Verbind je met ons

EU

Hoe effectief westerse landen kunnen terugkeren naar Iran na de regering van Trump

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Ondanks een sterke oppositie van de verkiezingscampagne van Trump tegen de resultaten van de Amerikaanse verkiezingen voor 2020, hebben de media Joe Biden aangekondigd als de volgende Amerikaanse president. Dit wekte een golf van 'hoop' op onder leiders over de hele wereld die geloven dat de eenzijdige beslissingen van de Amerikaanse regering onder Trump voorbij zijn en dat de VS zouden proberen het Amerikaanse buitenlandse beleid te reconstrueren met knuffelende oude bondgenoten in Europa, zoals Joe Biden al zijn toezeggingen deed de VS terug te sturen naar het klimaatakkoord van Parijs en de nucleaire deal met Iran, schrijft Ali Bagheri.

Mogelijke verbetering van de betrekkingen tussen de EU en de VS moet niet worden overdreven

Joe Biden presenteert duidelijk een totaal andere persoonlijkheid dan Donald Trump. Europa kan zijn relatie met de VS echter niet alleen op het spel zetten op basis van de persoonlijkheid van de nieuwe president die de botstructuur van het buitenlands beleid van de VS niet voorziet. François Hollande, de voormalige Franse president, gelooft: “De overwinning van Joe Biden zou een vorm van verzoening brengen en de transatlantische dialoog openen over onderwerpen die zo belangrijk zijn als het klimaat, Iran en de relatie met China. Zijn uiteindelijke overwinning zal de trends die onder het presidentschap van Obama zijn gezien, of zelfs enkele van de verbuigingen van Trump, niet keren. Hij zal rekening moeten houden met de protectionistische gevoeligheid die nu in zijn land bestaat. Ten slotte zullen de Verenigde Staten, die niet langer de politieagent van de wereld willen zijn, niet van plan zijn om de veiligheid van Europa op een ongrijpbare manier te waarborgen. " (Le Soir - 18 oktober).

advertentie

Geopoliticus Caroline Galactéros gelooft dat Europa meer lijdt door het ontbreken van een strategische visie in zijn buitenlands beleid. "Wij geloven dat het goed zal gaan zonder dwang en we weten niet meer hoe we moeten leiden", verklaarde ze in een interview met L'Echo (6 november). “Met Trump bevond Europa zich daarom zowel wees als naakt in het aangezicht van de lusten van alle andere actoren… Joe Biden kon de formulieren terugleggen, vooral bij de Europeanen. Hij is al begonnen met te verwijzen naar een terugkeer van de Verenigde Staten naar het klimaatakkoord van Parijs. " Caroline Galactéros voelt echter niet hetzelfde voor de deal met Iran. "De Iraanse nucleaire deal moet worden herschikt, in overeenstemming met Amerikaanse en Israëlische belangen", voegde ze eraan toe.

Al met al verwachten experts dat de Amerikaanse regering zou proberen terug te keren naar het vorige pad als Obama, maar het is onwaarschijnlijk dat hij een grote prestatie kan behalen in zijn eerste ronde, omdat er veel acties ongedaan moeten worden gemaakt terwijl de EU voorzichtig blijft met de uitkomst van de volgende verkiezingen binnen 4 jaar. Bovendien kan de aanwezigheid van Biden in het Witte Huis en een betere relatie met de EU een nog sterkere alliantie voor de Amerikaanse politieke agenda over Iran maken. Vooral wanneer de EU zich grote zorgen maakt over het toenemende aantal terreuraanslagen op haar grondgebied en de zaak van de Iraanse diplomaatterrorist in België.

Iran en het Midden-Oosten zijn verschillende speeltuinen voor de EU en de VS.

advertentie

Trump's "Maximale druk" -beleid jegens Iran drukte de economie van dit land en isoleerde Iran van de meeste voordelen van JCPOA. Biden wil terugkeren naar Iran Nuclear Deal, maar hij moet belangrijke tegenhangers in de regio, zoals Saoedi-Arabië en Israël, overtuigen. Bovendien zal hij niet het risico lopen terug te keren naar het JCPOA, zoals dat in 2015 werd ondertekend. Vooral nu Iran de meeste van zijn verplichtingen heeft geschonden en zijn ballistische rakettenprogramma blijft volgen. Bovendien zijn democraten niet enthousiast om voor de ayatollah te buigen wanneer er een overeenkomst bestaat tussen beide partijen over het beleid van Trump ten aanzien van Iran. Resolutie 734, die meer dan 221 steun (tweeledige steun) ontving op het Amerikaanse congres, veroordeelt duidelijk het door de Iraanse staat gesponsorde terrorisme en betuigt zijn steun aan het verlangen van het Iraanse volk naar een democratische, seculiere en niet-nucleaire republiek Iran. Daarom is er vanuit het standpunt van Amerikaanse politici niets veranderd ten opzichte van Iran dat Joe Biden kan bedwingen. Ze hebben ook de EU als hun alliantie om hun agenda ook jegens Iran te volgen.

De andere factor is Iran zelf. Donald Trump startte een "maximale druk" -campagne, niet omdat hij dat graag deed, maar de protesten in Iran werden zo radicaal dat hij alleen deze stappen kon volgen. Donald Trump heeft de Iraanse autoriteiten verschillende keren om een ​​nieuwe onderhandelingsronde gevraagd en hij gelooft dat hij in zijn tweede ronde een deal zou sluiten. Maar laten we zijn acties ten opzichte van Iran analyseren wanneer het Iraanse volk en hun verzet bij het probleem betrokken zijn.

Trump trok zich terug uit JCPOA na een grote opstand in december 2017 en januari 2018 in Iran. "De VS zouden JCPOA nooit kunnen verlaten als er geen opstand in 2018 heeft plaatsgevonden", verklaarde de Iraanse president Hassan Rouhani in zijn toespraak in het parlement in november 2018. De andere belangrijke actie van de regering van Trump was de eliminatie van Qassem Soleimani, die in de VS is geweest en EU-terroristenlijsten al jaren. Nogmaals, het was niet Trump om deze beslissing te nemen, de opstand van november 2019 in Iran heeft meer dan 1500 ongewapende demonstranten achtergelaten die zijn gedood door IRGC-troepen in de straten van Iran. Deze opstand deed het Iraanse regime op zijn grondvesten schudden dat Trump niet aarzelde om Qassem Solimani in een oogwenk te verwijderen. Joe Biden bevestigt ook de actie van Trumps in zijn verklaring. "Geen enkele Amerikaan zal rouwen om Qassem Soleimani. Hij verdiende het om voor de rechter te worden gebracht voor zijn misdaden tegen Amerikaanse troepen en duizenden onschuldigen in de hele regio", schreef Biden in zijn verklaring.

Het Iraanse verzet is een belangrijke speler die niet kan worden genegeerd

Concluderend: het maakt niet uit of de president van de VS een democraat of een republikein is, het buitenlands beleid van de VS blijft hetzelfde met betrekking tot de rest van de wereld. Misschien zal Joe Biden niet dezelfde harde woorden gebruiken als Trump, maar hij zal ook vasthouden aan een beleid ten gunste van Amerikaanse belangen die Amerika op de eerste plaats stellen. De situatie voor Iran is echter anders, omdat de machtsverhoudingen niet meer alleen over het Iraanse regime en westerse landen gaan. Een belangrijke speler is ontstaan ​​op het politieke platform van Iran, namelijk het Iraanse verzet met de steun van het Iraanse volk en verzetseenheden in het land. De Nationale Raad van Verzet van Iran, die de strategie van zijn verzetseenheid sinds 2012 voor regimeverandering in Iran heeft aangekondigd, heeft bewezen in staat te zijn een landelijke opstand te organiseren en blijft dit doen ongeacht de wensen van buitenlandse mogendheden.

Ali Bagheri is een energie-ingenieur, PhD aan de Universiteit van Bergen. Hij is een Iraanse activist en een pleitbezorger voor mensenrechten en democratie in Iran. E-mail: [e-mail beveiligd] Telefoon: + 32 474 08 6554 Twitter: https://twitter.com/DR_Ali_Bagheri LinkedIn: www.linkedin.com/in/alibagheri89 Facebook: https://www.facebook.com/Aramana979?ref=bookmarks

Alle meningen in het bovenstaande artikel zijn alleen die van de auteur en weerspiegelen geen meningen van de kant van EU Reporter.

Europese Commissie

NextGenerationEU: Europese Commissie betaalt € 231 miljoen aan voorfinanciering aan Slovenië

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft 231 miljoen euro aan voorfinanciering uitbetaald aan Slovenië, wat overeenkomt met 13% van de aan het land toegekende subsidies in het kader van de Recovery and Resilience Facility (RRF). De voorfinancieringsbetaling zal een impuls geven aan de uitvoering van de cruciale investerings- en hervormingsmaatregelen die in het herstel- en veerkrachtplan van Slovenië worden beschreven. De Commissie zal toestemming geven voor verdere uitbetalingen op basis van de uitvoering van de investeringen en hervormingen die zijn beschreven in het herstel- en veerkrachtplan van Slovenië.

Het land zal gedurende de looptijd van het plan in totaal € 2.5 miljard ontvangen, bestaande uit € 1.8 miljard aan subsidies en € 705 miljoen aan leningen. De uitbetaling van vandaag volgt op de recente succesvolle implementatie van de eerste leningsoperaties onder NextGenerationEU. Tegen het einde van het jaar is de Commissie van plan om in totaal 80 miljard euro aan langetermijnfinanciering op te halen, aangevuld met kortetermijnrekeningen van de EU, om de eerste geplande uitbetalingen aan lidstaten in het kader van NextGenerationEU te financieren.

De RRF vormt het hart van NextGenerationEU, dat 800 miljard euro (in lopende prijzen) zal verstrekken ter ondersteuning van investeringen en hervormingen in alle lidstaten. Het Sloveense plan maakt deel uit van de ongekende EU-respons om sterker uit de COVID-19-crisis te komen, de groene en digitale transities te bevorderen en de veerkracht en cohesie in onze samenlevingen te versterken. EEN persbericht is online beschikbaar.

advertentie

Verder lezen

Cyprus

NextGenerationEU: Europese Commissie betaalt €157 miljoen aan voorfinanciering aan Cyprus

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft 157 miljoen euro aan voorfinanciering uitbetaald aan Cyprus, wat overeenkomt met 13% van de financiële toewijzing van het land in het kader van de Recovery and Resilience Facility (RRF). De voorfinanciering zal helpen om de uitvoering van de cruciale investerings- en hervormingsmaatregelen die in het herstel- en veerkrachtplan van Cyprus worden beschreven, op gang te brengen. De Commissie zal toestemming geven voor verdere uitbetalingen op basis van de uitvoering van de investeringen en hervormingen die zijn beschreven in het herstel- en veerkrachtplan van Cyprus.

Het land zal naar verwachting in totaal € 1.2 miljard ontvangen gedurende de looptijd van zijn plan, met € 1 miljard aan subsidies en € 200 miljoen aan leningen. De uitbetaling van vandaag volgt op de recente succesvolle implementatie van de eerste leningsoperaties onder NextGenerationEU. Tegen het einde van het jaar is de Commissie van plan om in totaal 80 miljard euro aan langetermijnfinanciering op te halen, aangevuld met kortetermijnrekeningen van de EU, om de eerste geplande uitbetalingen aan lidstaten in het kader van NextGenerationEU te financieren. Als onderdeel van NextGenerationEU zal de RRF 723.8 miljard euro (in lopende prijzen) verstrekken ter ondersteuning van investeringen en hervormingen in alle lidstaten.

Het Cypriotische plan maakt deel uit van de ongekende EU-respons om sterker uit de COVID-19-crisis te komen, de groene en digitale transities te bevorderen en de veerkracht en cohesie in onze samenlevingen te versterken. EEN persbericht is online beschikbaar.

advertentie

Verder lezen

België

EU-cohesiebeleid: België, Duitsland, Spanje en Italië ontvangen € 373 miljoen ter ondersteuning van gezondheids- en sociale diensten, kmo's en sociale inclusie

gepubliceerd

on

De Commissie heeft € 373 miljoen toegekend aan vijf Europees Sociaal Fonds (ESF) en Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) operationele programma's (OP's) in België, Duitsland, Spanje en Italië om de landen te helpen met de noodrespons en reparatie van het coronavirus in het kader van REACT-EU. In België zal de wijziging van het OP Wallonië 64.8 miljoen euro extra beschikbaar stellen voor de aankoop van medische apparatuur voor gezondheidsdiensten en innovatie.

De fondsen zullen kleine en middelgrote bedrijven (kmo's) ondersteunen bij de ontwikkeling van e-commerce, cyberbeveiliging, websites en online winkels, evenals de regionale groene economie door middel van energie-efficiëntie, bescherming van het milieu, ontwikkeling van slimme steden en koolstofarme openbare infrastructuren. In Duitsland, in de deelstaat Hessen, zal 55.4 miljoen euro steun geven aan gezondheidsgerelateerde onderzoeksinfrastructuur, diagnostische capaciteit en innovatie aan universiteiten en andere onderzoeksinstellingen, evenals investeringen in onderzoek, ontwikkeling en innovatie op het gebied van klimaat en duurzame ontwikkeling. Deze wijziging zal ook steun verlenen aan kmo's en fondsen voor startende ondernemingen via een investeringsfonds.

In Saksen-Anhalt zal 75.7 miljoen euro de samenwerking tussen kmo's en instellingen op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en innovatie vergemakkelijken, en het verstrekken van investeringen en werkkapitaal voor micro-ondernemingen die zijn getroffen door de coronaviruscrisis. Bovendien zullen de fondsen investeringen in de energie-efficiëntie van ondernemingen mogelijk maken, digitale innovatie in kmo's ondersteunen en digitale apparatuur aanschaffen voor scholen en culturele instellingen. In Italië zal het nationale OP 'Sociale integratie' 90 miljoen euro ontvangen om de sociale integratie te bevorderen van mensen die te maken hebben met ernstige materiële deprivatie, dakloosheid of extreme marginalisering, door middel van 'Housing First'-diensten die het aanbieden van onmiddellijke huisvesting combineren met sociale en arbeidsbemiddelingsdiensten .

advertentie

In Spanje zal € 87 miljoen worden toegevoegd aan het ESF-OP voor Castilla y León ter ondersteuning van zelfstandigen en werknemers van wie hun contract is opgeschort of verminderd als gevolg van de crisis. Het geld zal ook zwaar getroffen bedrijven helpen ontslagen te voorkomen, vooral in de toeristische sector. Ten slotte zijn de fondsen nodig om essentiële sociale diensten op een veilige manier te laten doorgaan en om de continuïteit van het onderwijs tijdens de pandemie te waarborgen door extra personeel aan te nemen.

REACT-EU is onderdeel van NextGenerationEU en verstrekt 50.6 miljard euro extra financiering (in lopende prijzen) aan cohesiebeleidsprogramma's in de loop van 2021 en 2022. De maatregelen zijn gericht op het ondersteunen van de veerkracht van de arbeidsmarkt, banen, kmo's en gezinnen met lage de groene en digitale transities en een duurzaam sociaal-economisch herstel.

advertentie

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending