Verbind je met ons

Europese Commissie

De EU lanceert een instrument om exporteurs te helpen de voordelen van overeenkomsten inzake wederzijdse erkenning te benutten

DELEN:

gepubliceerd

on

De nieuwe Access2Conformity-tool launched on 13 November will allow EU exporters large and small to reduce red tape by making better use of the EU’s Mutual Recognition Agreements (MRAs) with third countries. When businesses export goods to a trade partner, said goods have to be certified by the conformity assessment bodies (CABs) in the country of destination to ensure that they comply with local rules and regulations, even when already certified for their domestic market. Mutual Recognition Agreements (MRAs) can solve this problem. They work by allowing the exporting trade partner to designate their own CABs as capable of testing and certifying exported products to make sure that they comply with the rules and regulations of the importing trade partner.

MRAs are powerful tools to help companies save time and money, and making full use of them can boost trade by up to 40%. Moreover, the reduced paperwork makes it up to 50% more likely that small and medium enterprises (SMEs) will export. Access2Conformity is part of the Commission’s Access2Markets-tool, dat het MKB helpt belangrijke informatie te vinden om de handel met derde landen te vergemakkelijken. Het zal EU-exporteurs helpen te bepalen waar zij in de EU producttests en certificering kunnen uitvoeren wanneer zij naar bepaalde derde landen exporteren. Een EU-exporteur kan bijvoorbeeld controleren of zijn product kan profiteren van een bestaande overeenkomst die voorziet in de aanvaarding van testresultaten en certificaten door EU-CAB's.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending