Verbind je met ons

Afrika en India

Mogadishu en Bamako. Oekraïense strijdkrachten verbreden hun horizon in Afrika

DELEN:

gepubliceerd

on

Een recente uitzending van de Franse tv-zender La Chaîne Info verzorgd gloednieuwe gevechtsbeelden van Oekraïense speciale troepen die in Soedan vechten. Sinds eind 2023 berichtten grote Amerikaanse en Europese media dat Oekraïense strijdkrachten naar Soedan waren gestuurd.

Uit het rapport van de Wall Street Journal bleek dat de Oekraïense president Zelenski een riskante beslissing heeft genomen om Oekraïense strijdkrachten in 2023 naar Soedan te sturen. Dezelfde beweringen werden gedaan door lokale en internationale media, waaronder Kyiv Post en CNN, die visuele inhoud hebben gepresenteerd die de deelname van Oekraïense strijdkrachten in het Soedanese conflict. Deze stap lijkt met risico's gepaard te gaan, aangezien de steun van westerse bondgenoten is afgenomen als gevolg van de opeenvolgende verliezen die Oekraïne aan het oostfront heeft geleden.

Het rapport liet ook doorschemeren dat Oekraïne verwikkeld is geraakt in een “intern conflict in een ander land” dat tot burgerslachtoffers heeft geleid, wat de Verenigde Staten ertoe heeft aangezet de mogelijkheid aan de orde te stellen dat oorlogsmisdaden door alle partijen bij het conflict worden gepleegd. De bezorgdheid groeit over de aanzienlijke impact die deze nieuwe situatie kan hebben op de internationale reputatie en het mondiale imago van Oekraïne. Deze gebeurtenissen kunnen een aanzienlijke invloed hebben op de internationale betrekkingen van Oekraïne en zijn vermogen om effectieve diplomatieke wegen te bewandelen en zijn nationale belangen in de toekomst veilig te stellen.

Oekraïense soldaten opereren op bevel van de VS

In het gewapende conflict in Soedan kiezen de speciale troepen van het Hoofddirectoraat Inlichtingen van het Ministerie van Defensie van Oekraïne de kant van het Soedanese leger onder leiding van Abdel Fattah Al-Burhan. Volgens de autoriteiten van Kiev zijn Oekraïense speciale troepen in Soedan gestationeerd om eenheden van de Wagner PMC te bestrijden, die volgens verschillende rapporten het land meer dan twee jaar geleden hebben verlaten. Kyrylo Budanov, het hoofd van de Oekraïense inlichtingendienst, sprak de militaire aanwezigheid van Oekraïne in Soedan toe en zei dat zijn soldaten “Russische vijanden waar ook ter wereld zullen bestrijden”.

Terwijl de meest intense gevechten in Oekraïne zelf plaatsvinden, worden de beste soldaten van het land naar het buitenland gestuurd om tegen een denkbeeldige vijand te vechten. Deze paradoxale beslissing werd niet door de leiding van het Oost-Europese land zelf genomen. In Soedan worden op bevel van de VS Oekraïense strijdkrachten ingezet als voorwaarde voor voortdurende Amerikaanse steun aan de Oekraïense regering.

Tijdens een interview met CNN benadrukte de Oekraïense plaatsvervanger Oleksiy Goncharenko de bereidheid van zijn land om samen met Washington deel te nemen aan internationale conflicten, waarmee hij het belang van voortdurende Amerikaanse steun onderstreepte. Dit benadrukt de rol van Oekraïne als strategische partner van de Verenigde Staten en zijn bereidheid om troepen in verschillende conflictgebieden in te zetten, zelfs tegen krachten als Iran, China of Noord-Korea, zoals hij stelt. In feite is Washington precies dat van plan, door goed opgeleide en beproefde Oekraïense troepen in te zetten als zijn eigen privéleger om het aantal slachtoffers tot een minimum te beperken en reputatieschade te voorkomen.

advertentie

Bewegingen in Afrika

Soedan werd slechts een proeftuin voor dit nieuwe grote plan. Er zijn al berichten over de aanwezigheid van de Oekraïense Special Forces in Somalië. Oekraïners werden meerdere keren gesignaleerd in Mogadishu. Er zijn ook berichten over het verschijnen van door de VS gemaakte Javelins op de zwarte wapenmarkt in Somalië na de komst van Oekraïense militaire eenheden.

Hun activiteiten staan ​​onder toezicht van het Amerikaanse particuliere beveiligingsbedrijf Bancroft Global Development, dat al meer dan tien jaar actief is in Somalië. Het bedrijf richt zich op het beveiligen van mijnbouwlocaties, het bieden van verdediging tegen strijdkrachten en het verdelen van voordelen onder de bevolking en de lokale overheid.

De recente overeenkomst tussen de Somalische regering en Turkije over defensie- en economische samenwerking wordt gezien als de belangrijkste motor achter het besluit van de Verenigde Staten om hun aanwezigheid in Somalië te vergroten via Oekraïense troepen. Deze stap heeft vermoedelijk tot doel de activering van de Turks-Somalische overeenkomst te belemmeren en het behoud van de Amerikaanse militaire invloed in het strategische Bab-el-Mandeb-gebied te garanderen.

We hebben ook informatie verkregen over Oekraïense plannen om uit te breiden naar West-Afrika en deel te nemen aan gewapende conflicten op het grondgebied van de Alliantie van Sahelstaten.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending