Verbind je met ons

Europese Commissie

Nieuwe toolkit om buitenlandse inmenging in onderzoek en innovatie te helpen verminderen

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De Europese Commissie heeft een toolkit over hoe buitenlandse inmenging in onderzoek en innovatie kan worden beperkt. Buitenlandse inmenging vindt plaats wanneer activiteiten worden uitgevoerd door of namens een buitenlandse staat die dwingend, heimelijk, bedrieglijk of corrumperend zijn en in strijd zijn met de soevereiniteit van de EU, haar waarden en belangen. De toolkit schetst beste praktijken om EU-instellingen voor hoger onderwijs en onderzoeksinstellingen te ondersteunen bij het beschermen van hun fundamentele waarden, waaronder hun academische vrijheid, integriteit en institutionele autonomie, en om hun personeel, studenten, onderzoeksresultaten en activa te beschermen.

Het bevat een lijst met mogelijke mitigerende maatregelen die onderzoeks- en innovatieorganisaties kunnen helpen bij het ontwikkelen van een alomvattende strategie, afgestemd op hun behoeften, om risico's en uitdagingen uit het buitenland aan te pakken. Deze maatregelen richten zich op vier gebieden: waarden, governance, partnerschappen en cybersecurity. Mariya Gabriel, commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd zei: “Samen met de lidstaten en onderzoeks- en innovatiepartners in heel Europa hebben we een nuttige toolkit ontwikkeld om ons te helpen onze fundamentele waarden, belangrijkste onderzoeksresultaten en intellectuele activa te beschermen. Bewustwording en het implementeren van preventieve maatregelen zijn essentieel om dreigingen van buitenlandse indringing aan te pakken die zich richten op kritieke kwetsbaarheden en zich uitstrekken over alle onderzoeksactiviteiten, wetenschappelijke domeinen, onderzoeksresultaten, onderzoekers en innovators.” 

De niet-uitputtende lijst van mogelijke risicobeperkende maatregelen die vandaag is gepubliceerd, suggereert een alomvattende aanpak voor onderzoeks- en innovatieactoren om buitenlandse inmenging tegen te gaan, van bewustmaking en preventie tot effectieve respons, herstel en het opbouwen van weerbaarheid tegen toekomstige bedreigingen. Voeden in de Beleidsagenda Europese Onderzoeksruimte actie op het gebied van academische vrijheid heeft de Commissie de toolkit samen met de lidstaten en onderzoeks- en innovatiepartners ontwikkeld. Meer informatie is beschikbaar hier.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending