Groot-Brittannië kan #Brexit eenzijdig beëindigen, zegt EU-rechter

| December 6

De advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie heeft gezegd dat Groot-Brittannië het recht heeft om zijn Brexit-kennisgeving van de Europese Unie eenzijdig in te trekken, schrijft Michele Sinner.

Het niet-bindende advies komt omdat het Britse parlement vijf dagen debatten begint over de door premier Theresa May voorgestelde Brexit-deal met de EU, alvorens er volgende dinsdag over te stemmen (11 december).

"Advocaat-generaal (Manuel) Campos Sanchez-Bordona stelt voor dat het Hof van Justitie verklaart dat artikel 50 ... de unilaterale herroeping van de kennisgeving van het voornemen om zich uit de EU terug te trekken toestaat," zei het EHvJ, de hoogste rechtbank van het blok.

"Die mogelijkheid blijft bestaan ​​tot het moment dat de terugtrekkingsovereenkomst formeel is gesloten," zei het in een verklaring.

Hoewel de meningen van de advocaat-generaal niet bindend zijn, heeft de rechtbank de neiging hen in hun definitieve uitspraken te volgen. Het was niet bekend wanneer het zijn beslissing zou bekendmaken.

Groot-Brittannië zal in maart 29, 2019 verlaten en May heeft overeenstemming bereikt over een exitpact en een schets van de toekomstige EU-Britse banden met de andere 27 EU-staten. Maar het voorgestelde akkoord moet nog worden ondersteund in het Britse parlement, waar het voor harde tegenstand staat.

De zaak werd voorgelegd aan het EHvJ door Schotse politici die tegen de Brexit waren. Ze hopen dat als de rechtbank in hun voordeel beslist, dit de weg vrijmaakt voor een mogelijk tweede referendum, waardoor kiezers de mogelijkheid krijgen om in de EU te blijven.

"De beslissing is er één die het VK eenzijdig kan nemen - zonder dat de andere (EU-) lidstaten daar toestemming voor nodig hebben. Dat brengt de beslissing over onze toekomst terug in handen van onze eigen gekozen vertegenwoordigers ", zei Jo Maugham, een van de advocaten die bij de zaak betrokken was.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , , ,

Categorie: Een voorpagina, Brexit, EU, Europees Hof van Justitie, Schotland, UK

Reacties zijn gesloten.