Verbind je met ons

CO2 uitstoot

Stadsleiders pleiten voor emissiereductiedoelstellingen tot 65% tegen 2030 met EU-steun

gepubliceerd

on

Burgemeesters van 58 grote Europese steden zeggen dat "het tijd is voor een herziening van de EU-energie- en klimaatdoelstellingen voor 2030 tot ten minste 55% tegen 2030 in vergelijking met het niveau van 1990, wettelijk bindend op het niveau van de lidstaten." Ze roepen ook op om EU-financiering te kanaliseren naar een groen en rechtvaardig herstel in steden, vooral om "het volledige potentieel te ontsluiten" van vooraanstaande steden die nog hogere reductiedoelstellingen van 65% hebben gesteld. De oproep volgt op de stemming van het Europees Parlement voor hogere doelstellingen en voorafgaand aan de bijeenkomst van de Europese Raad op 15 oktober in Brussel.

In een open brief aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel, in haar rol als voorzitter van de Raad van de EU, en voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, zeggen de burgemeesters dat hun voorstel 'een natuurlijke mijlpaal zou zijn op weg naar een klimaatneutraal continent tegen 2050 ”.

Steden zijn een cruciaal onderdeel van de Europese Green Deal, maar kunnen niet alleen optreden. “... daarom vragen we u om EU-financierings- en herstelbeleid te gebruiken om toonaangevende steden te ondersteunen die hun steentje bij dit doel willen bereiken met een nog hogere reductiedoelstelling van 65%. We zullen het potentieel van de Europese steden niet kunnen ontsluiten zonder een ambitieus EU-beleidskader ”, luidt de brief.

De burgemeesters, die miljoenen Europeanen vertegenwoordigen, roepen ook op tot:

  • Aanzienlijke investeringen in openbaar vervoer, groene infrastructuur en renovaties van gebouwen om de transitie in steden mogelijk te maken. Het herstelplan van de EU moet zo zijn ontworpen dat de hoogste politieke ambities voor emissiereducties worden verwezenlijkt;
  • EU-financiering en financiering moet worden gekanaliseerd naar waar dat het meest nodig is - de steden van Europa - om de transformerende kracht van stedelijke gebieden voor een groen en rechtvaardig herstel te versterken, en;
  • financiering voor terugwinning van fossiele brandstoffen-intensieve sectoren moet afhankelijk worden gesteld van duidelijke toezeggingen voor decarbonisatie.

Door deze maatregelen te nemen, concludeert de brief: "U zult een duidelijk signaal afgeven dat Europa zaken wil voor groen herstel en krachtige klimaatmaatregelen ondersteunt voorafgaand aan COP26."

Anna König Jerlmyr, burgemeester van Stockholm en voorzitter van Eurocities, zei: “Steden lopen voorop in de klimaatambitie in Europa en zullen de motor zijn van de Europese Green Deal. De EU moet hen ondersteunen met een geschikt COVID19-herstelplan dat enorme investeringen naar de groene en rechtvaardige transitie in steden leidt. "

De brief werd gecoördineerd via het Eurocities-netwerk.

  1. De open brief van de burgemeesters kan hier worden bekeken.
  2. De steden die getekend hebben zijn: Amsterdam, Athene, Banja Luka, Barcelona, ​​Bergen, Bordeaux, Burgas, Braga, Brighton & Hove, Bristol, Boedapest, Chemnitz, Keulen, Kopenhagen, Coventry, Dortmund, Dublin, Eindhoven, Florence, Frankfurt, Gdansk, Gent, Glasgow, Grenoble-Alpes Metropole, Hannover, Heidelberg, Helsinki, Kiel, Lahti, Linkoping, Lissabon, Ljubljana, Londen, Lyon, Lyon Metropole, Madrid, Malmö, Mannheim, Milaan, München, Munster, Nantes, Oslo, Oulu, Parijs, Porto, Riga, Rome, Sevilla, Stockholm, Straatsburg, Stuttgart, Tallinn, Tampere, Turijn, Turku, Vilnius, Wroclaw
  3. Eurocities wil steden plaatsen waar iedereen kan genieten van een goede levenskwaliteit, zich veilig kan verplaatsen, toegang heeft tot hoogwaardige en inclusieve openbare diensten en kan profiteren van een gezonde omgeving. We doen dit door bijna 200 grotere Europese steden te netwerken, die samen ongeveer 130 miljoen mensen in 39 landen vertegenwoordigen, en door bewijs te verzamelen van de impact van beleidsvorming op mensen om andere steden en EU-besluitvormers te inspireren.

Maak contact met ons op onze website of door onze Twitter, Instagram, Facebook en LinkedIn rekeningen

Klimaatverandering

Het Europees Parlement versterkt zijn standpunt over klimaatverandering voordat het door de lidstaten gaat onderhandelen

gepubliceerd

on

De wetgevers van de Europese Unie hebben een plan gesteund om de broeikasgassen tegen 60 met 1990% te verminderen ten opzichte van het niveau van 2030, in de hoop dat de lidstaten niet zullen proberen het doel af te zwakken tijdens de komende onderhandelingen, schrijft .

De resultaten van de stemming die vandaag (8 oktober) is uitgebracht, bevestigen hun voorlopige stemming eerder deze week over een baanbrekende wet om de klimaatdoelstellingen van de EU juridisch bindend te maken.

De wet, die het nieuwe EU-emissiereductiedoel voor 2030 bevat, werd aangenomen met een grote meerderheid van 231 stemmen.

Het Parlement moet nu overeenstemming bereiken over de definitieve wet met de 27 lidstaten van de EU, van wie slechts enkelen hebben gezegd dat ze een streefcijfer van 60% emissiereductie zouden steunen. Wetgevers willen voorkomen dat landen het terugdringen tot onder het niveau van emissiereducties voorgesteld door de EU-uitvoerende macht van ten minste 55%.

De huidige doelstelling van de EU voor 2030 is een emissiereductie van 40%.

Het Parlement steunde ook een voorstel om een ​​onafhankelijke wetenschappelijke raad op te richten om te adviseren over klimaatbeleid - een systeem dat al in Groot-Brittannië en Zweden bestaat - en een koolstofbudget, waarin de uitstoot wordt aangegeven die de EU zou kunnen produceren zonder haar klimaatverplichtingen te stuiten.

Met klimaatgerelateerde effecten, zoals intensere hittegolven en bosbranden die al in heel Europa voelbaar waren, en duizenden jongeren vorige maand de straat op gingen om hardere maatregelen te eisen, staat de EU onder druk om haar klimaatbeleid op te voeren.

Groepen die investeerders vertegenwoordigen met 62 biljoen euro aan beheerd vermogen, plus honderden bedrijven en ngo's die vandaag aan de EU-leiders schreven, spoorden hen aan om een ​​emissiereductiedoelstelling van minstens 55% voor 2030 overeen te komen.

Wetenschappers zeggen dat deze doelstelling, die is voorgesteld door de Europese Commissie, de minimale inspanning is die nodig is om de EU een realistische kans te geven om klimaatneutraal te worden tegen 2050. De Commissie wil dat de nieuwe doelstelling voor 2030 tegen het einde van het jaar wordt afgerond.

De klimaatwet vereist echter een compromis van de lidstaten. Rijkere staten met grote hernieuwbare energiebronnen dringen aan op diepere emissiereducties, maar kolenrijke landen, waaronder Polen en Tsjechië, vrezen de economische gevolgen van hardere doelen.

Gezien de politieke gevoeligheid zullen regeringsleiders hun standpunt over de doelstelling voor 2030 waarschijnlijk met eenparigheid van stemmen bepalen, wat betekent dat één land het kan blokkeren.

Verder lezen

Klimaatverandering

De vooruitgang van de EU in de richting van haar # ClimateChange-doelstellingen

gepubliceerd

on

De EU heeft ambitieuze doelstellingen opgesteld om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2020 te verminderen. Strijd tegen klimaatverandering is een prioriteit voor de EU. Het heeft zich gecommitteerd aan een reeks meetbare doelstellingen en meerdere genomen maatregelen om broeikasgassen te verminderen. Welke vooruitgang is er al geboekt?

2020-klimaatdoelen worden bereikt

Grafische voorstelling van de ontwikkeling van de uitstoot van broeikasgassen in de EU tussen 1990 en 2020 en prognoses tot 2035Grafische voorstelling van de ontwikkeling van de uitstoot van broeikasgassen in de EU tussen 1990 en 2020 en prognoses tot 2035

Op het gebied van klimaat en energie zijn de EU-doelstellingen voor 2020 vastgelegd pakket geadopteerd in 2008. Een van zijn doelstellingen is een 20% reductie in broeikasgasemissies in vergelijking met 1990-niveaus.

In 2018 was de hoeveelheid broeikasgasemissies in de EU met 23.2% gedaald ten opzichte van 1990. Dit betekent dat de EU goed op weg is om haar doelstelling voor 2020 te halen. Volgens de laatste prognoses van de lidstaten op basis van bestaande maatregelen zou de emissiereductie in 30 echter slechts ongeveer 2030% bedragen. De EU-emissiedoelstelling voor 2030, vastgesteld in 2008 is een verlaging van 40% in vergelijking met het niveau van 1990 en het Parlement dringt erop aan een nog ambitieuzere doelstelling van 55%.

In november 2019, de Het Parlement riep een klimaatnoodsituatie uit de Commissie vragen om al haar voorstellen aan te passen aan een doelstelling van 1.5 ° C om de opwarming van de aarde te beperken en ervoor te zorgen dat de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk wordt verminderd.

Als reactie daarop heeft de nieuwe Commissie de Europese Green Deal, een routekaart voor Europa om een klimaatneutraal continent in 2050.

Vooruitgang in de sectoren energie en industrie

Om de bovengenoemde doelstelling voor 2020 te halen, neemt de EU maatregelen op verschillende gebieden. Een daarvan is de EU-emissiehandelssysteem (ETS) dat omvat broeikasgasemissies van grootschalige installaties in de elektriciteits- en industriesector, evenals de luchtvaartsector, die goed is voor ongeveer 40% van de totale broeikasgasemissies van de EU.

Tussen 2005 en 2018 zijn de emissies van energiecentrales en fabrieken die onder het EU-emissiehandelssysteem vallen, met 29% gedaald. Dit is duidelijk meer dan de reductie van 23% die als doelstelling voor 2020 is vastgesteld.

Status voor nationale doelen

Om emissies van andere sectoren (huisvesting, landbouw, afval, transport, maar niet de luchtvaart) te verminderen, hebben de EU-landen het nationale emissiereductiedoelstellingen onder het besluit om de inspanning te delen. De emissies van de sectoren die onder de nationale doelstellingen vallen, waren in 11 2018% lager dan in 2005 en overtroffen daarmee de doelstelling voor 2020 van 10% reductie.

Infographic met de uitstoot van broeikasgassen van de EU-landen in 2005 en 2018 en een vergelijking van de vorderingen op weg naar de reductiedoelstelling voor 2020De doelstellingen voor EU-landen
Meer infographics over klimaatverandering

Verder lezen

Klimaatverandering

#GlobalWarming - #EESC roept op tot nieuwe belastingmaatregelen om CO2 uit de atmosfeer te verminderen en te verwijderen

gepubliceerd

on

Het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) heeft onderstreept dat belastingen op kooldioxide-uitstoot niet voldoende zullen zijn om CO te verminderen2 voldoende en zegt dat er een symmetrische benadering van belastingen moet worden gehanteerd die de verwijdering van CO bevordert2 uit de atmosfeer.

Nieuwe belastingen en aanvullende maatregelen op CO2 emissies zullen helpen, maar zullen niet voldoende zijn: de opwarming van de aarde zal waarschijnlijk doorgaan, tenzij reeds uitgestoten CO2 kan uit de atmosfeer gehaald worden. In het advies van Krister Andersson dat tijdens de plenaire vergadering van juli is aangenomen, benadrukt de commissie dat er een nieuw systeem nodig is, waarbij CO2 emissies worden niet alleen belast en daarom afgeraden, maar emissies die al in de atmosfeer zijn, kunnen worden verwijderd, opgeslagen en voor andere doeleinden gebruikt.

Andersson zei tijdens de plenaire vergadering: "Het is belangrijk om belasting te gebruiken om de klimaatneutraliteitsdoelstellingen van Europa te bereiken, maar er is behoefte aan aanvullende instrumenten. Het zou efficiënt zijn als, naast het verminderen van CO2 uitstoot, kunnen we ook CO verwijderen2 van de atmosfeer. Daarom pleiten we voor een symmetrische belastingbenadering op basis van deze strategie: belastingopbrengsten uit CO2 belastingen kunnen worden gebruikt om activiteiten te compenseren die CO verwijderen2 uit de atmosfeer. "

Het EESC beveelt ook aan om door middel van gerichte investeringen nieuwe technologieën op EU- en nationaal niveau te ontwikkelen, die zowel koolstofafvang en -opslag (CCS) als koolstofafvang en -gebruik (CCU) mogelijk maken. Deze maatregelen zouden een volgende stap zijn om de impact van CO te verminderen2 uitstoot, en daarbij vasthouden aan de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling van de VN en de Overeenkomst van Parijs inzake klimaatverandering.

Het Comité wijst ook op praktijken op het gebied van landbeheer die in de EU en in de lidstaten moeten worden aangemoedigd en ondersteund, zoals de nadruk op bossen. Het uitbreiden, herstellen en correct beheren van bossen kan de kracht van fotosynthese benutten om CO aan te pakken2 en moet worden gecompenseerd door een negatief belastingtarief toe te passen. Bossen verwijderen op natuurlijke wijze kooldioxide en bomen zijn vooral goed in het opslaan van koolstof dat uit de atmosfeer is verwijderd. In ieder geval, of het nu gaat om nieuwe technologieën of andere praktijken, moeten maatregelen symmetrisch, efficiënt en op een voor iedereen sociaal aanvaardbare manier worden uitgevoerd.

Volgens het EESC moet de opwarming van de aarde wereldwijd, volledig en symmetrisch worden aangepakt, rekening houdend met de huidige CO-niveaus2 in de atmosfeer. Het zou nuttig zijn om binnen de EU regels vast te stellen en op basis hiervan internationale besprekingen te beginnen met andere handelsblokken. In de toekomst om tot een effectief, symmetrisch beleidskader te komen om de toenemende hoeveelheid CO aan te pakken2zouden nieuwe belastingmaatregelen kunnen worden voorgesteld als aanvulling op het huidige systeem voor de handel in emissierechten en de nationale koolstofbelastingen.

De aanpak van de Europese Commissie in de Europese Green Deal met het Europese emissiehandelssysteem (ETS) lijkt de goede kant op te gaan en goede vooruitgang te boeken bij het vaststellen van een effectievere koolstofbeprijzing in de hele economie. De ETS is gebaseerd op het "cap and trade" -principe, waarbij een plafond wordt gesteld aan de totale hoeveelheid van bepaalde broeikasgassen die kunnen worden uitgestoten.

De dop wordt in de loop van de tijd verlaagd, waardoor de totale uitstoot afneemt. Binnen de limieten van de limiet ontvangen of kopen bedrijven die onder het systeem vallen emissierechten, die indien nodig verhandelbaar zijn. Een dergelijk instrument moet worden gecoördineerd met andere aanvullende instrumenten, waaronder een nieuwe benadering van belastingheffing in een coherent beleidskader, en met andere vergelijkbare instrumenten die in andere regio's over de hele wereld worden geïmplementeerd.

Verder lezen
advertentie

Facebook

Twitter

Trending