Verbind je met ons

Internet

Socialemediaplatforms spelen een ‘belangrijke rol’ in de strijd tegen desinformatie, zo vertelde de conferentie

DELEN:

gepubliceerd

on

Een conferentie kreeg te horen dat "zeer dringende" actie nodig is om het fenomeen desinformatie tegen te gaan om een ​​"catastrofe" te voorkomen.

Tijdens het online evenement zei professor Eleni Kyza dat het "cruciaal" was om manieren te vinden om het probleem aan te pakken.

Kyza, van de afdeling Communicatie- en Internetstudies aan de Cypriotische Universiteit van Technologie, voegde toe: "Als we niets doen, zal het catastrofaal zijn."

Ze was een keynote spreker op de bijeenkomst die de ervaringen en reacties van jongeren op online desinformatie onderzocht.

Ze noemde de pandemie als een voorbeeld van hoe verkeerde informatie zich kan verspreiden en zei: “Er was veel desinformatie en verkeerde informatie op sociale media over de pandemie van het coronavirus.”

Ze voegde eraan toe: “Dit werd gebruikt door anderen die hun eigen interpretatie wilden verspreiden en het leidde ertoe dat veel mensen dachten dat ze niet gevaccineerd moesten worden. Dit leidde tot veel problemen op de weg, met betrekking tot hun gezondheid.”

Ze is van mening dat sociale-mediaplatforms een "belangrijke rol en verantwoordelijkheid hebben" bij het aanpakken van het probleem en verantwoordelijk moeten worden gehouden als ze dit niet doen.

advertentie

“Ze hebben een verantwoordelijkheid tegenover het maatschappelijk middenveld. Als ze het niet alleen doen, moeten de regeringen ingrijpen', zei ze.

Het evenement kreeg de onderzoeksresultaten van een project over desinformatie dat mede tot doel heeft toekomstige trends in extremisme en radicalisering in kaart te brengen.

Het project omvatte focusgroepen bestaande uit tieners van 16 tot 19 jaar van een Belgische school die werden gevraagd naar desinformatie en complottheorieën.

Uit de antwoorden van de studenten bleek dat mannen meer dan vrouwen aan het probleem werden blootgesteld en dat mannen meer bijdroegen aan de verspreiding van verkeerde informatie.

Sommige mensen zeiden dat ze zozeer in een desinformatietheorie geloofden dat ze hun toevlucht namen tot geweld om deze te verdedigen, terwijl de “enorme rol” van sociale media bij het verspreiden van verkeerde informatie ook in de enquête werd benadrukt. Studenten noemden de rol van apps ook "zo belangrijk" bij het tegengaan van verkeerde informatie.

Het evenement in Brussel op 30 juni werd georganiseerd door de European Foundation for Democracy en de US Mission to the EU.

Professor Kyza: “Dit is een heel belangrijk onderwerp en in ons werk hebben we onderzocht hoe burgers op dergelijke (dis)informatie reageren en hoe dit kan worden tegengegaan door middel van digitale geletterdheid. De uiteindelijke beslissing ligt echter bij de gebruiker die beslist wat hij met dergelijke informatie wil doen.”

Alles, van klimaatverandering tot de Russische invasie van Oekraïne en het coronavirus, is beïnvloed door desinformatie, zei ze.

Ze zei dat de EU vorig jaar een deskundigengroep over deze kwestie heeft gevormd die sinds oktober regelmatig bijeenkomt en verantwoordelijk is om de Commissie te adviseren bij het aanpakken van desinformatie, bijvoorbeeld bij het ondersteunen van onderwijzers.

“Het doel is echter om steun te verspreiden, niet alleen op scholen, maar in de bredere samenleving, inclusief journalisten, en om richtlijnen te ontwikkelen zodat burgers en jongeren desinformatie kunnen bestrijden.”

Ze voegde eraan toe: “Deze inspanning moet vroeg beginnen en het moet gedurende het hele leven van een persoon worden voortgezet. Het is belangrijk om jongeren vroeg te betrekken. We moeten investeren in jongeren en leerkrachten ondersteunen en beseffen dat dit een gezamenlijke inspanning is.”

Een andere spreker was Rachel Greenspan, mede-oprichter en Chief Media Officer bij "The Disinformation Project", dat zich inzet om jongeren beter in staat te stellen desinformatie tegen te gaan.

Ze zei: “Het project bevindt zich nog in de proeffase, maar de focus ligt op het probleem van wijdverbreide desinformatie. We zijn allemaal doelwitten en de bestrijding ervan begint met bewustwording en het herkennen van desinformatie. De tieners van vandaag groeien op in een desinformatietijdperk, dus we willen ze meer volwassen, bedachtzame digitale gebruikers maken.

"Onze aanpak is een hands-off benadering en eerder om studentengestuurde inspanningen te begeleiden. Het omvat de hele reikwijdte van de gevolgen van desinformatie voor burgers. Wij begeleiden deze ideeën en het is aan de kinderen hoe ze dingen willen ontwikkelen. 

"Ons belangrijkste doel is om tieners te betrekken en digitale geletterdheid te bevorderen."

Ze waarschuwde: “Er is een consortium van partners voor nodig om alles te bereiken, maar het doel is om al deze informatie beschikbaar te maken voor een jonge bevolking. Op termijn willen we dit opschalen en uitbreiden in de hele Verenigde Staten en internationaal.”

Ze benadrukte: “Het draait allemaal om bewustwording. Het is zeer dringend om jongeren te bereiken voordat het te laat is. In sommige gevallen is het misschien al te laat, maar de jonge bevolking groeit op in deze omgeving en het is belangrijk dat we het nu aanpakken.”

Also speaking was Haley Pierce, a student at Indiana University’s Observatory on Social Media, who said, “It is exciting to hear today what is going on in the work with young people. Our own research focuses on social media and we have found that it is older people who are most vulnerable to disinformation and fake news such as was the case in the 2016 US election. 

“Maar via enquêtes hebben we ook ontdekt dat jongere mensen eerder in desinformatie geloven. In enquêtes onder meer dan 4,000 respondenten vroegen we naar desinformatie, zoals rechtse desinformatie, en of die mensen dat verhaal geloofden. Het geloof in deze verhalen varieerde van 50 procent tot 20 procent. Voor jongere mensen ontdekten we dat het geloof in deze verhalen niet gebaseerd was op partijdigheid. 

“Het geloof in dergelijke verhalen, zo ontdekten we, werd gedreven door politiek nieuws en nieuws op sociale media. We zouden hieruit kunnen concluderen dat sociale media voor jongeren een verontrustende ruimte is.”

In een vraag-en-antwoordsessie tot besluit zei Greenspan: "Het is echt belangrijk om te erkennen dat we allemaal met elkaar verbonden zijn. Er zijn veel lessen te trekken en er is ook behoefte aan meer diepgaand en specifiek onderzoek.”

Het panel werd gevraagd commentaar te geven op verschillen in de verspreiding van desinformatie in de VS en Europa.

Kyza zei: "Uit ons onderzoek blijkt dat er inderdaad verschillen zijn. In de VS zijn er veel bewijzen en gegevens over hoe desinformatie onder jongeren wordt verspreid, maar ik weet niet zeker of dit in Europa het geval is.”

Pierce voegde toe: "Ik ben het ermee eens, er zijn duidelijke verschillen tussen de twee."

Het evenement was de derde en laatste in een driedelige serie die was gericht op het vinden van manieren om de dreiging van desinformatie en desinformatie te voorkomen en tegen te gaan. Eerdere webinars belichtten Russische en Chinese casestudies. Volgende maand is er een workshop met jongeren over dit onderwerp.

 Het hoorde dat het gebruik van desinformatie door kwaadwillende actoren om twijfel en wantrouwen onder het publiek te zaaien geen nieuwe tactiek of tool is, maar dat de manier waarop hedendaagse desinformatie is geëvolueerd en door deze actoren wordt verspreid, “nieuwe uitdagingen en kansen heeft gecreëerd. ” voor jongere generaties.

Het webinar besprak mogelijke manieren om jongeren en de samenleving beter toe te rusten om door de online informatiesfeer te navigeren en manipulatie door kwaadwillende actoren te voorkomen. Het vinden van effectieve antwoorden, gebaseerd op de belevingswereld van jongeren, is van vitaal belang, werd gezegd.

Het evenement komt precies op het juiste moment, aangezien de Europese Commissie online-desinformatie aanpakt met een actieplan dat, naar eigen zeggen, tot doel heeft de EU-capaciteit en samenwerking in de strijd tegen desinformatie te versterken.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending