Verbind je met ons

Conflicten

Netanyahu in ontmoeting met Kerry in Rome: 'Het zou een tragische vergissing zijn om sancties tegen Iran stop te zetten'

DELEN:

gepubliceerd

on

2013-10-23T133811Z_2027510666_GM1E9AN1O1C01_RTRMADP_3_ITALYDe Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei dat het een tragische vergissing zou zijn om de sancties tegen Iran stop te zetten vóór de ontmanteling van het Iraanse nucleaire programma. “Het leiderschap van de Verenigde Staten en de president hebben blijk gegeven van de kwestie van de sancties, die volgens mij van cruciaal belang zijn geweest. Ik denk dat het een tragische vergissing zal zijn om te stoppen vlak voordat dat doel wordt gerealiseerd”, zei hij op 23 oktober in Rome in een persverklaring met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry voordat ze zeven uur lang bijeenkwamen om het vredesproces van Iran en Israël te bespreken. met de Palestijnen, evenals de situatie in Syrië en bilaterale kwesties. 

“Ik denk dat het een tragische vergissing zou zijn om te stoppen vlak voordat dat doel wordt gerealiseerd, en ik kijk ernaar uit om deze kwestie uiteraard met u te bespreken”, voegde hij eraan toe. “Het belangrijkste veiligheidsprobleem waarmee we worden geconfronteerd, zoals u zei, is de zoektocht van Iran naar kernwapens. Dat voorkomen is een doel dat ik met u en president Obama deel, en u hebt, denk ik verstandig, gezegd dat Iran geen kernwapencapaciteit mag hebben, wat betekent dat ze geen centrifuges of verrijking mogen hebben. Ze zouden geen plutonium-zwaarwaterfabriek moeten hebben, die alleen voor kernwapens wordt gebruikt. Ze zouden zich moeten ontdoen van het geavanceerde splijtbare materiaal en ze zouden geen ondergrondse nucleaire faciliteiten moeten hebben, ondergronds om één reden – voor militaire doeleinden”, zei Netanyahu.

Hij voegde eraan toe: “Een gedeeltelijke overeenkomst die Iran deze mogelijkheden overlaat, is een slechte deal. U heeft wijselijk volgehouden dat er geen gedeeltelijke deal met Syrië zou komen”, zei Netanyahu. "Je had gelijk. Als [Syrische president Bashar] Assad had gezegd: ‘Ik zou graag 20 procent, 50 procent of 80 procent van mijn chemische wapencapaciteit willen behouden’, zou je hebben geweigerd – en terecht.’

Eerder benadrukte hij tijdens een ontmoeting met de Italiaanse premier Enrico Letta dat “veel landen in Europa, Noord-Amerika en Azië over kernenergie beschikken zonder centrifuges of plutonium. De enige reden dat Iran centrifuges en plutonium eist, is om het land in staat te stellen voldoende materiaal te produceren voor een atoombom. Dit is de reden dat de VN-Veiligheidsraad veel resoluties heeft aangenomen, waaronder een resolutie uit 2010 waarin Iran werd opgeroepen de centrifuges te vernietigen en de productie van plutonium stop te zetten.

“Als Iran deze capaciteiten behoudt, zal het snel vooruitgang kunnen boeken in de richting van de productie van een bom”, vervolgde de premier. “Het kan snel overgaan van een laag niveau van 3.5% verrijking, rechtstreeks naar 90% zonder het tussenliggende niveau van 20%. Wij kunnen ze dit niet laten doen. Onze inspanningen voor vrede kunnen ernstig worden geschaad als Iran daarin slaagt.”

In zijn verklaring zei Kerry dat “geen deal beter is dan een slechte deal”. Maar, zo voegde hij eraan toe, “als dit diplomatiek op bevredigende wijze kan worden opgelost, is het duidelijk beter voor iedereen”. Hij zei dat Iran aan de wereld zou moeten bewijzen dat zijn nucleaire programma niet militair was. “We zullen moeten weten dat er acties worden ondernomen die het voor de wereld duidelijk, onmiskenbaar duidelijk en feilloos maken dat welk programma dan ook wordt nagestreefd inderdaad een vreedzaam programma is.”

Hij voegde eraan toe dat de VS “met wijd open ogen een diplomatiek initiatief zullen nastreven, in het besef dat het voor Iran van cruciaal belang zal zijn om te voldoen aan de normen waar andere landen met nucleaire programma’s aan voldoen, omdat ze bewijzen dat die programma’s inderdaad vreedzaam zijn.” Over de Israëlisch-Palestijnse gesprekken zei de Israëlische premier: “Vrede is gebaseerd op wederzijdse erkenning, van twee staten voor twee volkeren, van de Palestijnse staat voor het Palestijnse volk, weerspiegeld door de Joodse staat voor het Joodse volk.

advertentie

“Ik denk dat dit van fundamenteel belang is voor elke vrede, maar het moet evenzeer een vrede zijn die, zoals president Obama heeft gezegd, een vrede die Israël op eigen kracht kan verdedigen tegen elke denkbare dreiging. Ik denk dat dit de twee twee pijlers voor vrede zijn en ik kijk ernaar uit om te bespreken hoe we beide doelstellingen kunnen bevorderen in onze discussies van vandaag en ongetwijfeld ook in onze discussies morgen.”

 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending