Verbind je met ons

Digitale technologie

Gigabit-infrastructuurwet: Raad en Parlement sluiten een akkoord voor een snellere uitrol van hogesnelheidsnetwerken in de EU

DELEN:

gepubliceerd

on

Om de uitrol van gigabit-netwerkinfrastructuur in heel Europa te versnellen, hebben het voorzitterschap van de Raad en de onderhandelaars van het Europees Parlement vandaag een voorlopig akkoord bereikt over een voorstel om de breedbandkostenbesparende richtlijn (BCRD) uit 2014 te vervangen door de gigabitinfrastructuurwet (GIA).

GIA is een essentieel stuk wetgeving om de doelstellingen van Europa te verwezenlijken connectiviteitsdoelstellingen en doelstellingen, zoals uiteengezet in het digitale kompas van de EU voor dit decennium, en om deze in te zetten volgende generatie elektronische-communicatienetwerken in de EU.

“In Europe, the roll-out of fibre and 5G could be a lot easier with less administration. We are tackling that administrative burden through the so-called Gigabit Infrastructure Act. We have struck a preliminary agreement with the European Parliament now. This would allow European citizens to surf faster using fibre or 5G.”
Petra de Sutter, Belgisch vicepremier en minister van Overheidsbedrijven, Openbaar Bestuur, Post en Telecommunicatie

“With the conclusion of the trilogue, Belgium demonstrates its firm commitment to fast and optimal internet access for all. By unifying the network across the whole territory, we are building bridges into a wider European ecosystem, demonstrating our interest in Europe-wide harmonisation. This initiative will not only promote fast connectivity for our fellow citizens, but also economies of scale for the operators and businesses involved.”
Mathieu Michel, Belgisch staatssecretaris voor digitalisering, administratieve vereenvoudiging, privacybescherming en bouwregelgeving

Belangrijkste doelstellingen van de nieuwe wetgeving

De nieuwe wet heeft tot doel de onnodig hoge kosten verlagen van de uitrol van de elektronische-communicatie-infrastructuur, deels veroorzaakt door de vergunningsprocedures voorafgaand aan de uitrol of modernisering van de netwerken. Deze procedures zijn nog steeds complex, soms langdurig, en verschillen van lidstaat tot lidstaat.

De verordening beoogt ook de implementatie versnellen van de netwerken, zorgen voor rechtszekerheid en transparantie voor alle betrokken economische actoren, en zorgen voor efficiëntere plannings- en implementatieprocessen voor exploitanten van openbare elektronische-communicatienetwerken.

Deze wet van minimale harmonisatie de natuur heeft ook betrekking op inzet en toegang tot de fysieke infrastructuur in het gebouw. Verwacht wordt dat het grensoverschrijdende toepassingen zal vergemakkelijken en belanghebbenden, exploitanten van elektronische communicatie, fabrikanten van apparatuur of civieltechnische bedrijven, in staat zal stellen betere schaalvoordelen te realiseren.

advertentie

Amendementen van de medewetgevers

Het voorlopige akkoord handhaaft de algemene strekking van het Commissievoorstel. De medewetgevers hebben echter delen van het voorstel gewijzigd, voornamelijk met betrekking tot de volgende aspecten:

  • een verplicht verzoeningsmechanisme tussen overheidsinstanties en telecomexploitanten werd ingevoerd als tussenstap om de vergunningverleningsprocedure te vergemakkelijken
  • een uitzondering voor een overgangsperiode voor kleinere gemeenten werd opgenomen, evenals specifieke bepalingen om de connectiviteit in het land te bevorderen landelijk en afgelegen gebieden
  • de factoren bij het berekenen eerlijke en redelijke voorwaarden voor toegang werden verduidelijkt
  • een specifieke bepaling om de aanwezigheid van aan te pakken tussenpersonen tussen landeigenaren en infrastructuurbeheerders werd ingevoerd
  • Er zijn specifieke bepalingen overeengekomen over a vrijwillig 'vezelklaar' label voor gebouwen
  • diverse uitsnijdingen voor kritieke nationale infrastructuur waren in de tekst opgenomen.

Ten slotte is de huidige verkoopprijs voor gereguleerd communicatie binnen de EU loopt af op 14 mei 2024, het voorlopig akkoord voorziet in voortzetting van consumentenbescherming, vooral voor kwetsbare gebruikers, door het verlengen van de prijsplafonds, momenteel € 0,19 per minuut voor bellen en € 0,06 per sms-bericht.

Het voorlopige akkoord zorgt er in het algemeen voor dat de lidstaten een brede vrijheid hebben autonomie bij het uitvaardigen van strengere en gedetailleerdere regels voor een aantal belangrijke elementen van deze nieuwe verordening. De nieuwe wet zal van toepassing zijn 18 maanden na de inwerkingtreding ervan, waarbij enkele specifieke bepalingen in een later stadium van toepassing zullen zijn.

Volgende stappen

Na het voorlopige akkoord van vandaag zullen de technische werkzaamheden van deskundigen van beide instellingen worden voortgezet met de bedoeling een compromistekst ter goedkeuring aan de medewetgevers voor te leggen. Van de kant van de Raad wil het Belgische voorzitterschap de tekst zo snel mogelijk ter goedkeuring voorleggen aan de vertegenwoordigers van de lidstaten (Coreper). Na de goedkeuring ervan zal het ontwerp van wetgevingshandeling aan een juridisch-taalkundige beoordeling worden onderworpen voordat het formeel door beide instellingen wordt aangenomen, in het Publicatieblad van de EU zal worden gepubliceerd en twintig dagen na deze publicatie in werking zal treden.

Achtergrondinformatie

De richtlijn voor de verlaging van de breedbandkosten (BCRD, 2014/61/EU), die momenteel van kracht is, had tot doel de uitrol van snelle elektronische-communicatienetwerken te vergemakkelijken door de kosten van de implementatie te verlagen met een reeks geharmoniseerde maatregelen. De digitale doelstellingen, waarop het BCRD was gebaseerd, zijn sinds 2014 bereikt of achterhaald. Het percentage Europese huishoudens dat toegang heeft tot een 30 Mbps internetnetwerk is bijvoorbeeld gestegen van 58,1% in 2013 naar 90,1%. % in 2021 is deze snelheid niet meer toekomstbestendig, gezien de toegenomen behoefte van bedrijven en burgers aan toegang tot netwerken met een veel hogere capaciteit.

Naast de vooruitgang op het gebied van de digitale technologieën sinds 2014 hebben ook andere factoren de herziening van het BCRD noodzakelijk gemaakt. Het lage rendement op eigen vermogen en de hoge investeringskosten die in de telecomsector de overhand hebben, beginnen de voortgang bij het bereiken van de digitale doelstellingen voor 2030, zoals vastgelegd in het Beleidsprogramma voor het Digitale Decennium, te doen ontsporen. De Commissie schat dat de investeringskloof tussen het huidige niveau en wat nodig zou zijn om deze connectiviteitsdoelstellingen te bereiken, jaarlijks ongeveer 65 miljard euro bedraagt.

Op 23 februari 2023 heeft de Commissie een voorstel ingediend over maatregelen om de kosten van de aanleg van gigabit elektronische-communicatienetwerken te verlagen en om Richtlijn 2014/61/EU (gigabitinfrastructuurwet) in te trekken. Op 3 juni 2023 heeft de Telecommunicatieraad nota genomen van een voortgangsrapport en op 5 december 2023 een algemene oriëntatie over dit dossier bereikt.

Wet op de gigabitinfrastructuur: Raad neemt standpunt in voor snellere uitrol van hogesnelheidsnetwerken in de EU (persmededeling, 5 december 2023)

Wet op de Gigabit-infrastructuur, voortgangsrapport van de Raad, 3 juni 2023

Wet op de gigabitinfrastructuur, voorstel van de Commissie, 23 februari 2023

Richtlijn kostenreductie breedband (BCRD), 23 mei 2014

Foto door Marc-Olivier Jodoin on Unsplash

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending