op het nederzettingenbeleid en zou besluiten de import van goederen uit Judea en Samaria (de Westelijke Jordaanoever) te beperken.

“Ik zou Israël willen aanmoedigen om de export naar China en India te vergroten in plaats van naar de EU”, zei Oded Eran, een voormalige Israëlische ambassadeur bij de EU, tegen een groep journalisten die Israël bezochten met de Europe Israel Press Association (EIPA).

“India wil zijn samenwerking met Israël verdiepen zonder enige link te leggen met de Palestijnse kwestie”, benadrukte hij. Tijdens hun bijeenkomst vorige week in Brussel hebben de EU-ministers van Buitenlandse Zaken een verklaring afgelegd over de mislukking van de Israëlisch-Palestijnse gesprekken, waarin zij Israël opriepen om “elke unilaterale actie te vermijden die de vredesinspanningen en de levensvatbaarheid van een tweestatenoplossing verder zou kunnen ondermijnen” , waarbij met name de “voortdurende uitbreiding van de nederzettingen” wordt genoemd.

In een verhulde dreiging voegde de verklaring eraan toe: “De Europese Unie zal de situatie en de bredere implicaties ervan nauwlettend blijven volgen, en dienovereenkomstig handelen.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending