Verbind je met ons

Misdrijf

#DontBeAMule – Meer dan 1,500 #MoneyMules geïdentificeerd in de wereldwijde #MoneyLaundering-actie

DELEN:

gepubliceerd

on

 

In samenwerking met Europol, Eurojust en de Europese Bankenfederatie (EBF) hebben politiekorpsen uit meer dan twintig staten (tot nu toe) 20 mensen gearresteerd als onderdeel van een gecoördineerd optreden tegen het witwassen van geld, de European Money Mule Action (EMMA). Deze internationale actie, de vierde in zijn soort, was bedoeld om de kwestie van de 'geldezels' aan te pakken, die criminelen helpen bij het witwassen van miljoenen euro's aan zwart geld.

De EMMA-editie van dit jaar, die de afgelopen drie maanden (september-november 2018) werd gehouden, zag de deelname van wetshandhavingsinstanties uit Oostenrijk, België, Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Duitsland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Malta, Nederland, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Spanje, Zweden, Australië, Moldavië, Noorwegen, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

In heel Europa en daarbuiten werden 1504 geldezels geïdentificeerd, wat leidde tot de arrestatie van 168 en 140 geldezelorganisatoren. Er zijn 837 strafrechtelijke onderzoeken geopend, waarvan een groot deel nog steeds loopt. Meer dan 300 banken, 20 bankverenigingen en andere financiële instellingen hielpen bij het melden van 26376 frauduleuze money mule-transacties, waardoor een totaal verlies van € 36,1 miljoen werd voorkomen. De bredere gemeenschap van mondiale en Europese banken heeft waar nodig ondersteuning geboden tijdens de drie maanden van actie en heeft zich ertoe verbonden het bewustzijn in hun land te vergroten. Dit onderstreept nogmaals het belang van een snelle en gecoördineerde reactie van de rechtshandhavingsinstanties en de banksector.

Waarom helpen mensen criminelen geld wit te wassen?

Money Mules zijn personen die, vaak onbewust, door criminele organisaties zijn gerekruteerd als witwasagenten om de herkomst van onrechtmatig verkregen geld te verbergen. Misleid door de belofte van gemakkelijk geld, maken muilezels namens anderen gestolen geld over tussen rekeningen, vaak in verschillende staten, en krijgen ze meestal een deel van het geld aangeboden dat via hun eigen rekeningen loopt.

Nieuwkomers in een staat, werklozen en mensen in economische nood behoren vaak tot de meest kwetsbaren voor deze misdaad. Dit jaar neemt het aantal zaken waarbij jongeren betrokken zijn die zijn geselecteerd door geldmuilezel-recruiters toe, waarbij criminelen zich steeds meer richten op financieel noodlijdende studenten om toegang te krijgen tot hun bankrekeningen.

advertentie

Terwijl muilezels via talloze routes worden gerekruteerd, wenden criminelen zich steeds vaker tot de sociale media om nieuwe medeplichtigen te rekruteren, door middel van het adverteren van nepbanen of berichten om snel rijk te worden.

Hoewel dit misschien klinkt als snel en gemakkelijk geld – er is slechts één klik nodig om geld van de ene rekening naar de andere over te maken – kan het toestaan ​​dat een criminele groep iemands bankrekening gebruikt ernstige juridische gevolgen hebben. Muilezels kunnen te maken krijgen met langdurige gevangenisstraffen en een strafblad krijgen dat ernstige gevolgen kan hebben voor de rest van hun leven, zoals het nooit kunnen afsluiten van een hypotheek of het openen van een bankrekening.

#DontBeAMule

Om het bewustzijn over dit soort fraude te vergroten, de geld-muling-bewustzijnscampagne #DontBeAMule is in heel Europa begonnen. Met bewustmakingsmateriaal, dat in 25 talen kan worden gedownload, zal de campagne het publiek informeren over de manier waarop deze criminelen opereren, hoe ze zichzelf kunnen beschermen en wat ze moeten doen als ze slachtoffer worden.

De komende week zullen internationale partners van wetshandhavings- en justitiële autoriteiten, samen met financiële instellingen, de campagne op nationaal niveau ondersteunen.

Denk je dat je als muilezel gebruikt wordt? Kom nu in actie voordat het te laat is: stop met het overmaken van geld en verwittig onmiddellijk uw bank en uw nationale politie.

Volg hier de EMMA-preventiecampagne

Europol en EC3 Twitter, Facebook, Instagram, YouTube en LinkedIn

EBF Twitter @EBFeu, Facebook en Linkedin

#DontBeaMule

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending