Verbind je met ons

Leefomgeving

Renovatiegolf: Verdubbeling van het renovatietempo om emissies te verminderen, herstel te stimuleren en energiearmoede te verminderen

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft haar gepubliceerd Renovatie golfstrategie om de energieprestaties van gebouwen te verbeteren. De Commissie streeft ernaar het renovatietempo in de komende tien jaar ten minste te verdubbelen en ervoor te zorgen dat renovaties leiden tot een efficiënter gebruik van energie en hulpbronnen. Dit zal de levenskwaliteit van mensen die in de gebouwen wonen en gebruiken verbeteren, de uitstoot van broeikasgassen in Europa verminderen, digitalisering bevorderen en het hergebruik en recycling van materialen verbeteren. Tegen 2030 zouden 35 miljoen gebouwen kunnen worden gerenoveerd en tot 160,000 extra groene banen gecreëerd in de bouwsector.

Gebouwen zijn verantwoordelijk voor ongeveer 40% van het energieverbruik van de EU en 36% van de uitstoot van broeikasgassen. Maar slechts 1% van de gebouwen ondergaat elk jaar een energie-efficiënte renovatie, dus effectieve actie is cruciaal om Europa klimaatneutraal te maken tegen 2050. Met bijna 34 miljoen Europeanen die het zich niet kunnen veroorloven om hun huis verwarmd te houden, is het overheidsbeleid om energie-efficiënte renovatie te bevorderen ook een vereiste. reactie op energiearmoede, de gezondheid en het welzijn van mensen ondersteunen en hun energierekening helpen verlagen. De Commissie heeft vandaag ook een aanbeveling voor de lidstaten gepubliceerd over de aanpak van energiearmoede.

Frans Timmermans, uitvoerend vicevoorzitter van de Europese Green Deal: “We willen dat iedereen in Europa een huis heeft dat ze kunnen verlichten, verwarmen of koelen zonder de bank te breken of de planeet kapot te maken. De Renovatiegolf zal de plaatsen waar we werken, wonen en studeren verbeteren, terwijl we onze impact op het milieu verminderen en banen scheppen voor duizenden Europeanen. We hebben betere gebouwen nodig als we beter terug willen bouwen. "

Commissaris voor Energie Kadri Simson zei: “Het groene herstel begint thuis. Met de Renovatiegolf pakken we de vele hindernissen aan die renovatie tegenwoordig complex, duur en tijdrovend maken en de broodnodige maatregelen tegenhouden. We zullen betere manieren voorstellen om renovatievoordelen, minimale energieprestatienormen, meer EU-financiering en technische bijstand te meten, groene hypotheken aan te moedigen en meer hernieuwbare energiebronnen bij verwarming en koeling te ondersteunen. Dit wordt een gamechanger voor huiseigenaren, huurders en overheden. ”

De strategie zal prioriteit geven aan maatregelen op drie gebieden: koolstofarm maken van verwarming en koeling; het aanpakken van energiearmoede en slechtst presterende gebouwen; en renovatie van openbare gebouwen zoals scholen, ziekenhuizen en administratieve gebouwen. De Commissie stelt voor om de bestaande belemmeringen in de hele renovatieketen - vanaf de conceptie van een project tot de financiering en voltooiing ervan - weg te nemen met een reeks beleidsmaatregelen, financieringsinstrumenten en instrumenten voor technische bijstand.

De strategie omvat de volgende hoofdacties:

  • Strengere regelgeving, normen en informatie over de energieprestaties van gebouwen om betere prikkels te geven voor renovaties in de publieke en private sector, waaronder een gefaseerde invoering van verplichte minimumnormen voor energieprestaties voor bestaande gebouwen, bijgewerkte regels voor energieprestatiecertificaten en een mogelijke uitbreiding van het gebouw renovatievereisten voor de publieke sector;
  • te zorgen voor toegankelijke en goed gerichte financiering, onder meer via de vlaggenschepen `` Renovate '' en `` Power Up '' in de Recovery and Resilience Facility onder NextGenerationEU, vereenvoudigde regels voor het combineren van verschillende financieringsstromen en meerdere prikkels voor particuliere financiering;
  • vergroting van de capaciteit om renovatieprojecten voor te bereiden en uit te voeren, van technische bijstand aan nationale en lokale autoriteiten tot opleiding en ontwikkeling van vaardigheden voor werknemers in nieuwe groene banen;
  • uitbreiding van de markt voor duurzame bouwproducten en -diensten, inclusief de integratie van nieuwe materialen en op de natuur gebaseerde oplossingen, en herziene wetgeving over het op de markt brengen van bouwproducten en doelstellingen voor hergebruik en terugwinning van materialen;
  • het creëren van een New European Bauhaus, een interdisciplinair project dat mede wordt aangestuurd door een adviesraad van externe experts, waaronder wetenschappers, architecten, ontwerpers, kunstenaars, planners en het maatschappelijk middenveld. Vanaf nu tot zomer 2021 zal de Commissie een breed participatief co-creatieproces voeren en vervolgens een netwerk van vijf personen opzetten die in 2022 Bauhaus hebben opgericht in verschillende EU-landen, en;
  • ontwikkeling van buurtgerichte benaderingen voor lokale gemeenschappen om hernieuwbare en digitale oplossingen te integreren en energieneutrale districten te creëren, waar consumenten prosumenten worden die energie aan het net verkopen. De strategie omvat ook een Initiatief voor Betaalbare Huisvesting voor 100 wijken.

Bij de herziening van de richtlijn hernieuwbare energie in juni 2021 zal worden overwogen de doelstelling van hernieuwbare verwarming en koeling te versterken en een minimum aan hernieuwbare energie in gebouwen te introduceren. De Commissie zal ook onderzoeken hoe de EU-begrotingsmiddelen naast de inkomsten van het EU-emissiehandelssysteem (EU ETS) kunnen worden gebruikt om nationale energie-efficiëntie- en besparingsregelingen te financieren die gericht zijn op de lagere inkomenspopulaties. Het Ecodesign Framework zal verder worden ontwikkeld om efficiënte producten voor gebruik in gebouwen te bieden en het gebruik ervan te bevorderen.

De Renovatiegolf gaat niet alleen over het energiezuiniger en klimaatneutraal maken van de bestaande gebouwen. Het kan een grootschalige transformatie van onze steden en gebouwde omgeving teweegbrengen. Het kan een kans zijn om een ​​toekomstgericht proces te starten om duurzaamheid en stijl te matchen. Zoals aangekondigd door voorzitter Von der Leyen, zal de Commissie het nieuwe Europese Bauhaus lanceren om een ​​nieuwe Europese esthetiek te koesteren die prestatie combineert met inventiviteit. We willen leefbare omgevingen voor iedereen toegankelijk maken en opnieuw het betaalbare met het artistieke trouwen in een nieuwe duurzame toekomst.

Achtergrond

De COVID-19-crisis heeft onze gebouwen, hun belang in ons dagelijks leven en hun kwetsbaarheid onder de aandacht gebracht. Tijdens de pandemie is het huis het middelpunt van het dagelijkse leven geweest voor miljoenen Europeanen: een kantoor voor wie telewerken, een kinderdagverblijf of klaslokaal voor kinderen en leerlingen, voor velen een knooppunt voor online winkelen of amusement.

Investeren in gebouwen kan een broodnodige stimulans geven aan de bouwsector en de macro-economie. Renovatiewerken zijn arbeidsintensief, creëren banen en investeringen die geworteld zijn in vaak lokale toeleveringsketens, genereren vraag naar zeer energiezuinige apparatuur, vergroten de klimaatbestendigheid en voegen waarde toe aan eigendommen op de lange termijn.

Om de emissiereductiedoelstelling van ten minste 55% voor 2030 te halen, die de Commissie in september 2020 heeft voorgesteld, moet de EU de uitstoot van broeikasgassen van gebouwen met 60%, hun energieverbruik met 14% en het energieverbruik van verwarming en koeling verminderen met 18%.

Het Europese beleid en de Europese financiering hebben al een positieve invloed gehad op de energie-efficiëntie van nieuwe gebouwen, die nu nog maar de helft van de energie verbruiken die meer dan 20 jaar geleden zijn gebouwd. 85% van de gebouwen in de EU is echter meer dan 20 jaar geleden gebouwd en 85-95% zal naar verwachting in 2050 nog staan. De renovatiegolf is nodig om ze op vergelijkbare normen te brengen.

Meer informatie

Renovatie golfstrategie

Bijlage en Werkdocument van de staf over de Renovatiegolfstrategie

Memo (Q&A) over de Renovatiegolfstrategie

Factsheet over de Renovatiegolfstrategie

Factsheet over het nieuwe Europese Bauhaus

Aanbeveling energiearmoede

Bijlage en Werkdocument van de staf over de aanbeveling energiearmoede

Renovation Wave webpagina

Webpagina Energiearmoede

Leefomgeving

President von der Leyen op EU Green Week 2020: Op weg naar Kunming

gepubliceerd

on

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen hield een toespraak tijdens de slotzitting van de EU Green Week 2020. “Biodiversiteit vormt de kern van [onze] toekomst en de toekomst van onze planeet. Er is geen keuze tussen natuur enerzijds en economie anderzijds. Wat goed is voor de natuur, is goed voor de economie. Klimaatverandering en verlies van biodiversiteit gebeuren voor onze ogen. Ze versterken elkaar. De noodzaak om te handelen is nog nooit zo duidelijk geweest. Dit is wat mij drijft als voorzitter van de Europese Commissie. "

In haar toespraak riep president Von der Leyen alle aanwezigen op om hun krachten te bundelen om het verlies aan biodiversiteit te bestrijden en van Europa hierin een wereldleider te maken: “Vandaag roepen we iedereen op om mee te doen aan onze actie om het verlies aan biodiversiteit een halt toe te roepen. U bent vandaag talrijk, afkomstig uit alle delen van Europa, de publieke en private sector, kleine dorpen en grote steden, start-ups, KMO's en multinationals. En er zijn steeds meer bondgenoten in de wereld: ontwikkelings- en humanitaire organisaties; bedrijven en steden; jeugd- en geloofsorganisaties; en natuurlijk alle landen en regio's over de hele wereld die het verlies aan biodiversiteit willen aanpakken. We werken samen. We bieden leiderschap om ons te helpen om volgend jaar overeenstemming te bereiken over een nieuw Global Biodiversity Framework in Kunming. Globale regels die duidelijk en meetbaar zijn, waardoor we elkaar verantwoordelijk kunnen houden. Laten we, ieder van ons, zonder uitstel handelen. U kunt op mijn inzet rekenen. "

De volledige toespraak is online beschikbaar hier.

Verder lezen

Leefomgeving

Commissie lanceert kenniscentrum om het verlies aan biodiversiteit om te keren en de ecosystemen van Europa te beschermen

gepubliceerd

on

In het kader van de Europese groene weeklanceert de Europese Commissie een nieuw Kenniscentrum Biodiversiteit: een one-stop-shop voor wetenschappelijk onderbouwd bewijs voor het herstellen en beschermen van de natuurlijke ecosystemen die ons voorzien van voedsel, medicijnen, materialen, recreatie en welzijn. Het kenniscentrum zal de nieuwste kennis over biodiversiteit beschikbaar stellen om de impact van EU-beleid te versterken.

Het zal ook helpen om de implementatie van het EU-biodiversiteitsstrategie voor 2030, dat tot doel heeft de Europese biodiversiteit tegen het einde van het decennium op weg te helpen naar herstel. Commissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij Virginijus Sinkevičius zei: “Alleen wat wordt gemeten, wordt gedaan. Als we de EU-biodiversiteitsstrategie willen waarmaken, moeten we alle punten beter met elkaar verbinden, en daarvoor hebben we degelijke gegevens nodig. Of het nu gaat om de status van bestuivers, de milieu-impact van pesticiden, de waarde van natuur voor het bedrijfsleven of de economische beweegredenen van op de natuur gebaseerde oplossingen. We moeten ook ten volle gebruik maken van de digitale transformatie, aardobservatie en burgerwetenschap. Het nieuwe kenniscentrum zal dit alles samenbrengen en de manier waarop we kennis over biodiversiteit genereren en beheren verbeteren, voor gebruik op beleidsterreinen. "

Mariya Gabriel, commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd, verantwoordelijk voor het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek, voegde toe: “De wetenschap speelt een cruciale rol bij het behoud van onze biodiversiteit. Onder leiding van onze eigen wetenschappers van het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek, zal het nieuwe Kenniscentrum voor Biodiversiteit de Europese en mondiale onderzoeksgemeenschap en beleidsmakers helpen om de enorme hoeveelheid beschikbare informatie te oogsten en te begrijpen, door deze te stroomlijnen in effectief beleid dat de Europese ecosystemen beschermt en de diensten die ze bieden aan Europese burgers. "

Bovendien is de allereerste EU-brede ecosysteembeoordeling gearriveerd, waaruit blijkt dat er een schat aan biodiversiteitsgegevens bestaat die kunnen helpen bij het nemen van de juiste maatregelen om de druk op onze ecosystemen te verlichten, maar veel daarvan blijft ongebruikt. Uit de beoordeling blijkt dat we steeds afhankelijker worden van onze ecosystemen, die zelf onder hoge druk blijven staan ​​door de gevolgen van klimaatverandering en menselijke activiteiten. Het Kenniscentrum Biodiversiteit zal de uitdagingen die bij de beoordeling aan het licht komen direct aanpakken. Meer informatie is beschikbaar hier.

Verder lezen

Landbouw

Commissie verwelkomt akkoord van de Raad over toekomstig gemeenschappelijk landbouwbeleid

gepubliceerd

on

Op 20 oktober bereikte de Raad overeenstemming over zijn onderhandelingsstandpunt, de zogenaamde algemene oriëntatie, over de hervormingsvoorstellen van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). De Commissie verwelkomt dit akkoord, een beslissende stap op weg naar de onderhandelingsfase met de medewetgevers.

Landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski zei: “Ik verwelkom de geboekte vooruitgang en de algemene benadering van het gemeenschappelijk landbouwbeleid die vannacht is bereikt. Dit is een belangrijke stap voor onze boeren en onze boerengemeenschap. Ik ben dankbaar voor de constructieve samenwerking van de lidstaten en ik vertrouw erop dat deze overeenkomst ertoe zal bijdragen dat de Europese landbouw in de toekomst economische, ecologische en sociale voordelen kan blijven bieden aan onze boeren en burgers. "

Het Europees Parlement stemt ook over de voorstellen voor het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) tijdens de plenaire vergadering, met stemmingsessies die gepland staan ​​tot vandaag (23 oktober). Zodra het Europees Parlement het eens is over een standpunt voor alle drie de GLB-verslagen, kunnen de medewetgevers de onderhandelingsfase beginnen om tot een algemeen akkoord te komen.

De Commissie presenteerde haar GLB-hervormingsvoorstellen in juni 2018, gericht op een meer flexibele, prestatie- en resultaatgerichte aanpak, en tegelijkertijd hogere ambities op het gebied van milieu en klimaatactie. Na de goedkeuring van de strategieën van boer tot bord en biodiversiteit, presenteerde de Commissie de verenigbaarheid van de GLB-hervorming met de ambitie van de Green Deal.

Verder lezen
advertentie

Facebook

Twitter

Trending