Verbind je met ons

Politiek

Macron benadrukt prioriteiten voor Frans voorzitterschap van EU

DELEN:

gepubliceerd

on

De Franse president Emmanuel Macron schetste de prioriteiten voor de komende zes maanden. Macron zal zich richten op duidelijke overwinningen die aantonen dat de Europese Unie de Franse belangen dient op een manier die de soevereiniteit vergroot in plaats van vermindert. Als de meest eurofiele kandidaat bij de komende presidentsverkiezingen, zal dit deel uitmaken van zijn pleidooi voor een tweede ambtstermijn. 

Hij benadrukte werkgelegenheid, een Europees minimumloon en genderkwesties als kernpunten voor toekomstige wetgeving. Macron sprak over het verbeteren van arbeidsomstandigheden en salarissen voor Europeanen. Hij sprak ook over het geven van meer rechten aan mensen die werken via digitale arbeidsplatforms, zoals Uber en Deliveroo, een proces dat eind vorig jaar werd gestart en gewoonlijk de 'gig-economie' wordt genoemd. 

Hij benadrukte vrouwenrechtenkwesties als een focus voor de administratie. Hij pleitte voor het toevoegen van het recht op abortus aan het Europees Handvest van de grondrechten, een controversiële visie die eerder werd gezien als een zaak van nationale regeringen. De kwestie van gelijke beloning voor mannen en vrouwen en een meer gelijke vertegenwoordiging van het bedrijfsleven werden ook als dringende punten van zorg voor de komende maanden naar voren gebracht. 

Andere belangrijke onderwerpen waren uitdagingen op het gebied van klimaat, een minimaal mondiaal belastingtarief, verdere stappen in de richting van de bankenunie, digitale integratie en veiligheid. Hij merkte op dat Europa in staat moet zijn om zijn grenzen te verdedigen en stabiliteit te bevorderen, ongeacht andere internationale factoren, een probleem dat steeds duidelijker is geworden met dreigingen vanuit Rusland. 

"Het Franse voorzitterschap zal er een zijn die onze waarden promoot", zei Macron tegen het Europees Parlement in Straatsburg. “We ontdekken opnieuw hoe de rechtsstaat en de democratie kwetsbaar kunnen worden gemaakt... Maar ik ben hier om u te vertellen hoe de afgelopen maanden hebben laten zien hoe de pandemie door democratieën wordt beheerst... heeft geleid tot beslissingen die zijn genomen ter bescherming onze levens."

Deel dit artikel:

Trending