Verbind je met ons

Stof tot nadenken

De EU-consumenten zullen de mogelijkheid krijgen om gezondere ontbijtkeuzes te maken

DELEN:

gepubliceerd

on

Last night, the European Parliament and the EU Council reached an agreement on the revised “Breakfast Directives”. The revision will bring clearer labelling for honey, fruit juices and jam to European consumers.

Een belangrijke verwezenlijking van de S&D-Fractie bij deze onderhandelingen is het opzetten van een traceerbaarheidssysteem in de honingtoeleveringsketen. Dit systeem zal consumenten in staat stellen de herkomst van honingproducten te controleren door middel van transparante informatie en etikettering. Het zal ook bijdragen aan een grotere verantwoordingsplicht op de honingmarkt, door fraude en illegale handel te beperken.

Bovendien zullen de herziene richtlijnen, als reactie op de groeiende voorkeur van de consument voor een lager suikergehalte in vruchtensappen, nu de etikettering van suiker die van nature in fruit zit verplicht stellen door misleidende marketingboodschappen te vermijden, aangezien sommige sappen erg zoet kunnen zijn ondanks de afwezigheid van toegevoegde suiker. De S&D's hebben ook maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat nieuwe technieken, die van nature voorkomende suikers in vruchtensappen, jam, gelei of melk verwijderen, niet mogen leiden tot het gebruik van potentieel kankerverwekkende zoetstoffen zoals aspartaam.

Sidl Günther, S&D negotiator on the revision of the “Breakfast Directives”, said:

“Consumenten verdienen het om duidelijke en nauwkeurige informatie te krijgen over de producten die zij consumeren. Het traceerbaarheidssysteem in de honingtoeleveringsketen en de verplichte etikettering van het suikergehalte zullen de Europese consumenten in staat stellen weloverwogen beslissingen te nemen voor een gezondere levensstijl.

“Ik geloof dat de uitkomst van deze onderhandelingen niet alleen ten goede zal komen aan de consumenten, maar ook een meer ondersteunende omgeving zal creëren voor de bijenhouders in de EU. Tegenwoordig hebben consumenten weinig tot geen kennis over het land van herkomst van de honing die ze eten. Met deze vernieuwde richtlijnen zal dit niet langer het geval zijn. Het garanderen van de traceerbaarheid van honing is ook een efficiënte manier om fraude en illegale handel te bestrijden.

“Namens de S&D-Fractie hebben we ook de kwestie van aspartaam ​​en de nieuwe classificatie ervan als potentieel kankerverwekkend voor de mens aan de orde gesteld. We hebben de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid gevraagd om tegen het einde van dit jaar een herbeoordeling uit te voeren van de effecten van aspartaam ​​op de menselijke gezondheid.”

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending