#DontBeAMule - Meer dan 1,500 #MoneyMules geïdentificeerd in de wereldwijde #MoneyLaundering-steek

In samenwerking met Europol, Eurojust en de European Banking Federation (EBF) arresteerden politiediensten van 20-staten 168-mensen (tot nu toe) als onderdeel van een gecoördineerd optreden tegen het witwassen van geld, de European Money Mule Action (EMMA). Deze internationale aanval, de vierde in zijn soort, was bedoeld om het probleem van 'geldmuildieren' aan te pakken, die criminelen helpen om miljoenen euro's aan vuil geld wit te wassen.

De afgelopen drie maanden (september-november 2018) gehouden, zag EMMA dit jaar de deelname van wetshandhavingsinstanties uit Oostenrijk, België, Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Duitsland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Malta, Nederland, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Spanje, Zweden, Australië, Moldavië, Noorwegen, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Over heel Europa en daarbuiten werden 1504-geldmuildieren geïdentificeerd, wat leidde tot de arrestatie van 168 en 140-geldmuleerders. 837-strafrechtelijke onderzoeken werden geopend, veel ervan zijn nog gaande. Meer dan 300-banken, 20-bankverenigingen en andere financiële instellingen hebben geholpen om 26376-frauduleuze money mule-transacties te melden, waardoor een totaal verlies van € 36,1 miljoen werd voorkomen. De bredere gemeenschap van wereldwijde en Europese banken verleende waar nodig ondersteuning tijdens de drie maanden durende actie en zette zich in om het bewustzijn in hun land te vergroten. Nogmaals, dit onderstreept het belang van een snelle en gecoördineerde reactie van de wetshandhaving en de banksector.

Waarom helpen mensen misdadigers om geld wit te wassen?

Geldmuildieren zijn personen die, vaak onbewust, door criminele organisaties zijn gerekruteerd als witwassers om de herkomst van niet-verkregen geld te verbergen. Verdwenen door de belofte van gemakkelijk geld, brengen muilezels gestolen geld over tussen rekeningen, vaak in verschillende staten, namens anderen en krijgen ze meestal een deel van het geld aangeboden dat via hun eigen rekeningen gaat.

Nieuwkomers in een staat, werklozen en mensen in economische nood, behoren vaak tot de meest ontvankelijk voor deze misdaad. Dit jaar komen zaken waarbij jonge mensen worden geselecteerd door geldmuleulewervers in de lift, waarbij criminelen zich steeds meer richten op financieel gestoorde studenten om toegang te krijgen tot hun bankrekeningen.

Terwijl muilezels via talloze routes worden gerekruteerd, richten criminelen zich meer en meer op sociale media om nieuwe medeplichtigen te werven, door het adverteren van nep-banen of snel-snel-berichten te krijgen.

Hoewel dit klinkt als snel en gemakkelijk geld - alles wat nodig is, is een klik om geld van een account naar een ander over te zetten - het toestaan ​​van een criminele groep om zijn bankrekening te gebruiken kan ernstige juridische gevolgen hebben. Muilen kunnen lange gevangenisstraffen oplopen en een strafblad krijgen dat de rest van hun leven ernstig kan beïnvloeden, zoals het nooit kunnen verkrijgen van een hypotheek of het openen van een bankrekening.

#DontBeAMule

Om het bewustzijn van dit soort fraude te vergroten, de geldmuling voorlichtingscampagne #DontBeAMule is begonnen in heel Europa. Met bewustmakingsmateriaal, beschikbaar om te downloaden in 25-talen, zal de campagne het publiek informeren over hoe deze criminelen werken, hoe ze zichzelf kunnen beschermen en wat ze moeten doen als ze een slachtoffer worden.

Voor de volgende week zullen internationale partners van wetshandhavings- en gerechtelijke autoriteiten, samen met financiële instellingen, de campagne op nationaal niveau ondersteunen.

Denk je dat je misschien als muilezel wordt gebruikt? Handel nu voordat het te laat is: stop met het overboeken van geld en neem onmiddellijk contact op met uw bank en uw nationale politie.

Volg de EMMA-preventiecampagne hier

Europol en EC3 Twitter, Facebook, Instagram, YouTube en LinkedIn

EBF Twitter @EBFeu, Facebook en Linkedin

#DontBeaMule

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Categorie: Een voorpagina, Misdrijf, EU, Geld witwassen, Geld witwassen

Reacties zijn gesloten.