Verbind je met ons

Circulaire economie

Het percentage circulair materiaalgebruik in de EU is licht gestegen in 2022

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

In 2022 de EUHet percentage circulair materiaalgebruik (ook wel het circulariteitspercentage genoemd; het aandeel gebruikte materiaalbronnen dat afkomstig is van gerecyclede afvalstoffen) bereikte 11.5%, wat betekent dat 11.5% van de in de EU gebruikte materiaalbronnen afkomstig was van gerecyclede afvalstoffen. 

Deze informatie is afkomstig van gegevens over circulair materiaalgebruik gepubliceerd door Eurostat op 14 november. Het artikel presenteert een handvol bevindingen uit de meer gedetailleerde Statistics Explained artikel.

Vergeleken met 2021 is het circulariteitspercentage met 0.1 gestegen percentage punten (pp). Tussen 2010 en 2022 steeg het percentage met 0.8 procentpunt van 10.7% naar 11.5%, maar de hoogste aandelen werden in 2018 en 2020 waargenomen: 11.6%. 

In 2022 was het circulariteitspercentage het hoogst in Nederland (27.5%), gevolgd door België (22.2%) en Frankrijk (19.3%). Het laagste percentage werd geregistreerd in Finland (0.6%), Roemenië (1.4%) en Ierland (1.8%). Verschillen in het circulariteitspercentage tussen de EU-landen zijn niet alleen gebaseerd op de hoeveelheid recycling in elk land, maar ook op structurele factoren in de nationale economieën.
 

Staafdiagram: Circulair materiaalgebruik in de EU, 2022

Bron dataset: env_ac_cur

In 2022 was het hoogste circulariteitspercentage per hoofdmateriaalsoort metaalertsen met 23.9% (+0.6 pp vergeleken met 2021), gevolgd door niet-metaalhoudende mineralen met 13.7% (-0.1 pp), biomassa 10.0% (+0.6 pp) en fossiele energiematerialen/dragers met 3.2% (geen verandering). 

Meer informatie

advertentie

Methodologische opmerkingen

Als u vragen heeft, kunt u terecht op de contact pagina.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending