Verbind je met ons

Gezondheid

Toekomst van werk versus geestelijke gezondheid en baankwaliteit

DELEN:

gepubliceerd

on

Digitalisering zorgt ervoor dat de werktijd meer ‘geatomiseerd’ en ‘gepunctueerd’ wordt, waarschuwt nieuw onderzoek

Nieuw onderzoek – uitgevoerd door het ETUI voor de EU27 en op basis van de Europese Job Quality Index – werpt een nieuw licht op de risico's voor de gezondheid en het welzijn van werknemers die verband houden met de digitalisering van hun werkplekken. Uit de analyse blijkt dat de impact van geautomatiseerde systemen op het werk onder meer onvoorspelbare, hectische en intensere werkritmes omvat, evenals de uitbreiding van betaald werk buiten de grenzen ervan, langere werktijden en een slechter evenwicht tussen werk en privéleven. Het onderzoekt ook de verschillen in termen van taakeisen en middelen tussen gedigitaliseerde en niet-gedigitaliseerde werkomgevingen in vergelijkbare banen.

Digitalisering is een van de belangrijkste aanjagers van verandering op de huidige arbeidsmarkten in ontwikkelde samenlevingen, aangezien digitale technologieën steeds meer doordringen in banen in het hele spectrum van sectoren en beroepen. Er bestaat een groeiende consensus over de transformerende effecten ervan op de structuur van de werkgelegenheid. Maar wat is de impact van de digitalisering geweest op de kwaliteit van banen en de ervaringen van werknemers op het werk? De digitale revolutie wordt vaak geassocieerd met verschillende positieve processen, zoals het verbeteren van de vaardigheden van werknemers of het bevrijden van werknemers van alledaagse, gevaarlijke of onaangename taken, maar dit onlangs gepubliceerde onderzoek laat een ander gezicht van de revolutie zien.

‘De resultaten onthullen de ontwrichtende impact van digitalisering op veel elementen van de werkorganisatie, en vooral op de werktijd’, legt Agnieszka Piasna, senior onderzoeker bij het ETUI en auteur van het onderzoek, uit. 'Naarmate geautomatiseerde systemen steeds meer invloed uitoefenen op wat mensen op het werk doen, wordt de werktijd meer 'geatomiseerd' en 'gepunctueerd', wat betekent dat deze onvoorspelbaarder, hectischer en intenser wordt. Dit stelt werkgevers in staat het aantal betaalde uren te verminderen en de werklast nauw te koppelen aan de personeelsbezetting, waardoor de lonen van werknemers omlaag gaan. Werknemers passen zich aan en zorgen voor de betrouwbaarheid van het arbeidsaanbod door hun beschikbaarheid uit te breiden. Met andere woorden: werknemers besteden meer tijd aan hun werk dan waarvoor ze worden betaald.'

De bevindingen betwisten de opvatting dat digitalisering over het algemeen leidt tot een grotere autonomie van werknemers en laten zien dat elke toename van de vrijheid van werknemers het gevolg is van samenstellingsfactoren en niet van de directe impact van technologie op hun werk. Het is bijzonder zorgwekkend dat freelancers, die als een relatief kwetsbare groep worden beschouwd omdat ze weinig bescherming genieten en beperkte toegang hebben tot de rechten van werknemers, en die bijzonder worden blootgesteld aan het werken met nieuwe technologieën, feitelijk hun autonomie verliezen als gevolg van de digitalisering. . Dit resoneert met wat wordt waargenomen in de platformeconomie en online gig-werk.

De studie toont ook een complexe relatie aan tussen de penetratie van geautomatiseerde systemen op de werkplek en de middelen en onderhandelingsmacht van werknemers. Digitalisering wordt bijvoorbeeld in verband gebracht met een grotere inkomenszekerheid (gemeten als de voorspelbaarheid van de inkomsten) en betere carrièrevooruitzichten, maar tegelijkertijd met minder werkzekerheid.

Achtergrond

advertentie

Deze nieuwe ETUI-studie is gebaseerd op vergelijkende gegevens uit verschillende landen voor alle EU27-lidstaten (uit de European Working Condities Telephone Survey, EWCTS) om de impact van de digitalisering op de arbeidstijd, de werkintensiteit en de taakeisen en -middelen te identificeren en te meten.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending