Verbind je met ons

Milieu

Evaluatie van de #UrbanWasteWater-behandelingswetgeving van de EU is geschikt voor het beoogde doel, maar de effectiviteit kan worden verbeterd

DELEN:

gepubliceerd

on

An evaluatie van de Richtlijn inzake de behandeling van stedelijk afvalwater concludeert dat het over het algemeen geschikt is voor het beoogde doel, hoewel er ruimte is om de positieve effecten ervan te versterken en de tenuitvoerlegging ervan in een aantal lidstaten te versnellen.

Uit de evaluatie blijkt dat wetgeving, die bijna 30 jaar oud is, succesvol is geweest in het vergroten van de inzameling en behandeling van afvalwater in de hele EU, maar dat een herziening nodig is om bestaande en nieuwe vervuiling aan te pakken, zich aan te passen aan maatschappelijke problemen als gevolg van klimaatverandering, en te reageren op technische ontwikkelingen. Commissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij Virginijus Sinkevičius zei: “De richtlijn inzake de behandeling van stedelijk afvalwater is over het algemeen krachtige EU-wetgeving die heeft geleid tot zichtbare verbeteringen aan onze waterlichamen.

“Now it is time to deal with the remaining pollution that is not yet sufficiently addressed by this Directive. As also identified in the recent Waterfitness check, moeten we manieren vinden om om te gaan met verontreinigingen van opkomende zorg, zoals farmaceutica en microplastics die onze waterlichamen bereiken – vaak door verwijdering door huishoudens – maar ook door stedelijke afvoer of industriële emissies.”

Uit de evaluatie blijkt dat, hoewel de richtlijn duur is om uit te voeren, de voordelen duidelijk opwegen tegen de kosten. Lidstaten die worstelen met de uitvoering ervan, hebben technische ondersteuning en substantiële EU-financiering ontvangen om naleving te bereiken, door de levering van infrastructuur, terwijl problemen met de betaalbaarheid van water worden vermeden.

Bovendien blijkt uit de geschiktheidscontrole dat de richtlijn – gezien het feit dat deze in 1991 in werking is getreden – niet adequaat omgaat met opkomende problemen zoals geneesmiddelen en microplastics, die vaak via het afvalwatersysteem in waterlichamen terechtkomen.

Meer informatie is beschikbaar in a nieuwsbericht.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending