Verbind je met ons

Gezondheid

De EU dringt aan op 'verstandige regelgeving' om de handel in illegale sigaretten tegen te gaan

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Uit een nieuw rapport blijkt dat slechts 14% van de Europeanen weet dat de illegale sigarettenmarkt de EU-lidstaten meer dan 10 miljard euro per jaar aan gederfde inkomsten kost.

Tegelijkertijd zegt meer dan 65% van de respondenten illegale tabak als een EU-breed probleem te beschouwen en tweederde is voorstander van een andere beleidsaanpak.

Dit zijn enkele bevindingen van een nieuw onderzoek – in opdracht van Philip Morris International – en uitgevoerd door het onderzoeksbureau Povaddo in 13 Europese landen. De resultaten werden donderdag bekendgemaakt tijdens een media-evenement in Brussel.

Tweederde van de meer dan 13 ondervraagde Europese volwassenen in de EU gelooft dat hun land een probleem heeft met illegale tabak en nicotinehoudende producten.

De resultaten laten ook zien dat hoewel burgers in Europa het gebruik van en de handel in illegale tabaksproducten erkennen als een belangrijke nationale en Europese bedreiging voor hun veiligheid, veiligheid en volksgezondheid, ze zich niet bewust zijn van de werkelijke omvang van de illegale handel en hoeveel het kost in gederfde staatsinkomsten.

Volgens 67% van de respondenten wordt het beleid om te stoppen met roken beïnvloed door illegale sigaretten die geloven dat de groeiende illegale markt veel rokers ervan weerhoudt om te stoppen of om duurdere nieuwe nicotineproducten te gebruiken.

Om alle burgers in Europa ten goede te komen en snel positieve veranderingen mogelijk te maken, zijn pragmatisch denken en gezond verstand nodig, zo werd gezegd. De onderzoeksresultaten benadrukken de vraag van het publiek naar een "verstandige" benadering van belastingheffing, gebaseerd op risico's en bewijzen, om:

advertentie
  • Een rol spelen bij het aanmoedigen van burgers om betere levensstijlkeuzes te maken (66%).
  • Industrieën stimuleren om innovatieve producten te ontwikkelen die beter zijn voor de consument, hun impact op het milieu verminderen en een positieve bijdrage leveren aan duurzaamheid (73%).
  • Stimuleer geïnteresseerde volwassen rokers om over te stappen op wetenschappelijk onderbouwde, rookvrije alternatieven door deze producten lager te belasten dan sigaretten, maar toch hoog genoeg om het gebruik door jongeren of niet-rokers te ontmoedigen (69%).

Bovendien zijn zes op de tien (60%) het erover eens dat de goedkeuring door de overheid van innovatieve tabaksproducten een positief effect zal hebben op rokers - gemiddeld genomen minder bemiddeld en minder geïnformeerd - en die in veel EU-landen een relevant deel van de rokers vertegenwoordigen. Ze verdienen gelijkheid met andere, meer bevoorrechte Europeanen die zijn gestopt met roken of voor nieuwe producten hebben gekozen.

GrégoireVerdeaux, Senior Vice President, External Affairs bij PMI, zei tijdens het evenement: "We weten dat er mogelijkheden zijn om het beter te doen voor volwassen rokers, aangezien verschillende lidstaten soortgelijke beleidsbenaderingen hebben uitgevoerd in onder meer energie, auto's, en alcohol. Pragmatisch beleid heeft de kracht om het leven van mensen te verbeteren, bedrijven te stimuleren ten goede te innoveren en eerlijke toegang te bieden tot technologische vooruitgang, vooral in een tijd van economische instabiliteit.”

William Stewart, president/oprichter van Povaddo Research, zei dat het te hopen is dat de resultaten de EU en nationale autoriteiten zullen aanmoedigen om even de tijd te nemen om de resultaten van het huidige beleid te beoordelen en andere benaderingen te overwegen.

Dit, suggereerde hij, kan tot stand komen door "verstandige regelgeving en belastingheffing, terwijl een omgeving wordt gecreëerd die innovaties bevordert".

Stewart zegt dat een van de doelstellingen van de enquête was om "het bewustzijn en de perceptie van Europeanen over illegale tabaksconsumptie, volwassen rokers en het beleid dat hen kan helpen stoppen met roken of over te stappen op betere alternatieven, te beoordelen".

Het onderzoek, merkte hij op, was ook gericht op de vraag of volwassen rokers de juiste ondersteuning krijgen, "gezien de huidige tijden van inflatie en economische onzekerheid in Europa."

De respondenten van de enquête zeiden dat de ontwikkeling van rookvrije technologieën vooruitgang mogelijk zou moeten maken en een belangrijke rol zou moeten spelen in de volksgezondheid als aanvulling op bestaande maatregelen.

 Zes op de tien (61%) van de respondenten is van mening dat de EU niet alleen moet aanmoedigen om volledig te stoppen met risicovol gedrag, maar ook prioriteit moet geven aan beleid en strategieën die gericht zijn op het verbeteren van het leven van degenen die sigaretten blijven roken, onverantwoord drinken of drugs gebruiken . 

Zeven op de tien (69%) zien dat innovatie, technologische doorbraken en wetenschap een rol spelen bij het terugdringen van het aantal rokers.

Bijna driekwart (72%) is het ermee eens dat de EU tijd en middelen moet besteden aan het uitbannen van roken door alle rokers aan te moedigen volledig te stoppen, of voor degenen die dat niet doen, over te stappen op een wetenschappelijk onderbouwd rookvrij alternatief.

Het media-evenement hoorde dat het "bemoedigend" was dat een groeiend aantal landen risicogedifferentieerde regelgeving invoert die een "beslissende rol kan spelen bij het stimuleren van consumenten om betere alternatieven te gebruiken als ze niet stoppen, en bedrijven om te investeren in innovatie."

Het is vermeldenswaard dat sigaretten tot de meest illegaal verhandelde goederen ter wereld behoren en in drie hoofdcategorieën vallen: smokkelwaar, namaakgoederen en illegale blanken.

Povaddo voerde de online-enquête uit tussen 10 en 15 november onder 13,630 volwassen volwassenen van de wettelijke leeftijd van 18 jaar en ouder in 13 EU-lidstaten: België, Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, Frankrijk, Griekenland, Italië, Litouwen, Polen, Portugal, Roemenië , Slowakije en Spanje. In elk land werden ongeveer 1,000 online-interviews gehouden (ongeveer gelijk verdeeld tussen volwassenen die wel en geen nicotinehoudende producten gebruiken).

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending