Mei lanceert een parlementair debat met grote inzet over #Brexit-plan

| December 6, 2018

Britse premier Theresa vroeg het parlement om haar EU-echtscheidingsakkoord te steunen bij het begin van het vijfdaagse debat dat de toekomst van de Brexit en het lot van haar eigen regering zou kunnen bepalen, schrijft Elizabeth Piper.

Het plan van May om na het vertrek nauwe banden te onderhouden met de EU is bekritiseerd door zowel de aanhangers als de tegenstanders van de Brexit, waardoor ze moeite heeft om de goedkeuring van het parlement te krijgen in een stemming die het debat op december 11 zal volgen.

Als ze tegen de verwachting in slaagt, zal Groot-Brittannië de EU verlaten op 29 maart 2019 onder voorwaarden onderhandeld met Brussel - de grootste verschuiving in handels- en buitenlands beleid voor meer dan 40-jaren.

Als ze verliest, kan May vragen om een ​​tweede stem over de deal. Maar de nederlaag zou de kans vergroten dat Groot-Brittannië zonder een deal vertrekt - een vooruitzicht dat een chaos zou kunnen betekenen voor de Britse economie en bedrijven - en bracht May onder felle druk om af te treden.

Een nederlaag zou het ook waarschijnlijker maken dat Groot-Brittannië een tweede referendum houdt, drie jaar na stemming nauwelijks om de EU te verlaten, of ertoe leidt dat de Brexit niet gebeurt.

Mei, 62, heeft Groot-Brittannië bezocht, urenlang gegrild in het parlement en wetgevers uitgenodigd in haar woonplaats Downing Street om te proberen haar vele critici te overtuigen.

Maar de deal, vorige maand verzegeld in Brussel, heeft critici verenigd aan beide uiteinden van het politieke spectrum: eurosceptici zeggen dat het Groot-Brittannië een vazalstaat zal maken, terwijl EU-aanhangers - hoewel ze hetzelfde idee uitdrukken met andere talen - zeggen dat het land een regel zal worden nemer.

Haar bondgenoten in het parlement, de Noord-Ierse Democratische Unionistische Partij die haar regering steunt, hebben ook de deal verworpen en de oppositiepartijen zeggen dat ze het niet kunnen steunen.

Mei dringt nog steeds door.

"Het Britse volk wil dat we verder gaan met een deal die het referendum eert en ons toestaat om opnieuw samen te komen als een land, welke manier we ook gestemd hebben", zei ze dinsdag tegen de wetgevers (4 Deember).

"Dit is de deal die levert voor het Britse volk."

Weinigen in het Lagerhuis, de Tweede Kamer, leken tot nu toe overtuigd.

Maandag deed de regering van haar regering om nog een rij te ruzie te maken over het juridisch advies dat ze kregen over de deal, weinig meer dan de spanningen in het parlement aanwakkeren. Haar voormalige Brexit-minister David Davis zei botweg: "Dit is geen Brexit."

Meer dan twee jaar geleden dat Groot-Brittannië besloot de EU te verlaten, zijn de testy-debatten die vorm hebben gegeven aan het referendum toegenomen, waardoor het land diep werd verdeeld en de onzekerheid over de toekomst toenam, waardoor markten en bedrijven onrustig werden.

May hoopt dat, als ze haar deal door het parlement dwingt, bedrijven die investeringsbeslissingen hebben uitgesteld en rampenplannen hebben ingevoerd uit angst voor uitputting van de handel, weer verder kunnen gaan.

Ze zegt dat haar deal nauwe economische banden met de EU zal bieden, Groot-Brittannië in staat zal stellen vrij te handelen met de rest van de wereld, terwijl het tegemoet komt aan een van de eisen van de kiezers om een ​​einde te maken aan het vrije verkeer en de immigratie naar Groot-Brittannië te verminderen.

Maar de compromisovereenkomst, die ministers openlijk zeggen dat ze niet perfect is, heeft weinig meer gedaan dan de oppositie versterken aan de harde lijnen van het debat.

Brexit-aanhangers hebben gezworen om de deal te stemmen en dreigen May te zullen teleurstellen. Pro-EU-wetgevers hebben ook gezegd dat ze tegen zullen stemmen, en sommigen, vooral in de belangrijkste Labour-partij van de oppositie, zullen ook proberen haar te ontslaan.

De woede van de DUP over de deal heeft zelfs gezien dat de sociaal-conservatieve partij een bod van de linkse Labour steunt om een ​​minachtingsprocedure tegen de regering aanhangig te maken.

May's baan lijkt op het spel te staan.

Tijdens het vijfdaagse debat moet de kracht van die oppositie duidelijk worden wanneer wetgevers een toespraak houden of proberen de motie van mei aan te passen of te wijzigen om de deal goed te keuren om de Brexit te veranderen of uit te stellen, of om de ontsporing volledig te laten ontsporen.

Labour heeft al een amendement ingediend om ervoor te zorgen dat de overheid onder geen enkele omstandigheid de EU kan verlaten zonder een exit-overeenkomst, en moet alle alternatieven overwegen om dit te doen.

Pro-EU wetgevers hebben ook een ander amendement voorgesteld om de deal te blokkeren en om een ​​no-deal Brexit uit te sluiten.

Maar haar team houdt zich aan het script.

"Deze deal ... is de beste manier waarop ik ervan overtuigd ben dat we ervoor zorgen dat we de Europese Unie verlaten op 29 maart", zei procureur-generaal Geoffrey Cox tegen het parlement.

"Dit is de deal die ervoor zorgt dat dit op een ordentelijke manier gebeurt met rechtszekerheid."

Tags: , , , ,

Categorie: Een voorpagina, Brexit, Conservatieve Partij, EU, UK