Verbind je met ons

EU

#Trump dempt Macron-optimisme bij #Iran-gesprekken

DELEN:

gepubliceerd

on

De Amerikaanse president Donald Trump leek de Franse inspanningen om met Iran te bemiddelen op zondag (25 augustus) terzijde te schuiven, door te zeggen dat hij weliswaar blij was dat president Emmanuel Macron contact zou opnemen met Teheran om de spanningen te bezweren, maar dat hij door zou gaan met zijn eigen initiatieven, schrijven Jeff Mason en Michel Rose.

Europese leiders hebben moeite gehad om de dreigende confrontatie tussen Iran en de Verenigde Staten te beteugelen sinds Trump zijn land terugtrok uit de internationaal bemiddelde nucleaire deal van Iran uit 2015 en opnieuw sancties oplegde aan de Iraanse economie.

Macron, die de afgelopen weken bemiddelingspogingen heeft ondernomen om een ​​verdere verslechtering in de regio te voorkomen, had tegen LCI Television gezegd dat de G7 overeenstemming had bereikt over gezamenlijke actie tegen Iran.

Het Franse voorzitterschap zei dat de leiders van de G7 er zelfs mee eens waren dat Macron gesprekken zou voeren en boodschappen zou doorgeven aan Iran, nadat ze de kwestie zaterdagavond hadden besproken tijdens een diner op een top in het zuidwesten van Frankrijk.

Trump, die een beleid van maximale druk op Iran heeft gevoerd, heeft echter teruggedrongen.

Op de vraag of hij een verklaring over Iran heeft ondertekend die Macron namens de G7 wil afleggen, zei Trump: “Ik heb dit niet besproken. Nee, dat heb ik niet gedaan”, zei hij tegen verslaggevers, eraan toevoegend dat Macron en de Japanse premier Shinzo Abe vrij waren om met Iran te praten.

'We zullen onze eigen outreach doen, maar weet je, ik kan mensen er niet van weerhouden om te praten. Als ze willen praten, kunnen ze praten.”

Macron, die het voortouw heeft genomen bij het bezweren van de spanningen, uit angst dat een ineenstorting van de nucleaire deal het Midden-Oosten in vuur en vlam zou kunnen zetten, had vrijdag een ontmoeting met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif. Het doel was om voorstellen te bespreken die de crisis zouden kunnen verzachten, waaronder het idee om enkele Amerikaanse sancties te verminderen of Iran te voorzien van een economisch compensatiemechanisme.

advertentie

Macron leek later terug te komen op de opmerkingen van zijn eigen team en zei dat er geen formeel mandaat was van de G7-leiders om een ​​boodschap aan Iran door te geven.

Macron benadrukte hoe moeilijk het is om overeenstemming te bereiken over concrete maatregelen tussen bondgenoten en zei dat de standpunten van de leiders waren samengekomen: niet willen dat Iran een atoombom verkrijgt en vrede en veiligheid in het Midden-Oosten garanderen.

Hij zou die ideeën met Trump bespreken aan de zijlijn van de G7, die ook Groot-Brittannië, Duitsland, Italië, Canada, Japan en de EU omvat.

“Iedereen wil een conflict vermijden, Donald Trump was op dat punt buitengewoon duidelijk”, zei Macron tegen LCI.

“We moeten initiatieven blijven nemen en de komende weken moeten er enerzijds geen Iraanse besluiten meer zijn die deze doelstelling tegenspreken en moeten we nieuwe onderhandelingen openen”, zei Macron zonder details te geven.

Als reactie op de strengere Amerikaanse sancties en op het onvermogen van de Europese mogendheden die partij zijn bij het akkoord – Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland – om het land te compenseren voor de verloren olie-inkomsten, heeft Teheran gereageerd met een reeks stappen, waaronder het terugtrekken uit sommige landen. van zijn toezeggingen om zijn nucleaire activiteit in het kader van het akkoord te beperken.

De Verenigde Staten hebben geen enkele indicatie gegeven dat zij eventuele sancties zullen versoepelen en het is onduidelijk wat voor soort compensatiemechanisme Macron Iran wil bieden, aangezien een voorgesteld handelskanaal voor humanitaire en voedseluitwisselingen met Iran in dit stadium nog steeds niet operationeel is.

Macron heeft ook gezegd dat hij in ruil voor eventuele concessies van Iran verwacht dat het de nucleaire overeenkomst volledig naleeft en dat Iran nieuwe onderhandelingen aangaat, waaronder zijn ballistische rakettenprogramma en regionale activiteiten.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending