Verbind je met ons

EU

Tijd voor liberaal denken in Nagarno-Karabach-conflict

gepubliceerd

on

Mogelijke scenario's voor het Nagorno-Karabach-conflict, dat zich in de heetste fase van de afgelopen 30 jaar bevindt, vormen een van de meest verbijsterende problemen voor de internationale gemeenschap van de afgelopen dagen. Of de laatste vijandigheid is "de storm voor de rust" of relatief "de stilte voor de storm" is van vitaal belang voor de toekomst van de regio en misschien de wereld, schrijft Luis Auge.

Eerder was het volkomen normaal om een ​​prognose te maken over de ontwikkeling van het Nagorno-Karabach-conflict op basis van twee hoofdscenario's.

De eerste en natuurlijk wenselijke was om via vredesbesprekingen een oplossing voor het conflict te vinden. Het falen van de covoorzitters van de OVSE-groep van Minsk om gedurende 26 jaar te bemiddelen, heeft echter een donkere lijn over dit scenario geworpen.

Het tweede, maar ongewenste scenario was een andere oorlog die ook de volgende twee belangrijke scenario's omvatte: oorlog beperkt tussen Armenië en Azerbeidzjan of een grootschalige oorlog aangewakkerd door de tussenkomst van externe krachten, allereerst Turkije en Rusland, waardoor het een wereldwijde catastrofe werd. .

Het is onredelijk voor Turkije, een strategische bondgenoot van Azerbeidzjan, om rechtstreeks in dit conflict in te grijpen zonder een extra factor van een derde land, aangezien de militaire capaciteiten van Azerbeidzjan dit onnodig hebben bewezen. De belangrijkste dreiging is dus de provocatie van Rusland door Armenië, dat zware militaire nederlagen lijdt tegen Azerbeidzjan.

Het is niet langer een geheim dat het primaire doel van Armenië om dichtbevolkte woonwijken van Azerbeidzjan, inclusief die ver van de frontlinie, aan zware artillerie- en raketaanvallen demonstratief vanuit het grondgebied van Armenië te onderwerpen was, Azerbeidzjan ertoe te bewegen soortgelijke vergeldingsmaatregelen te nemen, uiteindelijk hopen op directe Russische militaire interventie. Ondanks talloze pogingen van Armenië, de terughoudende benadering van het Azerbeidzjaanse politieke en militaire leiderschap, evenals de realpolitieke en rationele benadering van het Russische politieke establishment, geleid door president Poetin, zijn er tot dusverre gevaarlijke, hersenloze en criminele inspanningen van Armenië geweest. gedwarsboomd.

Na weer een gesprek in Genève op 30 oktober tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van de oorlogslanden en gezanten uit Frankrijk, Rusland en de Verenigde Staten, werd het duidelijker dat het enige huidige scenario is dat Armenië en Azerbeidzjan het conflict onderling oplossen. - door vrede of oorlog. De onwil van Armenië om de bezette Azerbeidzjaanse gebieden vrijwillig te verlaten, maakt een vreedzame oplossing onmogelijk. Wat helaas slechts één scenario geldig laat: oorlog.

Echter, tegen de achtergrond van de al lang bestaande stelling van de internationale gemeenschap dat er geen militaire oplossing is voor het conflict in Nagorno-Karabach, rijst een noodzakelijke vraag: een vreedzame oplossing was niet mogelijk, en 26 jaar van onderhandelingen hebben geen blijvende vrede tot stand gebracht. regio. Maar na een maand van militaire confrontatie zijn er nu nieuwe realiteiten op het terrein. Zullen de resultaten van deze oorlog uiteindelijk vrede en stabiliteit brengen in de regio?

Interessant is dat door enkele parallellen te trekken tussen conflictologie en economie, het mogelijk is een antwoord op deze vraag te vinden. Het feit dat de oorlog alleen tussen Azerbeidzjan en Armenië wordt uitgevochten en er geen inmenging van buitenaf is, doet onvermijdelijk denken aan de liberale economische theorie waarin economische betrekkingen alleen worden gevormd op basis van vraag en aanbod zonder tussenkomst van de staat. Volgens de voorstanders van deze theorie zal de markt in dit geval worden gereguleerd door de "onzichtbare hand", een metafoor, geïntroduceerd door de 18e-eeuwse Schotse filosoof en econoom Adam Smith. Liberalisme definieert de "onzichtbare hand" als een niet-waarneembare marktkracht die de vraag naar en het aanbod van goederen in een vrije markt automatisch helpt om een ​​evenwicht te bereiken. Deze theorie ondersteunt ook het idee dat tekortkomingen en crises in de economische activiteit effectief kunnen worden aangepakt door een "onzichtbare hand" op basis van pure marktprincipes. Aan de andere kant, hoewel overheidsingrijpen in de economie enige regulerende effecten kan hebben, zal het niet duurzaam en langdurig zijn. Zelfregulering van de markt is een voorwaarde voor economische stabiliteit.

Ondanks al zijn tekortkomingen en kritiek is deze theorie in dit stadium misschien wel de beste oplossing voor het Nagorno-Karabach-conflict.

Natuurlijk evenwicht in de regio is alleen mogelijk door wederzijdse erkenning en herstel van internationale grenzen. Zonder deze basisprincipes te waarborgen, zal elke inmenging van buitenaf of pogingen om het conflict opnieuw te bevriezen geen blijvende oplossing opleveren en uiteindelijk leiden tot toekomstige nieuwe oorlogen.

Tot nu toe laten de veldslagen van vorige maand zien dat Azerbeidzjan dichter bij de vastberaden overwinning in deze oorlog staat. Als gevolg hiervan zal Armenië voor eens en voor altijd afstand moeten doen van zijn territoriale aanspraken, waardoor er geen reden is voor verdere oorlogen met Azerbeidzjan. De enorme demografische, economische en militaire kloof tussen Armenië en Azerbeidzjan en, evenals het ontbreken van enige aanspraken van Azerbeidzjan op het grondgebied van Armenië, zullen een nieuwe oorlog tussen de twee landen in de toekomst uitsluiten.

Dus hoe pijnlijk het ook mag klinken, als de wereld echt een duurzame vrede in de regio wil, is de enige manier nu om de strijdende partijen onderling het nodige evenwicht te laten vinden. "Laissez-faire, laissez-passer", zoals de liberalen het mooi samenvatten. En vrede en stabiliteit, die velen hoogst onwaarschijnlijk achten, zullen niet ver weg zijn.

Alle meningen in het bovenstaande artikel zijn alleen die van de auteur en weerspiegelen geen meningen van de kant van EU Reporter.

Economie

De EU bereidt zich voor op een budgettaire impasse en een inventieve oplossing voor de volgende generatie EU 

gepubliceerd

on

Een hoge ambtenaar van de Europese Commissie schetste de maatregelen die de EU zou moeten nemen als de EU volgende week geen overeenstemming bereikt over de meerjarenbegroting 2021-2027 (MFK) en het herstelpakket. 

Het akkoord over de begroting en het EU-pakket van de nieuwe generatie werd bereikt na enkele dagen onderhandelen in de zomer. Polen en Hongarije dreigen echter met een veto over de deal vanwege de overeenkomst die het Duitse voorzitterschap heeft bereikt met het Europees Parlement over de conditionaliteit van de rechtsstaat.  

De tijd dringt en om de begroting op 1 januari operationeel te maken, zou er op maandag (7 december) een akkoord tussen het Parlement en de Raad moeten zijn over de begroting voor het eerste jaar van de zevenjarige begroting. zou ook de instemming van de regeringsleiders tijdens de Europese Raad van volgende week (10-11 december) met het volledige begrotingspakket vereisen. In dit scenario zou het vervolgens worden gestempeld in een verdere bemiddeling (11 december) en voor de plenaire vergadering van het Europees Parlement (14-17 december) worden geplaatst om te worden ondertekend.

Het budget, maar niet zoals we het kennen

Als de regeringsleiders volgende week geen overeenstemming bereiken, zal automatisch de "voorlopige twaalfden" (artikel 315 VWEU) -aanpak in gang worden gezet, die voor het laatst werd gebruikt in 1988. Het is een mechanisme dat een zekere mate van continuïteit garandeert en gebaseerd zal zijn op het huidige MFK. Aangezien de rechtsgrondslag voor sommige programma's aan het einde van het jaar afloopt, zullen voor die programma's geen verdere betalingsverplichtingen worden aangegaan. Dit omvat grote financieringsprogramma's, zoals het cohesiebeleid, het Europese onderzoeksprogramma (Horizon Europa) en nog veel meer. Pijler 1 van het gemeenschappelijk landbouwbeleid, humanitaire hulp en het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid (GBVB) van de EU vallen er niet onder. Kortingen zullen ook verdwijnen omdat er in dit scenario geen vervangingsbesluit over de eigen middelen zal zijn. 

In de nieuwe jaarlijkse begroting zou ook rekening moeten worden gehouden met het feit dat de totale middelen van de EU lager zullen zijn als gevolg van het niet bereiken van een akkoord over de eigen middelen en een lager BNI als gevolg van de pandemie en de brexit. Dit kan oplopen tot 25 à 30 miljard euro.

EU van de volgende generatie

De EU van de volgende generatie, die losstaat van en een aanvulling vormt op de meerjarenbegroting, zou op verschillende manieren kunnen worden overeengekomen. De hoge ambtenaar sloot het gebruik van een intergouvernementele conferentie en een afzonderlijk verdrag uit, omdat het te veel tijd zou kosten en de schuldenlast op individuele staten zou leggen, in plaats van de EU toe te staan ​​de schuld op haar naam te houden. De Commissie is echter van mening dat een "op de Gemeenschap gebaseerde oplossing" die volgens de huidige verdragen is toegestaan, mogelijk zou zijn. Dit zou een versterkte samenwerking tussen een coalitie van bereidwilligen mogelijk kunnen maken, en zou een duidelijke link met de EU-verdragen nodig hebben, het zou bijvoorbeeld kunnen worden toegestaan ​​door de mogelijkheid in het verdrag om financiële bijstand te kanaliseren naar lidstaten die in ernstige moeilijkheden verkeren, veroorzaakt door uitzonderlijke incidenten (artikel 122), maar de hoge ambtenaar ontweek andere opties.

De mogelijkheid om een ​​deel van de schade veroorzaakt door Polen, Hongarije en mogelijk het vetorecht van Slovenië te omzeilen, zou kunnen helpen om de geest te focussen wanneer een belangrijke week nadert.

Verder lezen

Digitale economie

Nieuwe EU-regels: digitalisering om de toegang tot de rechter te verbeteren

gepubliceerd

on

Grensoverschrijdende videoconferenties en veiligere en gemakkelijkere documentuitwisseling: ontdek hoe nieuwe EU-regels voor het digitaliseren van justitie voordelen zullen opleveren voor mensen en bedrijven. Op 23 november keurde het Parlement twee voorstellen goed modernisering van de rechtsstelsels in de EU, wat zal helpen vertragingen te verminderen, de rechtszekerheid te vergroten en de toegang tot de rechter goedkoper en gemakkelijker te maken.

Nieuwe regelgeving zal verschillende digitale oplossingen implementeren voor grensoverschrijdende bewijsverkrijging en betekening van documenten met als doel de samenwerking tussen nationale rechtbanken in verschillende EU-landen efficiënter te maken.

Door technologieën voor communicatie op afstand goed te keuren, worden de kosten verlaagd en kunnen bewijsmateriaal sneller worden verzameld. Om bijvoorbeeld een persoon te horen in een grensoverschrijdende procedure, kan videoconferentie worden gebruikt in plaats van dat fysieke aanwezigheid vereist is.

Er zal een gedecentraliseerd IT-systeem komen dat nationale systemen samenbrengt, zodat documenten sneller en veiliger elektronisch kunnen worden uitgewisseld. De nieuwe regels bevatten aanvullende bepalingen om gegevens en privacy te beschermen wanneer documenten worden verzonden en bewijsmateriaal wordt verzameld.

De verordeningen helpen de procedures te vereenvoudigen en bieden rechtszekerheid aan mensen en bedrijven, wat hen zal aanmoedigen om internationale transacties aan te gaan, waardoor niet alleen de democratie maar ook de interne markt van de EU wordt versterkt.

De twee voorstellen actualiseren de bestaande EU-regelgeving inzake de betekening van documenten en bewijsverkrijging om ervoor te zorgen dat ze het meeste halen uit moderne digitale oplossingen.

Ze maken deel uit van de inspanningen van de EU om rechtsstelsels te helpen digitaliseren. Terwijl digitale oplossingen in sommige landen al effectief zijn gebleken, vinden grensoverschrijdende gerechtelijke procedures nog steeds grotendeels op papier plaats. De EU wil de samenwerking op EU-niveau verbeteren om mensen en bedrijven te helpen en het vermogen van wetshandhaving te behouden mensen effectief beschermen.

De op soja gebaseerde COVID-19-crisis heeft voor veel problemen gezorgd voor het gerechtelijk apparaat: er zijn vertragingen opgetreden bij de persoonlijke verhoren en bij de grensoverschrijdende betekening van gerechtelijke documenten; onvermogen om persoonlijke rechtsbijstand te verkrijgen; en het verstrijken van termijnen als gevolg van vertragingen. Tegelijkertijd maken het stijgende aantal insolventiezaken en het aantal ontslagen als gevolg van de pandemie het werk van de rechtbanken nog kritischer.

De voorstellen treden in werking 20 dagen na hun publicatie in het officiële tijdschrift van de EU.

Verder lezen

coronavirus

Coronavirus: Commissie presenteert de strategie 'Veilig blijven voor COVID-19 tijdens de winter'

gepubliceerd

on

Vandaag (2 december) heeft de Commissie een strategie goedgekeurd voor een duurzaam beheer van de pandemie in de komende wintermaanden, een periode waarin het risico van verhoogde overdracht van het virus kan toenemen als gevolg van specifieke omstandigheden, zoals bijeenkomsten binnenshuis. De strategie beveelt aan om waakzaam en voorzichtig te zijn tijdens de winterperiode en tot in 2021 wanneer de introductie van veilige en effectieve vaccins zal plaatsvinden.

De Commissie zal dan verdere richtsnoeren verstrekken voor een geleidelijke en gecoördineerde opheffing van inperkingsmaatregelen. Een gecoördineerde EU-brede aanpak is essentieel om duidelijkheid te scheppen aan de mensen en om te voorkomen dat het virus opnieuw de kop opstak als gevolg van de eindejaarsvakantie. Bij elke versoepeling van de maatregelen moet rekening worden gehouden met de ontwikkeling van de epidemiologische situatie en met voldoende capaciteit voor testen, contactopsporing en behandeling van patiënten.

Bevordering van de Europese manier van leven Vicevoorzitter Margaritis Schinas zei: “In deze extreem moeilijke tijden is begeleiding aan de lidstaten om een ​​gemeenschappelijke benadering van het winterseizoen te bevorderen en in het bijzonder over het omgaan met de eindejaarsperiode van cruciaal belang. . We moeten toekomstige uitbraken van infectie in de EU beperken. Alleen door een zo duurzaam beheer van de pandemie kunnen we nieuwe lockdowns en ernstige beperkingen vermijden en samen overwinnen. "

Commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Stella Kyriakides zei: “Elke 17 seconden verliest een persoon het leven door COVID-19 in Europa. De situatie is misschien aan het stabiliseren, maar ze blijft delicaat. Zoals al het andere dit jaar, zullen de eindejaarsfeesten anders zijn. We kunnen de inspanningen die we de afgelopen weken en maanden allemaal hebben geleverd, niet in gevaar brengen. Dit jaar moet het redden van levens vóór vieringen komen. Maar met vaccins aan de horizon is er ook hoop. Alle lidstaten moeten nu klaar zijn om vaccinatiecampagnes te starten en vaccins zo snel mogelijk uit te rollen zodra er een veilig en effectief vaccin beschikbaar is. "

Aanbevolen beheersmaatregelen

De strategie om tijdens de winter veilig te blijven voor COVID-19 beveelt maatregelen aan om de pandemie onder controle te houden totdat vaccins algemeen beschikbaar zijn.

Het richt zich op:

Fysiek afstand nemen en het beperken van sociale contacten, sleutel voor de wintermaanden inclusief vakantieperiode. Maatregelen moeten gericht zijn en gebaseerd zijn op de lokale epidemiologische situatie om hun sociale en economische impact te beperken en hun acceptatie door mensen te vergroten.

Testen en contactopsporing, essentieel voor het detecteren van clusters en het verbreken van transmissie. De meeste lidstaten hebben nu nationale apps voor het traceren van contacten. De European Federated Gateway Server (EFGS) maakt grensoverschrijdende tracering mogelijk.

Veilig reizen, met een mogelijke toename van reizen tijdens de eindejaarsvakanties die een gecoördineerde aanpak vereisen. De vervoersinfrastructuur moet worden voorbereid en de quarantainevereisten, die kunnen plaatsvinden wanneer de epidemiologische situatie in de regio van herkomst slechter is dan de bestemming, moeten duidelijk worden gecommuniceerd.

Zorgcapaciteit en personeel: er moeten bedrijfscontinuïteitsplannen voor zorgomgevingen worden opgesteld om ervoor te zorgen dat COVID-19-uitbraken kunnen worden beheerd en dat de toegang tot andere behandelingen behouden blijft. Gezamenlijke aanbestedingen kunnen tekorten aan medische apparatuur aanpakken. Pandemische vermoeidheid en geestelijke gezondheid zijn natuurlijke reacties op de huidige situatie. De lidstaten moeten de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie Europese Regio volgen om de publieke steun om pandemische vermoeidheid aan te pakken nieuw leven in te blazen. Ook de psychosociale ondersteuning moet worden opgevoerd.

Nationale vaccinatiestrategieën.

De Commissie staat klaar om de lidstaten waar nodig te ondersteunen bij de inzet van vaccins volgens hun inzet- en vaccinatieplannen. Een gemeenschappelijke EU-benadering van vaccinatiecertificaten zal waarschijnlijk de volksgezondheidsrespons in de lidstaten en het vertrouwen van de burgers in de vaccinatie-inspanningen versterken.

Achtergrond

De strategie van vandaag bouwt voort op eerdere aanbevelingen, zoals de Europese routekaart van april over de zorgvuldige geleidelijke afschaffing van inperkingsmaatregelen, de mededeling van juli over paraatheid op korte termijn en de mededeling van oktober over aanvullende COVID-19-responsmaatregelen. De eerste golf van de pandemie in Europa werd met succes onder controle gehouden door middel van strikte maatregelen, maar deze te snel afzwakken tijdens de zomer leidde tot een heropleving in de herfst.

Zolang er geen veilig en effectief vaccin beschikbaar is en een groot deel van de bevolking niet is geïmmuniseerd, moeten EU-lidstaten hun inspanningen voortzetten om de pandemie te verminderen door een gecoördineerde aanpak te volgen, zoals gevraagd door de Europese Raad.

Begin 2021 zullen verdere aanbevelingen worden gedaan om een ​​uitgebreid COVID-19-controlekader te ontwerpen op basis van de kennis en ervaring tot nu toe en de nieuwste beschikbare wetenschappelijke richtlijnen.

Verder lezen
advertentie

Facebook

Twitter

Trending