Met het aanbieden van juridisch advies, kunnen fans van #Brexit-rebellie vlammen

De regering van de Britse premier Theresa May vocht deze week om haar Brexit-deal te verdedigen door de rechtsgrondslag voor het parlement te schetsen om haar plan om de Europese Unie te verlaten te ondersteunen, maar leek in plaats daarvan de vlammen van rebellie te wakkeren, schrijven Elizabeth Piper en Andrew MacAskill.

May wordt geconfronteerd met een zware strijd om de goedkeuring van het parlement te krijgen in een stemming over 11 in december, wanneer veel aanhangers en tegenstanders van de Brexit zeggen dat ze haar visie om de EU te verlaten, de grootste verschuiving in het buitenlands beleid in meer dan 40-jaren, zullen verwerpen.

Ze heeft het land rondgereisd en televisiestudio's bezocht om te proberen haar deal te verkopen, maar een beweging om het juridisch advies van haar regering aan het parlement te presenteren, leek averechts te werken.

Na een klacht ingediend door een groep wetgevers van verschillende partijen, zei parlementaire spreker John Bercow dat hij geloofde dat er kon worden betoogd dat er een minachting was begaan vanwege het onvermogen om het volledige juridische advies vrij te geven.

De kwestie zou dinsdag opnieuw in het parlement worden behandeld, zei Bercow.

Het was een bedreiging dat een overheidsbron zijn schouders ophaalde als slechts een 'procesrij'.

Tijdens een luidruchtige zitting in het parlement schetste procureur-generaal Geoffrey Cox de juridische adviezen die hij aan de regering had gegeven, waaronder een "backstop" -arrangement om de terugkeer van een harde grens tussen Noord-Ierland en de EU-lidstaat Ierland te voorkomen als een toekomstige Britse EU-handelsovereenkomst wordt niet op tijd bereikt.

"Deze deal ... is de beste manier waarop ik er heilig in geloof dat we de Europese Unie in maart 29 verlaten," vertelde Cox aan het parlement. "Dit is de deal die ervoor zorgt dat dit op een ordentelijke manier gebeurt met rechtszekerheid."

Maar zijn woorden deden weinig om enkele van de meest bijtende critici van de deal te kalmeren, waar veel Brexit-aanhangers beweerden dat de zogenaamde backstop voor Noord-Ierland het risico liep om Groot-Brittannië eindeloos in de douane-unie van de EU te binden.

"Het juridische samenvattende document is erger dan we vreesden: de douane-unie voor de backstop is onbepaald, het VK zou een regelnemer zijn en het Europese Hof (van Justitie) heeft de leiding over ons lot, in plaats van het soevereine Britse parlement," voormalige Brexit zei minister David Davis. "Dit is geen Brexit."

May's Noord-Ierse bondgenoten, de Democratic Unionist Party, die haar minderheidsregering steunden, gingen verder.

Plaatsvervangend DUP-leider Nigel Dodds zei: "De algemene context hiervan is ... een zeer onaantrekkelijke, onbevredigende presentatie en hij (Cox) moet daarom, in plaats van deze overeenkomst aan te bevelen, aanbevelen dat hij wordt afgewezen."

Veel wetgevers waren ook boos omdat ze werden getoond wat ze beschreven als een samenvatting, niet het volledige juridische advies over May's Brexit-deal die haar regering had gezien.

De Labour-partij en anderen, waaronder de DUP, zeiden dat de stemming zo belangrijk is voor de toekomst van het land dat wetgevers gedetailleerde juridische waarschuwingen over delen van de terugtrekkingsovereenkomst moeten kunnen zien.

"We hebben daarom geen andere keus dan de spreker van het Lagerhuis te schrijven om hem te vragen een proces van minachting te starten," zei de woordvoerder van Brexit, Labour-leider Keir Starmer.

De aanklacht tegen de regering wegens minachting van het parlement kan ertoe leiden dat een of meer ministers worden geschorst of uit het Lagerhuis worden gezet.

Cox zei dat hij niet alle adviezen kon vrijgeven uit angst dat het "in strijd zou zijn met de belangen in het land", zo ver gaan om te schreeuwen tegen Labour wetgevers dat het geen zin had om te "loeien en schreeuwen" toen hij probeerde de publiek belang.

"Dat is alles en het is tijd dat ze opgroeiden en echt werden."

De woedende sessie van het parlement (3 december) voorspelde niet veel goeds voor de 11-stemming in december, die aan het einde van de vijf dagen durende debat over blauwe plekken begint op dinsdag.

Als ze verliest, kan May een tweede stem vragen. Maar een nederlaag zou de kans vergroten dat Groot-Brittannië zonder een deal vertrekt - een mogelijkheid die een chaos kan betekenen voor de Britse economie en bedrijven - en brengt May onder felle druk om af te treden.

Door nederlaag zou het ook waarschijnlijker worden dat Groot-Brittannië een tweede EU-referendum houdt, drie jaar na stemming in het nauw genomen om het blok te verlaten.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , ,

Categorie: Een voorpagina, Brexit, EU, UK

Reacties zijn gesloten.