Verbind je met ons

Voorpagina

Europese Commissie onder vuur voor CVM-rapport over #Roemenië

DELEN:

gepubliceerd

on

The opinion of the Romanian Constitutional Court is now expected to be delivered on 12th December. But in the meanwhile concerns have been expressed that the European Commission’s CVM Report on Romania failed to address a number of key issues, writes James Wilson.

Dit jaar heeft een Roemeens parlementair onderzoek bijvoorbeeld 65 protocollen blootgelegd tussen de Roemeense inlichtingendienst (SRI) en het directoraat voor corruptiebestrijding (DNA) en een groot aantal andere wetshandhavings-, gerechtelijke en administratieve instanties.

Een van deze protocollen is met de Hoge Raad voor de Magistratuur (CSM), die verantwoordelijk is voor het reguleren van de activiteiten van rechters en openbare aanklagers. Dit protocol is vooral alarmerend omdat het wijst op druk van de inlichtingendienst en controle op het gerechtelijk apparaat.

Een ander punt van zorg is dat de protocollen worden gebruikt om grondwettelijke waarborgen te omzeilen bij het verzamelen van bewijsmateriaal dat in strijd is met de Roemeense grondwet en met het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie.

Toch bood het CVM-rapport een zeer zwak antwoord op het protocolschandaal. Het probeerde te benadrukken dat de protocollen bij de aanklagers lagen en schuwde het feit dat ook de gerechtelijke instanties (waaronder de Hoge Raad voor de Magistratuur) dergelijke afspraken hadden met de inlichtingendiensten.

Het moet een vraagteken zijn over hoe we kunnen verwachten dat rechtbanken dergelijke beschuldigingen behandelen als ze zelf protocollen hebben met de inlichtingendiensten. Alleen al het bestaan ​​van deze protocollen is een belediging van de Europese beginselen van de rechtsstaat en rechtvaardigheid.

advertentie

Speaking exclusively to EU Reporter, senior MEP Norica Nicolai from the ALDE Group said, “We now look to the legal possibility to denounce this document before the European Court of Justice.”

 

De auteur, James Wilson, is de oprichter en directeur van de International Foundation for Better Governance.

 

 

 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending