Verbind je met ons

Culture

Culture Moves Europe: internationaal, divers en hier om te blijven

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Het grootste culturele mobiliteitsprogramma van de EU staat op het punt twee oproepen te heropenen. Na de lancering; nog maar acht maanden geleden heeft Culture Moves Europe al meer dan 1,800 begunstigden ondersteund en meer dan 35,000 dagen culturele en artistieke projectimplementatie tussen de landen van Creatief Europa mogelijk gemaakt.

Tijdens de eerste Oproep voor Individuele Mobiliteit hebben ruim 4,500 kunstenaars en culturele professionals steun aangevraagd bij het meest recente en belangrijke initiatief van de Europese Unie voor de artistieke sector.  

Bij het kiezen van een van de kerndoelstellingen van Culture Moves Europe (verkennen, creëren, leren en verbinden) zijn ruim 1,800 begunstigden geselecteerd om hun projecten in de 40 deelnemende landen uit te voeren.  
 
Maar wie zijn de begunstigden van Culture Moves Europe?  

De begunstigden zijn kunstenaars en culturele professionals die actief zijn in ten minste één van de volgende sectoren: architectuur, cultureel erfgoed, design en modevormgeving, literatuur, muziek, podiumkunsten en beeldende kunst. De begunstigden zijn ook inwoners van de landen van Creatief Europa, zoals de 27 EU-lidstaten en 13 buurlanden zoals Armenië, IJsland, Tunesië en Oekraïne; niettemin tellen we onder hen 71 verschillende nationaliteiten, waardoor dit project een goed voorbeeld is van internationale artistieke samenwerking, waarbij leren en uitwisseling over de grenzen heen worden bevorderd.  
 
Een voorbeeld hiervan is de Deense muziekgroep Efterklang, die naar Noord-Macedonië reisde om lokale muzikanten en dansers te ontmoeten en samen een gezamenlijk concert te creëren dat plaatsvond bij het Makedominum Freedom Monument. De band omschrijft het als: “Veel meer dan een concert, het was een happening, een magische bijeenkomst en een prachtig statement van gezamenlijke creativiteit.” 
 
Een andere uiting is de Portugese kunstenaar Susana André, die 2,082 km per trein aflegde om haar internationale partner, het Carnica Instituut, organisator van de BIEN Textielkunst Biënnale in Slovenië, te bereiken. Het idee was om geïnspireerd te worden door de reis die haar woonplaats met de bestemming verbond. Susana beschrijft de treinreis als een unieke inspiratiebron; het landschap en de zon werden essentiële elementen van Susana's werk. 

Susana André behoort tot de 52% van de begunstigden die een aanvulling hebben aangevraagd ter ondersteuning van hun mobiliteit. De op verzoek verstrekte Culture Moves Europe top-ups zijn een onderscheidend kenmerk van het project en bestaan ​​uit extra financiële steun voor mensen die: besluiten niet met het vliegtuig te reizen (kiezen voor groene mobiliteit); verblijven in of reizen naar de landen en gebieden overzee of de ultraperifere gebieden van de EU; kinderen hebben jonger dan 10 jaar; een visum nodig hebben; of leven met een beperking. De top-ups zijn een maatregel om een ​​eerlijkere toegang tot artistieke mobiliteit te garanderen voor mensen met uiteenlopende achtergronden en omstandigheden. 

Voor nu, cultureel erfgoed, design en modeontwerp, architectuur en literatuur vertegenwoordigen slechts 19% van het totale aandeel van geselecteerde aanvragen; terwijl podiumkunsten, beeldende kunst en muziek het merendeel van de projecten vertegenwoordigen. Omdat Culture Moves Europe deze ondervertegenwoordigde sectoren graag wil ondersteunen, worden aanvragen die deze sectoren bestrijken, maar ook uit Noord- en Oost-Europa, of landen als Armenië, Georgië en Tunesië, bijzonder aangemoedigd. Het doel is om te zorgen voor een nog grotere en diversere internationale uitwisseling. 

Nieuwe oproepen openen in oktober
 
Na twee succesvolle oproepen zal Culture Moves Europe binnenkort nieuwe mogelijkheden heropenen in zowel de Individuele Mobiliteit als de Residency-actie. De Oproep voor Individuele Mobiliteit, die op 2 oktober van start gaat, richt zich op kunstenaars en culturele professionals (uit verschillende leeftijdsgroepen en met alle ervaringsniveaus) die een internationaal project willen ontwikkelen in een ander Creatief Europa-land. De Call for Residency Hosts, die op 16 oktober van start gaat, richt zich op rechtspersonen (bijvoorbeeld non-profitorganisaties, NGO's, overheidsinstanties, stichtingen, bedrijven en zelfstandigen) die een residentieproject voor internationale kunstenaars en professionals willen implementeren.  
 

Oproep voor individuele mobiliteit: 2 oktober 2023 

Oproep voor residentiehosts: 16 oktober 2023 

Meer informatie: ec.europa.eu/culture-moves-europe | linktr.ee/culturemoveseurope 

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending