Verbind je met ons

EU

Gevaarlijk denken dat #EUASEAN handelsovereenkomst bedreigt

DELEN:

gepubliceerd

on

Gevaarlijk wetenschappelijk denken kan een deal van de Europese Unie met haar op twee na grootste handelspartner, de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (ASEAN), in gevaar brengen. Erger nog, het kan de klimaatverandering vergroten, wat een aanzienlijke impact zal hebben op toekomstige generaties. Erkenning van nieuwe wetenschappelijke studies zou de ontbossing kunnen verminderen, die de klimaatverandering stimuleert. De EU blijft op dit moment echter vasthouden aan een beleid waarbij biobrandstoffen uit palmolie als een probleem worden gezien en niet als een oplossing voor haar problemen met biobrandstoffen. schrijft Nik Nazmi, parlementslid van Maleisië (foto hieronder).

Diplomaten van de Europese Unie en de ASEAN werken al meer dan tien jaar ijverig aan een handelsovereenkomst. Een dergelijke overeenkomst zou belangrijke economische, ecologische en sociale voordelen opleveren voor een totale bevolking van meer dan 1.1 miljard mensen. Die plannen gingen in juni weer een stap vooruit met de overeenkomst over een nieuwe handelsovereenkomst tussen de EU en Vietnam en een overeenkomst met Singapore eerder dit jaar. Terwijl de EU werkt aan een bredere overeenkomst met de ASEAN, blijft een meningsverschil over palmolie een belangrijk knelpunt.

Als parlementslid voor Maleisië, de op twee na grootste economie van ASEAN, steun ik het doel van een vrijhandelsovereenkomst die ons allemaal ten goede zal komen. Vandaag de dag heeft de Europese Unie zich echter vijandig opgesteld tegenover palmolie als bron van biobrandstof, wat een verkeerd beeld geeft van de werkelijke milieubelangen in deze kwestie. Landbouwinvesteerders die veel te winnen hebben, hebben deze verwrongen wetenschap gesteund die veel te winnen heeft als de EU voldoet aan haar biobrandstofmandaten uit koolzaad en sojabonen.

Het lijdt geen twijfel dat bossen een stabiliserende rol spelen met betrekking tot ons klimaat. Studies hebben echter aangetoond dat een terugtrekking uit palmbrandstoffen wereldwijd tot ontbossing zal leiden. Dat komt omdat om te voldoen aan de EU-mandaten voor biobrandstoffen de productie van koolzaadolie en sojabonen moet worden verhoogd.

Volgens een rapport van de International Union for the Conservation of Nature (IUCN) hebben deze alternatieve gewassen nog meer land nodig (zelfs vier of tien keer meer, afhankelijk van de plaatselijke omstandigheden). Dergelijke bevindingen strekken zich in feite enkele jaren terug.

Ontbossing veroorzaakt door de productie van rundvlees en sojabonen (primarily in Latin America) account for well over half of carbon emissions from deforestation worldwide – according to a study from Global Environmental Change released last year.

In Maleisië maken we ons grote zorgen over de kwestie van ontbossing en hebben we verplicht gesteld dat 50% van onze landmassa onder bosbedekking moet blijven. Sommigen in de huidige regering, waaronder ikzelf, dringen aan op verdere mandaten om gebieden van palmolieproductie te beperken.

advertentie

In plaats van de deur naar palmolie dicht te gooien, heeft het reguleren van de industrie een grotere kans van slagen als de EU en de ASEAN samenwerken. De EU zou haar regelrechte verzet tegen palmolie moeten laten vallen en in plaats daarvan moeten samenwerken met de ASEAN om regelgevende oplossingen te vinden voor bestaande problemen. Een dergelijke oplossing zal een aanzienlijke impact hebben op de wereldwijde strijd tegen klimaatverandering. Eentje waar onze kleinkinderen ons dankbaar voor mogen zijn.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending