Verbind je met ons

Internet

Jongeren zijn de ‘belangrijkste doelwitten van voorstanders van desinformatie’

DELEN:

gepubliceerd

on

Desinformatie is een 'bedreiging' voor jongeren vanwege de 'betrouwbaarheid' van jongeren op internet.

Dat is de mening van dr. Stephanie Daher, onderzoeker bij de European Foundation for Democracy (EFD), een toonaangevend beleidsinstituut in Brussel, waar ze momenteel een project over desinformatie leidt.

Ze zegt dat jongeren naar voren zijn gekomen als de "hoofddoelen van voorstanders van desinformatie".

De opmerkingen van Dr. Daher komen in een Q&A over het onderwerp met deze website. Ze vallen samen met een groot project van de EFD over desinformatie en desinformatie.

Ze heeft als onderzoeksconsulent gewerkt bij verschillende Europese instellingen en onderzoekscentra op het gebied van radicalisering in zowel EU-lidstaten als MENA-landen, met een bijzondere focus op gevangenissen. 

Q: Waarom is desinformatie een bedreiging voor jongeren in Europa en de VS?

Daher: Desinformatie is een bedreiging voor jongeren in Europa en de Verenigde Staten, aangezien de verschillende actoren die betrokken zijn bij het verspreiden van desinformatie en campagnes zich terdege bewust zijn van de betrouwbaarheid van jongeren op internet om informatie te krijgen en hun gebruik van verschillende platforms en online kanalen. Dit positioneert hen duidelijk als de belangrijkste doelwitten van voorstanders van desinformatie, waarbij laatstgenoemden bepaalde strategieën en tactieken gebruiken om hun consumptie van "informatie" te beïnvloeden.

advertentie

Q: Kunt u kort uw samenvatting geven van het project, dat wil zeggen de workshops die u heeft gegeven?

Daher: “De European Foundation for Democracy heeft in samenwerking met de US Mission to the EU het project “Countering Disinformation and Malign Foreign Influence: Working with Young People from Europe and the United States” uitgevoerd, dat een reeks webinars en een online workshop achter gesloten deuren die afgelopen week werd gehouden met jongeren uit Europa en de Verenigde Staten.”

V: Waarom zouden jongeren zich druk moeten maken over desinformatie en verkeerde informatie? Hoe kan het hen beïnvloeden?

Daher: “Desinformatie overstijgt zowel territoriale als taalgrenzen. Het heeft dus een transnationale invloed die alle categorieën van individuen beïnvloedt, zonder enige uitsluiting. Gezien de verhoogde dagelijkse blootstelling van jongeren aan onlinekanalen en mediaplatforms, als hun belangrijkste informatiebron, heeft dit fenomeen echter grote invloed op de betrouwbaarheid van de informatie die ze consumeren en op de geloofwaardigheid ervan. Ongetwijfeld kan desinformatie aanzienlijk bijdragen aan het aanwakkeren van polariserende sentimenten en emoties onder jongeren, waardoor de verdeeldheid in de samenleving toeneemt en ze mogelijk gewelddadig worden.”

V: Wat zijn de mogelijke gevolgen op lange termijn als we niet meer doen om de jongeren hierbij te beschermen?

Daher: “Het niet nemen van multidimensionale maatregelen tegen desinformatie, zowel op preventie- als op bestrijdingsniveau, zal hoogstwaarschijnlijk leiden tot een intensivering van radicaliseringsprocessen onder jongeren en hun betrokkenheid bij gewelddadig gedrag.”

V: Waar scoort dit probleem in vergelijking met bijvoorbeeld klimaatverandering?

Daher: "Gezien zijn" veelzijdig Omdat de natuur zich vastklampt aan elk sociaal, politiek, economisch en ecologisch aspect dat voor individuen in de samenleving van belang is, is desinformatie inderdaad zowel een fundamentele zorg als een bedreiging. Daarbij vormt desinformatie over klimaatverandering in toenemende mate een grote bedreiging en een belemmering voor zinvolle collectieve klimaatactie.”

Vraag: Door klimaatverandering zijn jongeren de laatste tijd echt betrokken geweest. Verdient dit probleem soortgelijke actie/engagement? Zo ja, hoe kan dat worden bereikt? Heb je een figuur als Greta Thunberg nodig om interesse/steun te wekken?

Daher: “Inderdaad, jongeren zijn steeds meer betrokken bij het tegengaan van het fenomeen desinformatie en desinformatie, zowel in hun gemeenschappen, scholen, universiteiten, werkomgevingen als online. Tijdens het project hebben we verschillende collectieve initiatieven besproken die gericht zijn op bewustmaking en het uitrusten van jongeren met de nodige instrumenten en kennis om desinformatie tegen te gaan. Gezamenlijke inspanningen en initiatieven op verschillende niveaus zijn zeer efficiënt gebleken.”

V: Zijn jonge mensen tegenwoordig gewoon te slim om zich te laten meeslepen door nepnieuws?

Daher: “Tijdens het hele project bleek dat jongeren zich zeer bewust zijn van de snelle evolutie van het fenomeen desinformatie. De complexiteit en snelle vooruitgang van technologieën en hulpmiddelen die door voorstanders van desinformatie in de praktijk worden gebracht, laten echter weinig speelruimte. In die zin dat verschillende bots en kunstmatige-intelligentiemethoden worden gebruikt om nepnieuws en desinformatie te verspreiden over een groot aantal beschikbare platforms.”

Q: Is the EU and its Member States – and social platforms – doing enough to tackle this?

Daher: “Zowel de EU als de lidstaten zijn zich terdege bewust van de toenemende dreiging van desinformatie en de verspreiding van samenzweringsverhalen, zowel online als offline, en als gevolg daarvan zijn er verschillende maatregelen genomen op verschillende niveaus. Het meest in het oog springend is dat de EU de versterkte praktijkcode voor desinformatie heeft gepresenteerd, die onlangs is herzien en waarin vooraanstaande spelers in de industrie (grote technologiebedrijven) op vrijwillige basis overeenstemming hebben bereikt over zelfregulerende normen om de verspreiding van valse informatie te verminderen online. Ook heeft de Europese Dienst voor extern optreden (EDEO) het project "EUvsDisinfo" ontwikkeld. Door data-analyse en mediamonitoring in 15 talen, disinformation propagated by pro-Kremlin media is identified, collected and then responses through fact-checking are published.” 

V: Bent u het ermee eens dat regeringen/politieke leiders in het Westen zich net zo schuldig kunnen maken aan het verspreiden van nepnieuws als wie dan ook?

Daher: “Ja, daar ben ik het mee eens. Er zijn verschillende motieven achter het gebruik van valse informatie en een daarvan is gericht op het vergroten van iemands macht en invloed en het scheeftrekken van de publieke opinie over bepaalde kwesties. Met name sommige politici verspreiden nepnieuws om publieke steun en invloed op de politieke besluitvorming te krijgen.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending