Verbind je met ons

Afghanistan

Geestelijke gezondheid, Oekraïne en Afghanistan centraal op Wereldonderwijsdag 2023

DELEN:

gepubliceerd

on

Internationale Dag van het Onderwijs wordt wereldwijd gemarkeerd om het bewustzijn over het belang van onderwijs te vergroten en gelijke toegang tot onderwijs voor iedereen aan te moedigen. Dit jaar werd de Internationale Dag van het Onderwijs gevierd op 24 januari en was er speciale aandacht voor Afghaanse vrouwen en meisjes.

De Europese Commissie en vicevoorzitter Josep Borrell legden voorafgaand aan de Internationale Dag van het Onderwijs een verklaring af waarin ze erkenden dat toegang tot onderwijs een fundamenteel mensenrecht is. De Europese Unie blijft zich inzetten voor snellere vooruitgang in de richting van duurzameontwikkelingsdoelstelling 4 (SDG 4) inzake kwaliteitsonderwijs, die zij erkent als een van de krachtigste investeringen die samenlevingen in hun toekomst kunnen doen.

Ondanks de inspanningen van de EU is de wereldwijde vooruitgang in de richting van SDG 4 echter tot stilstand gekomen en zijn de aanvallen op het onderwijs wereldwijd toegenomen. In veel landen wordt meisjes, minderheden en ontheemde en vluchtelingenkinderen nog steeds hun recht op onderwijs ontzegd vanwege systematische belemmeringen en discriminatie op grond van geslacht. De EU heeft al dergelijke aanvallen veroordeeld en is vastbesloten te investeren in concrete, transformerende acties voor onderwijs, onder meer door meer externe investeringen te doen en de door de VN gesponsorde jongerenverklaring over het transformeren van onderwijs te steunen.

Borell voegde eraan toe: “De niet-uitgelokte en ongerechtvaardigde militaire agressie van Rusland tegen Oekraïne heeft sinds 3,045 februari 24 geleid tot ten minste 2022 onderwijsinstellingen die het slachtoffer zijn geworden van bombardementen of beschietingen.” Dergelijke cijfers zullen ongelooflijk moeilijk te vervangen zijn en zullen waarschijnlijk leiden tot schadelijke langetermijneffecten op de academische en sociale prestaties van Oekraïense kinderen.

De EU levert ook aanzienlijke inspanningen om onderwijsstelsels geschikt te maken voor het digitale tijdperk en de groene transformatie door middel van programma's als Erasmus+ en Horizon Europa. De EU investeert ook in leraren, aangezien zij essentieel zijn voor het verbeteren van de kwaliteit van het leren en het waarborgen van veerkrachtige onderwijsstelsels. Er moet echter ook aandacht worden besteed aan de groeiende geestelijke gezondheidscrisis, zowel in Europa als in de door oorlog getroffen landen overzee.

Naast de EU heeft UNICEF benadrukt hoe belangrijk het is om prioriteit te geven aan onderwijs om in kinderen te investeren. Het jaar 2023 markeert het middelpunt van de VN-Agenda 2030 voor mens, planeet en welvaart, en de Internationale Dag van het Onderwijs roept op tot het handhaven van een sterke politieke mobilisatie rond onderwijs en het omzetten van wereldwijde toezeggingen in actie.

Een centraal stuk van de puzzel bij het bouwen van een veerkrachtiger en effectiever onderwijssysteem is ervoor te zorgen dat kinderen in de juiste mentale gemoedstoestand verkeren om te leren. Geestelijke gezondheidsproblemen kunnen bij kinderen moeilijker te diagnosticeren zijn, en veel gaan verloren in het systeem. Bovendien worden kwesties als angst, depressie en PTSS in verband gebracht met oorlogsgebieden en armoede, wat betekent dat degenen die de minste toegang hebben tot onderwijs en geestelijke gezondheidszorg waarschijnlijk degenen zijn die er het hardst behoefte aan hebben. Ondanks de toezegging van de EU om ten minste 10% van de totale financiering van Europa als wereldspeler en van haar budget voor humanitaire hulp te investeren in onderwijs, blijft de financiering schaars en is het onwaarschijnlijk dat aanvullende nationale middelen zullen worden doorgesluisd naar buitenlandse hulp in het politieke klimaat van bezuinigingen en inflatie in eigen land .

advertentie

Er zijn ook geen voor de hand liggende opties om ervoor te zorgen dat het recht op onderwijs wordt gerespecteerd in vijandige regimes zoals in Afghanistan, of in volledig door oorlog gemobiliseerde landen zoals Oekraïne.

Daarom moet er in de nabije toekomst worden vertrouwd op goedkopere kortetermijnoplossingen. Kinderen en studenten aanmoedigen om regelmatig te bewegen is van cruciaal belang - lichaamsbeweging helpt stress en angst te verminderen en de stemming te verbeteren. Het oefenen van mindfulness-technieken zoals diep ademhalen en meditatie kan kinderen helpen hun emoties en gevoelens te beheersen. Zelfs de ogenschijnlijk eenvoudige handeling van het kauwen van suikervrije kauwgom kan helpen bij mindfulness-meditatie door te focussen op de actie van het kauwen en door prikkels zoals smaak en textuur te geven om aan te scherpen.

Door contact te maken met leeftijdsgenoten, ondersteunende vrienden te hebben en deel te nemen aan sociale activiteiten, kunnen kinderen zich verbonden voelen en gevoelens van eenzaamheid en isolement verminderen. Terwijl veel ouders angstig worden als hun kind wordt afgewezen door zijn/haar leeftijdsgenoten, zijn andere ouders vaak sympathiek en bereid om hen te helpen integreren in een nieuwe vriendengroep.

Het vinden van buitenschoolse activiteiten die ze leuk vinden en deelnemen aan schoolclubs of teams kan het gevoel van eigenwaarde vergroten en een gevoel van doelgerichtheid geven. Onderzoekers hebben ontdekt dat de verbetering van angst en depressie door dergelijke activiteiten het grootst is bij jongens.

Dus hoewel het bewonderenswaardig is dat onze grote instellingen zich in hun berichtgeving concentreren op langetermijnstrategieën en internationale hulpkwesties, zonder de middelen om dit te ondersteunen, kan men niet anders dan het gevoel hebben dat de gedachte een beetje verspild is. Misschien is het tijd voor eenvoudigere, meer bruikbare berichten over geestelijke gezondheid die elk kind in zijn leven kan integreren.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending