Verbind je met ons

Europese raad

Soedan: Europese Raad voegt zes entiteiten toe aan EU-sanctielijst

DELEN:

gepubliceerd

on

De Raad heeft beperkende maatregelen genomen tegen zes entiteiten, gezien de ernst van de situatie in Soedan, waar gevechten gaande zijn tussen de Soedanese strijdkrachten (SAF) en de Rapid Support Forces (RSF) en hun respectievelijke aangesloten milities.

Op de nieuwe lijst – de eerste binnen het Soedan-regime – staan ​​zes entiteiten die verantwoordelijk zijn voor het ondersteunen van activiteiten die de stabiliteit en de politieke transitie van Soedan ondermijnen.

Onder de genoemde entiteiten bevinden zich twee bedrijven die betrokken zijn bij de vervaardiging van wapens en voertuigen voor de SAF (Defensie-industriesysteem en SMT-techniek); de SAF-gecontroleerd Zadna International Company for Investment Limited en drie bedrijven die betrokken zijn bij de aanschaf van militair materieel voor de RSF (Al Junaid Multi Activiteiten Co Ltd, Tradive Algemene Handel en GSK Advance Company Ltd).

De genoemde entiteiten zijn onderworpen aan activa bevriestHet verstrekken van fondsen of economische middelen, direct of indirect, aan hen of ten behoeve van hen verboden.

Op 27 november 2023 heeft de Hoge Vertegenwoordiger van de Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid namens de EU een verklaring afgelegd, waarin hij zijn krachtige veroordeling uitsprak van de voortdurende gevechten tussen de SAF en de RSF en hun respectievelijke aangesloten milities. In deze verklaring betreurde hij ook de dramatische escalatie van het geweld en de onherstelbare kosten voor mensenlevens in Darfur en in het hele land, evenals de schendingen van de internationale mensenrechtenwetgeving en het internationale humanitaire recht.

De EU blijft ernstig bezorgd over de humanitaire situatie in Sudan en herhaalt haar standvastige steun aan en solidariteit met het Sudanese volk.

De relevante rechtshandelingen zijn gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie.

advertentie

Achtergrond

Op 9 oktober 2023 heeft de Raad Besluit (GBVB) 2023/2135 aangenomen betreffende beperkende maatregelen met het oog op activiteiten die de stabiliteit en de politieke transitie van Sudan ondermijnen.

Uitvoeringsverordening (EU) 2024/384 van de Raad van 22 januari 2024 tot uitvoering van Verordening (EU) 2023/2147 betreffende beperkende maatregelen met het oog op activiteiten die de stabiliteit en de politieke transitie van Sudan ondermijnen

Besluit (GBVB) 2024/383 van de Raad van 22 januari 2024 tot wijziging van Besluit (GBVB) 2023/2135 betreffende beperkende maatregelen in het licht van activiteiten die de stabiliteit en de politieke transitie van Sudan ondermijnen

Soedan: Verklaring van de hoge vertegenwoordiger namens de Europese Unie over de laatste situatie (persmededeling, 27 november 2023)

Delegatie van de Europese Unie in de Republiek Soedan

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending