Verbind je met ons

Culture

Drie nieuwe Culturele Hoofdsteden van Europa in 2022

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Sinds 1 januari 2022 mogen drie steden in Europa een jaar lang de titel Culturele Hoofdstad van Europa dragen: Esch-sur-Alzette (Luxemburg), Kaunas (Litouwen), en Novi Sad (Servië). Met de titel Culturele Hoofdstad van Europa krijgen steden de kans om hun imago een boost te geven, zichzelf op de wereldkaart te zetten, duurzaam toerisme te promoten en hun ontwikkeling door middel van cultuur te heroverwegen. Bevordering van onze Europese manier van leven Vice-president Margaritis Schinas, zei: “Tijdens de pandemie was cultuur van vitaal belang in onze samenlevingen. Het maakte de circulatie van ideeën mogelijk en bracht onze gemeenschappen dichter bij elkaar, over de grenzen heen. Dat is precies de ambitie van het initiatief European Capitals of Culture, dat in 2022 weer van kracht wordt met drie dynamische titelhouders. Ik hoop dat Esch-sur-Alzette, Kaunas en Novi Sad het volledige potentieel van cultuur zullen benutten om onze levenservaring te verrijken en hun vele positieve effecten op het gebied van sociale integratie, territoriale cohesie en economische groei te laten zien.”

Mariya Gabriel, commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd: "Het initiatief Culturele Hoofdstad van Europa illustreert het belang van cultuur bij het bevorderen van de waarden waarop onze Europese Unie is gebouwd: diversiteit, solidariteit, respect, tolerantie en openheid. Een succesvolle Culturele Hoofdstad is een hoofdstad die openstaat voor de wereld en illustreert de bereidheid van onze Unie om cultuur te promoten als motor voor vrede en wederzijds begrip wereldwijd. Het is ook inclusief en een instrument om contact te maken, met name de jongere generatie, met de bedoeling haar in staat te stellen een actor te worden van positieve veranderingen in de verdere ontwikkeling van onze steden. Dit is ook de ambitie van het Europese Jaar van de Jeugd 2022 van de Unie. Ik wens Novi Sad, Kaunas en Esch veel succes het hele jaar door en daarna.”

Na de stad Luxemburg in 1995 en 2007 is dit nu de beurt aan Esch-sur-Alzette, de tweede grootste stad van het land, om te worden gekroond tot Culturele Hoofdstad van Europa. Kaunas is de tweede stad in Litouwen die de titel Culturele Hoofdstad van Europa heeft, na Vilnius in 2009. De modernistische architectuur van Kaunas, die de Europees erfgoedlabel, krijgt hernieuwde aandacht en organiseert tal van culturele evenementen. Novi Sad is de eerste Culturele Hoofdstad van Europa in Servië. Het jaarlijkse culturele programma van Novi Sad heeft tot doel de culturele gemeenschap en de inwoners van de stad en de regio verder te verbinden met de EU en hun banden met de rest van de westelijke Balkan te versterken. Meer informatie is beschikbaar online..

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie
advertentie

Trending