Mei lanceert een parlementair debat met grote inzet over #Brexit-plan

| December 6

De Britse premier Theresa heeft er bij het parlement op aangedrongen om haar EU-echtscheidingsakkoord te steunen bij het begin van het vijfdaagse debat dat de toekomst van de Brexit en het lot van haar eigen regering zou kunnen bepalen, schrijft Elizabeth Piper.

Het plan van mei om nauwe banden met de EU na vertrek te behouden, is bekritiseerd door zowel de aanhangers als tegenstanders van de Brexit, waardoor ze moeite heeft om de goedkeuring van het parlement te krijgen in een stemming die het debat op december 11 zal volgen.

Als ze tegen de verwachtingen in stemt, verlaat Groot-Brittannië de EU op 29 maart 2019 onder voorwaarden waarover met Brussel is onderhandeld - de grootste verschuiving in handels- en buitenlands beleid voor meer dan 40-jaren.

Als ze verliest, kan May bellen voor een tweede stemming over de deal. Maar de nederlaag zou de kans vergroten dat Groot-Brittannië zonder een deal vertrekt - een vooruitzicht dat een chaos zou kunnen betekenen voor de Britse economie en bedrijven - en bracht May onder felle druk om af te treden.

Door een nederlaag zou het ook waarschijnlijker worden dat Groot-Brittannië een tweede referendum houdt, drie jaar na stemming nauwelijks om de EU te verlaten, of ertoe leidt dat de Brexit niet gebeurt.

Mei, 62, heeft Groot-Brittannië bezocht, urenlang gegrild in het parlement en wetgevers uitgenodigd in haar woonplaats Downing Street om te proberen haar vele critici te verslaan.

Maar de deal, vorige maand verzegeld in Brussel, heeft critici verenigd aan beide uiteinden van het politieke spectrum: eurosceptici zeggen dat het Groot-Brittannië een vazalstaat zal maken, terwijl EU-aanhangers - hoewel ze hetzelfde idee uitdrukken met andere talen - zeggen dat het land een regel zal worden nemer.

Haar bondgenoten in het parlement, de Noord-Ierse Democratische Unionistische Partij die haar regering steunt, hebben ook de deal verworpen en de oppositiepartijen zeggen dat ze het niet kunnen steunen.

Mei drukt niettemin op.

"Het Britse volk wil dat we verder gaan met een deal die het referendum eer aandoet en ons toestaat om weer samen te komen als een land, welke manier we ook gestemd hebben", zei ze dinsdag tegen de wetgevers (4 Deember).

"Dit is de deal die levert voor het Britse volk."

Weinigen in het Lagerhuis, de Tweede Kamer, leken tot nu toe overtuigd.

Maandag deed de regering van haar regering om nog een keer ruzie te maken over het juridisch advies over de deal weinig meer dan de spanningen in het parlement aanwakkeren. Haar voormalige Brexit-minister David Davis zei botweg: "Dit is geen Brexit."

Meer dan twee jaar geleden dat Groot-Brittannië stemde om de EU te verlaten, zijn de huiveringwekkende debatten die het referendum vormden toegenomen, waardoor het land diep werd verdeeld en de onzekerheid over haar toekomst toenam die de markten en het bedrijfsleven onrustig heeft gemaakt.

May hoopt dat, als ze haar deal door het parlement dwingt, bedrijven die investeringsbeslissingen hebben uitgesteld en rampenplannen hebben ingevoerd uit angst voor uitdroging, weer verder kunnen gaan.

Ze zegt dat haar deal nauwe economische banden met de EU zal bieden, Groot-Brittannië in staat stellen vrij te handelen met de rest van de wereld, terwijl het tegemoet komt aan een van de eisen van de kiezers om een ​​einde te maken aan het vrije verkeer en de immigratie naar Groot-Brittannië te verminderen.

Maar de compromisovereenkomst, die ministers openlijk zeggen, is niet perfect, heeft weinig meer gedaan dan de oppositie versterken aan de harde lijnen van het debat.

Brexit-aanhangers hebben gezworen de deal te willen stemmen en dreigen May te zullen teleurstellen. Pro-EU-wetgevers hebben ook gezegd dat ze tegen zullen stemmen, en sommigen, vooral in de voornaamste Labour-partij van de oppositie, zullen ook proberen haar te ontslaan.

De woede van de DUP over de deal heeft zelfs gezien dat de sociaal-conservatieve partij een bod van de linkse Labour steunt om minachting tegen de regering aanhangig te maken.

May's baan lijkt op het spel te staan.

Tijdens het vijfdaagse debat moet de kracht van die oppositie duidelijk worden wanneer wetgevers een toespraak houden of proberen de motie van mei aan te passen of te wijzigen om de deal goed te keuren om de Brexit te veranderen of uit te stellen, of om de ontsporing volledig te laten ontsporen.

Labour heeft al een amendement ingediend om ervoor te zorgen dat de overheid onder geen enkele omstandigheid de EU kan verlaten zonder een exit-overeenkomst en moet alle alternatieven overwegen om dit te doen.

Pro-EU wetgevers hebben ook een ander amendement voorgesteld om de deal te blokkeren en een no-deal Brexit uit te sluiten.

Maar haar team houdt zich aan het script.

"Deze deal ... is de beste manier waarop ik ervan overtuigd ben dat we ervoor zorgen dat we de Europese Unie verlaten op 29 maart", zei procureur-generaal Geoffrey Cox tegen het parlement.

"Dit is de deal die ervoor zorgt dat dit op een ordentelijke manier gebeurt met rechtszekerheid."

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , ,

Categorie: Een voorpagina, Brexit, Conservatieve Partij, EU, UK

Reacties zijn gesloten.