Verbind je met ons

Brexit

Op de G7-top biedt Trump #Brexit Britain een 'zeer grote' handelsovereenkomst aan

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De Amerikaanse president Donald Trump beloofde Boris Johnson op zondag (25 augustus) een grote handelsovereenkomst voor Groot-Brittannië na de Brexit en prees de nieuwe premier als de juiste man om Groot-Brittannië uit de Europese Unie te halen, schrijven Jeff Mason als William James.

Johnson, die voor een delicate taak staat om Europese bondgenoten te kalmeren zonder Trump boos te maken op een G7-top in Frankrijk, zei dat handelsbesprekingen met de Verenigde Staten moeilijk zouden zijn, maar er waren enorme kansen voor Britse bedrijven op de Amerikaanse markt.

Toen hij met Johnson sprak met verslaggevers in de aanloop naar een handelsgerichte bilaterale bijeenkomst, zei Trump dat het lidmaatschap van Groot-Brittannië van de EU een rem was op de inspanningen om nauwere handelsbetrekkingen te smeden.

"We gaan een heel grote handelsovereenkomst sluiten - groter dan we ooit hebben gehad met het VK", zei Trump. “Op een gegeven moment zullen ze niet de hindernis hebben van - ze zullen het anker om hun enkel niet hebben, want dat is wat ze hadden. We gaan dus een aantal zeer goede handelsbesprekingen houden en grote aantallen. "

advertentie

Met minder dan drie maanden tot een deadline van 31 oktober is het nog steeds volkomen onduidelijk, hoe, wanneer en zelfs of Groot-Brittannië de EU zal verlaten. De onzekerheid rond de Brexit, de belangrijkste politieke en economische naoorlogse beweging van het Verenigd Koninkrijk, heeft de bondgenoten en investeerders verbijsterd en de markten onder druk gezet.

Tegenstanders zijn bang dat de Brexit Groot-Brittannië armer zal maken en het Westen zal verdelen, aangezien het worstelt met zowel het onconventionele presidentschap van Trump als de groeiende assertiviteit van Rusland en China.

Voorstanders erkennen dat de scheiding op korte termijn instabiliteit kan veroorzaken, maar zeggen dat het op de langere termijn het Verenigd Koninkrijk zal laten gedijen als het wordt losgekoppeld van wat zij beschouwen als een gedoemde poging om Europese eenheid te smeden.

advertentie

Trump en Johnson waren in de Franse badplaats Biarritz voor een top van G7-geïndustrialiseerde landen die scherpe verschillen aan het licht brachten over handelsprotectionisme en een reeks andere kwesties, waaronder klimaatverandering en digitale belastingen voordat het zelfs maar was begonnen.

Johnson zal zondag een ontmoeting hebben met Donald Tusk, hoofd van de Europese Raad, die op zaterdag (24 augustus) zei dat Johnson als "Mr No-Deal" zou optreden als hij Groot-Brittannië uit de EU zou halen zonder een terugtrekkingsakkoord.

Johnson zal naar verwachting aan Tusk vertellen dat Groot-Brittannië slechts £ 9 miljard zal betalen in plaats van de £ 39 miljard aansprakelijkheid die is overeengekomen door voormalig premier Theresa May in het kader van een no-deal Brexit, meldde Sky News op zondag (25 augustus).

Bij zijn aankomst op zaterdag zei Johnson met betrekking tot de escalerende handelsoorlog tussen de VS en China dat hij "zeer bezorgd" was over de groei van protectionisme. Hij zei dat degenen die "de tarieven steunden het risico liepen de schuld op zich te nemen van de neergang van de wereldeconomie".

Zondag tegenover Trump prees Johnson de prestaties van de Amerikaanse economie voordat hij eraan toevoegde: "Maar om een ​​vage, schaapachtige opmerking te maken van onze kijk op de handelsoorlog - we zijn voorstander van handelsvrede in het algemeen."

Johnson gebruikte een telefoontje naar Trump voorafgaand aan de top om te eisen dat hij handelsbelemmeringen zou verlagen en delen van de Amerikaanse economie open zou stellen voor Britse bedrijven, daarbij verwijzend naar een breed scala aan markten, van auto's tot bloemkool.

Groot-Brittannië keek uit naar een aantal uitgebreide gesprekken over het bevorderen van de toekomstige VK-VS-relatie, zei Johnson, eraan toevoegend dat hij Trump duidelijk had gemaakt dat de National Health Service geen deel zou uitmaken van handelsbesprekingen.

De voorkeur van Londen gaat uit naar een uitgebreide vrijhandelsovereenkomst met de Verenigde Staten na de Brexit, zeggen Britse regeringsfunctionarissen, terwijl sommige Amerikaanse functionarissen, waaronder Trump's nationale veiligheidsadviseur John Bolton, hebben gesproken over een sectorgewijze benadering.

Hints van die verdeeldheid kwamen zondag naar voren.

Zoals Johnson zei dat Londen en Washington een "fantastische deal" zouden doen, onderbrak Trump hem om te zeggen: "veel fantastische mini-deals, we hebben het over veel verschillende deals, maar we hebben het naar onze zin."

Brexit

Brexit-impact 'wordt erger' doordat supermarktwinkel meer gaat kosten en sommige EU-producten uit de schappen verdwijnen

gepubliceerd

on

De volledige impact van Brexit op zowel bedrijven als consumenten zal pas volgend jaar worden gevoeld, aangezien de tekorten zullen toenemen in sectoren variërend van voedsel tot bouwmaterialen, heeft een vooraanstaande douanedeskundige beweerd, schrijft David Peterselie.

Simon Sutcliffe, een partner bij belasting- en adviesbureau Blick Rothenberg, is van mening dat vertragingen door de regering bij de uitvoering van de douanewetten na de Brexit de impact van het vertrek van het VK uit de Europese Unie hebben "verzacht" en dat "het nog erger zal worden" wanneer ze eindelijk ingevoerd vanaf januari 2022.

Ondanks het vertrek uit de EU op 1 januari 2020 heeft de regering veel van de douanewetten die vorig jaar in werking zouden treden.

advertentie

De eis van pre-notificatie van aankomst in het VK van import van agrofood wordt ingevoerd op 1 januari 2022 in plaats van de reeds uitgestelde datum van 1 oktober van dit jaar.

De nieuwe eisen voor Export Gezondheidscertificaten worden nu nog later ingevoerd, namelijk op 1 juli volgend jaar.

Controles om dieren en planten te beschermen tegen ziekten, plagen of verontreinigingen worden ook uitgesteld tot 1 juli 2022, evenals de vereiste voor veiligheids- en beveiligingsverklaringen bij invoer.

advertentie

Wanneer deze wetten, die ook het douaneaangiftesysteem omvatten, van kracht worden, gelooft de heer Sutcliffe dat de voedsel- en grondstoffentekorten die al tot op zekere hoogte al bestaan ​​- vooral in Noord-Ierland - op het vasteland zullen verergeren met sommige producten verdwijnen in de nabije toekomst uit de supermarktschappen.

Sutcliffe, die als een van de eersten het tekort aan vrachtwagenchauffeurs voorspelde,nd grensproblemen in Noord-Ierland, zei: "Zodra deze extra verlengingen eindigen, zullen we in een hele wereld van pijn zitten totdat importeurs er grip op krijgen, net zoals de exporteurs van het VK naar de EU dat al hebben gedaan.

“De kosten van de betrokken bureaucratie zullen ertoe leiden dat veel retailers sommige producten uit de EU eenvoudigweg niet meer op voorraad zullen hebben.

Als je weet dat je fruitbezorging 10 dagen vastzit in een Britse haven, wachtend om te worden gecontroleerd, dan ga je niet de moeite nemen om het te importeren, want het gaat af voordat het de winkel bereikt.

"We kijken naar allerlei soorten producten die uit supermarkten verdwijnen, van salami tot kazen, omdat ze gewoon te duur zullen zijn om te verzenden. Hoewel een paar delicatessenwinkels deze producten op voorraad hebben, zullen ze duurder worden en moeilijker te verkrijgen zijn. vind."

Hij voegde eraan toe dat de supermarktwinkel ook te maken zal krijgen met sterke prijsstijgingen, aangezien de importkosten van zelfs basisproducten zoals vers vlees, melk, eieren en groenten retailers meer zullen kosten.

"De retailers zullen niet veel andere keuze hebben dan in ieder geval een deel van de hogere kosten door te berekenen aan de consument", aldus Sutcliffe. “Consumenten zullen met andere woorden minder keuze hebben en meer moeten betalen voor hun wekelijkse boodschappen.”

Een woordvoerder van nr. 10 zei: “We willen dat bedrijven zich concentreren op hun herstel van de pandemie in plaats van te moeten omgaan met nieuwe vereisten aan de grens, en daarom hebben we een pragmatisch nieuw tijdschema opgesteld voor de invoering van volledige grenscontroles.

"Bedrijven hebben nu meer tijd om zich voor te bereiden op deze controles, die in de loop van 2022 geleidelijk zullen worden ingevoerd."

Verder lezen

Brexit

Europese ministers zeggen vertrouwen in VK op een laag pitje

gepubliceerd

on

Vicevoorzitter van de Commissie Maroš Šefčovič, die de ministers op de hoogte houdt van de laatste ontwikkelingen, zei dat het vertrouwen moet worden hersteld en dat hij hoopt voor het einde van het jaar oplossingen te vinden met het VK. 

De Europese ministers die bijeenkwamen voor de Raad Algemene Zaken (21 september) werden op de hoogte gehouden van de stand van zaken in de betrekkingen tussen de EU en het VK, met name wat betreft de uitvoering van het protocol betreffende Ierland/Noord-Ierland.

Šefčovič bracht de ministers op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, waaronder zijn recente bezoek aan Ierland en Noord-Ierland, en de ministers herhaalden hun steun voor de aanpak van de Europese Commissie: “De EU zal met het VK blijven samenwerken om oplossingen te vinden in het kader van het protocol. We zullen ons uiterste best doen om de burgers en bedrijven in Noord-Ierland weer voorspelbaar en stabiel te maken en ervoor te zorgen dat ze de kansen die het protocol biedt, inclusief toegang tot de interne markt, optimaal kunnen benutten.”

advertentie

De vice-president zei dat veel ministers in het debat tijdens de Raadsvergadering hadden gesproken met bezorgdheid over de vraag of het VK een betrouwbare partner was. De Franse minister van Europa, Clement Beaune, zei op weg naar de vergadering dat de Brexit en het recente geschil met Frankrijk over de AUKUS-onderzeeërovereenkomst niet door elkaar mogen worden gehaald. Hij zei echter dat er een vertrouwenskwestie was en zei dat het VK een nauwe bondgenoot was, maar dat de Brexit-overeenkomst niet volledig werd gerespecteerd en dat vertrouwen nodig was om verder te kunnen. 

Šefčovič streeft ernaar alle openstaande problemen met het VK voor het einde van het jaar op te lossen. Over het dreigement van het VK om gebruik te maken van artikel 16 van het protocol, dat het VK in staat stelt specifieke vrijwaringsmaatregelen te nemen als het protocol leidt tot ernstige economische, sociale of milieuproblemen die kunnen aanhouden of tot verlegging van de handel, zei Šefčovič dat de EU zou moeten reageren en dat de ministers de Commissie hadden gevraagd zich op elke eventualiteit voor te bereiden. Toch hoopt Šefčovič dat dit kan worden voorkomen.

Noord-Ierland heeft al te maken met handelsverlegging, zowel bij de import als bij de export. Dit is grotendeels te wijten aan de zeer dunne handelsovereenkomst die het VK heeft gekozen om na te streven met de EU, ondanks dat het minder schadelijke opties wordt aangeboden. Eventuele vrijwaringsmaatregelen moeten qua omvang en duur worden beperkt. Er is ook een ingewikkelde procedure voor het bespreken van vrijwaringsmaatregelen zoals beschreven in bijlage zeven van het protocol, wat inhoudt dat de Gemengde Commissie hiervan op de hoogte wordt gesteld en een maand moet worden gewacht om eventuele waarborgen toe te passen, tenzij er sprake is van buitengewone omstandigheden (waarvan het VK ongetwijfeld zal beweren dat die er zijn) . De maatregelen worden vervolgens driemaandelijks geëvalueerd, mocht het onverhoopt toch gegrond blijken te zijn.

advertentie

Verder lezen

Brexit

Groot-Brittannië stelt implementatie van handelscontroles na Brexit uit

gepubliceerd

on

Groot-Brittannië zei dinsdag (14 september) dat het de implementatie van sommige post-Brexit-importcontroles uitstelde, de tweede keer dat ze zijn teruggedrongen, daarbij verwijzend naar de druk op bedrijven door de pandemie en de wereldwijde druk op de toeleveringsketen.

Groot-Brittannië verliet eind vorig jaar de interne markt van de Europese Unie, maar in tegenstelling tot Brussel, dat onmiddellijk grenscontroles invoerde, heeft het de invoering van invoercontroles op goederen zoals voedsel gespreid om bedrijven de tijd te geven zich aan te passen.

Nadat de invoering van controles vanaf 1 april al met zes maanden was uitgesteld, heeft de regering de noodzaak van volledige douaneaangiften en controles nu teruggeschoven naar 1 januari 2022. Veiligheidsverklaringen zijn vanaf 1 juli volgend jaar vereist.

advertentie

"We willen dat bedrijven zich concentreren op hun herstel van de pandemie in plaats van te moeten omgaan met nieuwe vereisten aan de grens, daarom hebben we een pragmatisch nieuw tijdschema opgesteld voor de invoering van volledige grenscontroles", zei Brexit-minister David Frost.

"Bedrijven hebben nu meer tijd om zich voor te bereiden op deze controles, die in de loop van 2022 geleidelijk zullen worden ingevoerd."

Bronnen in de sector logistiek en douane hebben ook gezegd dat de infrastructuur van de overheid niet klaar was om volledige controles op te leggen.

advertentie

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending